KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Hangi partiden kim olmalı?

Yaklaşan yerel seçimlerde hangi parti kimi aday gösterecek? Kimler aday gösterilirse kazanır veya kaybeder? Hangi parti yeni bir isimle seçmen önüne çıkacak? Partiler sessiz, kamuoyu temkinli ancak seçim propagandaları sosyal medyada her geçen gün daha da yoğunlaşıyor. Ayrıca halkın siyasi eğilimini ölçmek amacıyla internet sayfalarındaki anketler de ilgi odaklarının başında geliyor.

Hangi partiden kim olmalı?
25 EYLÜL 2013 ÇARŞAMBA 04:45
0
4472
5
AA aa

2014 mahalli idareler seçimi için başlayan siyasi hareketliliğin sessizce büyüdüğü Bingöl'de “hangi parti kimi aday gösterecek?” sorusu kamuoyunun birinci önceliği haline dönüştü. Yakın tarihte öne çıkan aday adaylarının belirgin bir sessizliğe bürünmesinin yanı sıra aday adayı olması muhtemel isimlerin de gün yüzüne çıkması, siyasi çevrelerde en fazla konuşulan gündem maddesi oldu.

ADAYLAR KİMLER OLACAK?

Bingöl'de özellikle AK Parti ve BDP için yürütülen tahminler her gün yeni bir boyut kazanırken, aday belirlemelerde nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. Kimileri, tüm partilerin halkın tercihlerine göre aday belirleyeceğini savunsa da toplumun önemli bir kesimi, parti genel merkezlerinin, il başkanlıklarına ‘adayınız budur, çalışın' talimatı verilerek dayatmada bulunulacağı öngörüsünde uzlaşıyor.

2012 genel seçimlerinde Bingöl'de uyguladığı taktik, yoğunlukla yürüttüğü AR-GE çalışmaları, seçim sürecindeki hane ziyaretleri ve seçim günü sandıklarda kurulan hâkimiyet sayesinde hedefine ulaşan BDP'nin, 2014 genel seçimlerinde de daha kapsamlı bir hamleyle belediyeyi kazanma yoluna gideceği belirtiliyor.

Aday adayı bolluğunun yaşanacağı AK Parti'de ise beklenmedik bir değişimin yaşanabileceği vurgulanıyor. Başbakan Erdoğan'ın “Partiyle, halkla bütünleşecek isimler olmalı. Van ve Şanlıurfa'da bu hatalara düşmüştük” sözlerinin önemli bir sinyal olduğu görüşünü savunanlar, kimin aday gösterileceği konusunda kişisel görüşlerini paylaşsa da, son sözü söyleyecek olan Başbakan Erdoğan'ın nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.

En kritik sürecin ise, aday belirlendikten sonraki zaman dilimi olacağı belirtiliyor. BDP'de ideolojik bir yapılanma olduğundan isim kim olursa olsun parti tabanının bu hususta etkinliğini sürdüreceği öne sürülüyor fakat bu ismin kamuoyunda kabul görmemesinin seçim sonucuna edeceği etkinin de görmezden gelinmediği ve adayın tüm detayların düşünülerek belirleneceği ifade ediliyor.

AK Parti'de ise Başbakan Erdoğan'a gösterilen yoğun ilginin ön planda tutulduğu, “kim olursa olsun kazanırız” mantalitesinin öne çıktığı aktarılıyor. Aday belirlenmesinden sonra aday gösterilmeyen isimlerin parti karşısında kutuplaşmasının ve iç hesaplaşmaların önemli bir kayıp oluşturacağı da ihtimaller arasında bulunduruluyor.

AK Parti'nin sadece Bingöl merkezde değil, özellikle Genç ve Solhan ilçelerinde de nasıl bir yol izleyeceği merak edilen konuların başında yer alıyor. Buralardaki olası bir değişimin nasıl bir karşılık bulacağı tartışılırken, ‘aşiret yapılarının' yarattığı dengenin korunmaması durumunda beklenmedik sonuçların çıkabileceğinin altı çiziliyor.

Öte yandan hem muhafazakâr, hem de Kürt tabanına hitap eden Hüda-Par'ın belirleyeceği adayın da her iki parti açısından risk oluşturacağı savunuluyor.

SOSYAL MEDYADA AKTİF PAYLAŞIMLAR YOĞUNLAŞTI

Ekim ayı sonunda aday adayı başvurularını almaya başlayacak olan partilerin, bu süreci normal seyrinde sürdürmesi bekleniyor. Öne çıkan partilerin bu süreci normal seyrinde yürüteceğine dair öngörünün gerekçesi ise “Her parti, diğer partiden sonra adayını açıklayacak. Adaya göre karşı aday belirleme stratejisi yürütülecek” sözleriyle özetleniyor.

Aday adayları için telaffuz edilen isimlere her gün yenileri eklenirken, sosyal medyada da önemli bilgi ve paylaşımlar yapılıyor. Hangi ismin ne getirip ne götüreceğine dair paylaşımların yoğunlaştığı sosyal medyanın, seçimde etkin bir rol üstleneceği ifade ediliyor.

Öte yandan internet sitelerinde de kamuoyunun seçim tercihlerine göre eğilimini belirlemek amacıyla anketler başlatıldı. Bu anket sonuçlarının yanılma paylarının ekarte edilmesinden sonra elde edilen verilerin, yüz yüze anketlerle bütünleştirilmesi de gündemde.

Ayrıca, bazı firmalarca yapılan anketlerde deneklere yöneltilen çapraz soruların sonucunda, desteğin daha çok partilere olduğu, gösterilecek adayın, seçmenin tercih değişiminde etkili olacağı da görülüyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
hamit ağsu (@Misafir_16130)
20 Ekim 2013 Pazar 18:39
diyarbakir batman van muş mardin bingöl bitlis daha ilçler yazmadım burrallda belidiye hudaparın olcak neden derseniz pkk ve bdp cevresi hudapar
Ömer çevlik (@Misafir_15737)
27 Eylül 2013 Cuma 00:03
Hüda par neden yok oyum onlara
abdullah köse (@Misafir_15703)
25 Eylül 2013 Çarşamba 19:21
BENCE İLAHİYATÇI-YAZAR ORHAN YAZICI BELEDİYE BAŞKANI OLMALI BİNGÖLÜ TANIYAN DÜRÜST VE İLKELİ BİR İNSAN.
Serkan Güneş (@Misafir_15702)
25 Eylül 2013 Çarşamba 18:59
AK Parti ve BDP üzerinde tek yoğunlaşmış durumdasınız. Niye Hüda-Par Bu seçimi kazanabilecekler arasında değil mi? Neyse Sizlerin kendine göre bir hesabı var. Bakalım ALLAH azze vecelle'nin hesabını da görelim:)
Tunahan (@Misafir_15701)
25 Eylül 2013 Çarşamba 17:12
TUNAHAN il Genel Meclisi'ne aday olur bu kesin :)
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın