KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Hasar gören türbe onarılmayı bekliyor

Bingöl’ün Adaklı ilçesi, Yel değirmeni (Zermak) köyünde bulunan Anadolu evliyalarının önemli zatlarından Yusuf-i Harputi’nin yıkılmak üzere olan türbesi onarılmayı bekliyor.

Hasar gören türbe onarılmayı bekliyor
03 HAZİRAN 2014 SALI 21:14
0
2124
0
AA aa

1987 yılında Yusuf-i Harputi türbesinin de bulunduğu Yel Değirmeni(Zermak) köyünde meydana gelen heyelan sonucu aynı aileden 9 kişinin vefatının ardından köy başka bir yere taşınınca Harputi'nin türbesi eski köyde kalmış, bakım ve onarımı yapılmayınca yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

Türbeye fiziki olarak bir zarar verilmese de türbenin üst kısmı yağan yağmur ve kar nedeniyle tahrip olmuş durumda. Ailesi tarafından iki yıl önce Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne türbenin korunması için yapılan girişimler cevapsız kaldı. Bakımsızlıktan yakınan türbenin onarılması bekleniliyor.

YUSUF HARPUTİ ÖZGEÇMİŞİ

On dokuzuncu yüzyılda Anadolu'da yetişmiş olan velilerden biridir. Babasının adı Muhammed Efendi'dir. Neseb yönünden Peygamber Efendimiz'e dayandığı söylenir. Şeyh Yusuf Harpûtî veya Hacı Yusuf Harpûtî diye meşhur olmuştur.

Şeyh Yusuf Harpûtî Hazretleri 1822 yılında Bingöl'e bağlı Kiğı ilçesinin Zermek (Yeldeğirmeni) köyünde doğdu. Tahsilini Erzurum'da tamamladı. Zamanında, okunması adet olan ilimlerin tamamını okuyarak icazet aldı. Yusuf Harpûtî Hazretleri daha sonra tasavvufa yöneldi. Baba ve dedelerinin de mensubu olduğu Nakşibendî'ye tarikatına girdi. Erzurum'dan Harput'a giderek arkadaşı Mahmud-ı Sâni ile birlikte Şeyh Ali Septî Hazretleri'nin sohbetlerine devam etti. Bu sırada Harput halkı kendisini çok sevdikleri için "Harpûtî" Harputlu diye anmaya başladılar. Kısa sürede ilerleyip sülûkünü tamamlayarak mürşidi tarafından kendi köyüne irşadda bulunmak üzere gönderildi. Köyünde önce bir irfan ve irşad ocağı açtı.

Oğlu Şeyh Hacı Muhammed Efendi, "İmam Efendi" lakabıyla meşhur olup Osman Bedreddin Efendi ve Şeyh Abdullah Efendi onun isimleri hiçbir zaman unutulamayacak talebelerindendirler. Bu arada meşhur "İmâdiye'l-İslâm" adlı eserini yazdı. Oğlu Muhammed Efendi ile birlikte Hacca gitti. Bu yolculuk sırasında da onun derslerini ihmal etmeyip yetişmesini sağladı. Dönüşte oğluna hilafet vererek irşad için onu Erzurum'a gönderdi. Yusuf Harpûtî Hazretleri 1326 (m.1908) yılında doğum yeri olan Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Zermek (Yeldeğirmeni) köyünde vefat etti.

Köyünde kendi konağının bahçesinin bir kenarında defnedildi. Bu bahçenin bir kenarında da cami vardır. Sonradan kabrinin üzerine oğulları tarafından türbe yaptırıldı. Bugün kabri sevenleri tarafından ziyaret edilmektedir. Yusuf Harpûtî Hazretleri'nin "İmâdiye'l-İslâm" adlı eserinin kendi el yazması orijinali de halen elde mevcut bulunmaktadır. Yusuf Harpûtî Hazretleri'nin dört oğlu vardır. Bunlardan birinci oğlu Muhammed Efendi, kendisinde sülûkünu tamamladıktan sonra irşad için Erzurum'a gönderilmiş, uzun süre hizmetten sonra, babası Yusuf Harpûtî Hazretleri'nin kabrini ziyarete gelirken Murad Suyu'nda boğulmuş, naaşı Kiğı ilçesine getirilerek Kiğı Camii'nin bahçesinde defnedilmiştir. İkinci oğlu Necib Efendi, Erzurum'da han, hamam ve işyeri sahibi bir zengin olmuş, servetini cömertçe fakirlerle paylaşmasını bilmiştir. Üçüncü oğlu Hacı Hafız Ziya Bey Erzurum milletvekili olmuştur. Kabri Eyüp Kabristanı'ndadır. Dördüncü oğlu Mustafa Efendi tahsilini Kiğı ve Erzurum'da yaptı. Kiğı kaymakamlığında bulundu.

Yusuf Harpûtî Hazretleri'ne ait olduğu söylenen bir şiir:

Düşmüşem bir nâr-ı aşka, tâ kıyamet yanarım,

Şem'a pervaneye karşı ağlayuben dönerim.

İçmişem aşkın serabın, nûş edüben kanarım.

Bülbülem, güldür muradım, intizarım yâ Rasûl!

Bülbül güle, ben Allah'a âşık oldum yanarım. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
20.05.2024
13:56
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Mahfuz Arslan, parti genel merkezinin 'Temayül Yoklaması' kararı üzerine il başkanlığından ve partisinden istifa ettiğini resmen açıkladı. Bugün parti binasında temayül yoklaması yapılacak. Peki yeni süreçte kimler il başkanlığına aday olacak, süreç nasıl işleyecek?
20.05.2024
11:47
Bingöl`de ölmenin maliyeti kaç para?
Bingöl'de ölmenin maliyeti kaç para?
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, yaşamın her alanı gibi cenaze masraflarını da etkiledi. Bingöl'de bir cenazenin defin sırasından sonrasına uzanan masrafları ne kadar? İşte o detaylar ve taziyelerde bütçeleri zorlayan gelenekler…
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın