KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Halk bilinçlendirilecek

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun TBMM'de kabul edildi. İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nın, “Ulusal Tütün Kontrol Programı 2008–2012 Eylem Planı” kapsamında halkı bilinçlendirme çalışması yapacağını bildirdi.

Halk bilinçlendirilecek
09 OCAK 2008 ÇARŞAMBA 11:28
0
1344
0
AA aa
Türkiye'de, sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun vurgulandığı açıklamada, Türkiye'nin, Avrupa Ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında ise yedinci sırada olduğunun altı çizildi.
Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33,4'ünn sigara kullanmakta olduğunun kaydedildiği açıklamada: “Erkeklerde sigara kullanım oranı %50.6 iken, kadınlarda bu oran %16.6'dır. Bu oranlara göre, ülkemizde yaklaşık 17 milyon kadar sigara içen kişi vardır ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahmin edilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada: “Sigara kullanımın giderek artmasına, dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşmasına ve tütün şirketleri tarafından pazar oluşturma stratejilerine karşı geliştirilen ve bu konudaki ilk uluslararası anlaşma özelliğini taşıyan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”nin;  21 Mayıs 2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilmesinin ardından 28 Nisan 2004 tarihinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ tarafından imzalanmış ve 30 Kasım 2004 tarihli ve 25656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak kabul edilmiştir.  40 ülkenin imzalamasını takiben 27 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe giren bu Sözleşmeyi, 13 Nisan 2007 tarihi itibariyle, 146 ülke imzalayarak Sözleşmenin tarafı haline gelmişlerdir. Türkiye, Sözleşmeyi imzalayan 43. ülke olmuştur. Ülkemizde de Sözleşmenin imzalanmasını takiben, Bakanlığımızca, “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi” kapsamında yapılacak çalışmaların planlanması ve sigara tüketiminin kontrol altına alınarak vatandaşlarımızın ve özellikle gençlerimizin korunması amacıyla, ilgili Bakanlıklar, Üniversiteler ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımı ile  “Ulusal Tütün Kontrol Programı” hazırlanmıştır.
Ulusal Tütün Kontrol Programı, 7 Ekim 2006 tarihli ve 26312 sayılı Resmi Gazetede, 2006/29 sayılı Başbakanlık Genelgesi ekinde yayımlanmıştır. Genelge ekinde yer alan programın temel hedefi, 2012 yılına kadar ülkemizde 15 yaş üzerindeki nüfusta sigara içmeyenlerin oranını %80'in üzerine çıkarmak, 15 yaş altı nüfusta ise %100'e yakın olmasını sağlamaktır. Bu amaçla, düzenlenecek faaliyetler ve bunların yerine getirilmesinden sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarının belirlendiği 10 başlıktan oluşan “Ulusal Tütün Kontrol Programı 2008-2012 Eylem Planı” hazırlanmıştır.
  1. Halkı Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Eğitim
  2. Sigarayı Bırakma
  3. Fiyat ve Vergilendirme
  4. Çevresel Tütün Dumanına Maruziyet
  5. Reklâm, Promosyon ve Sponsorluk
  6. Ürün Kontrolü ve Tüketicinin Bilgilendirilmesi
  7. Yasadışı Ticaret
  8. Gençlerin Ulaşabilirliği
  9. Tütün Üretimi ve Alternatif Politikalar
  10. Tütün Kullanımının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
Bu Eylem Planı, 12.12.2007 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) düzenlemiş olduğu toplantıda Sayın Başbakanımızın katılımları ile Sayın Sağlık Bakanımız tarafından kamuoyuna tanıtılmıştır. Eylem Planının kamuoyuna tanıtımında DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Direktörü Agis Tsouros, bürokratlar, ilgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de hazır bulunmuşlardır” denildi.
Sigara ile mücadele konusunda en önemli adımlardan birinin ‘Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun' kabul edilmesinin olduğuna yer verilen açıklamada, sigaradan aktif içici olarak etkilenenler dışında, içmedikleri halde kapalı yerlerde içenlerin verdiği zarara, en az onlar kadar iştirak eden milyonlarca kişinin pasif içici olarak kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riski taşımakta olduğu belirtildi.
Sigara içenler ile sigara dumanı ile kirletilmiş havayı teneffüs edenler arasında, gördüğü zarar bakımından pek fark bulunmadığının dile getirildiği açıklamada: “Anayasanın 56'ncı maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşın ödevidir. Yine Anayasanın 58'inci maddesine göre devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. Bu kapsamda kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklâm, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesini sağlamak yönünde düzenlemeler yapmak amacıyla hazırlanan yasa, 5727 Kanun numarası ile TBMM Genel Kurulunda görüşülmüş 23. Dönem 2. yasama yılı 45. birleşiminde 03.01.2008 tarihinde büyük destek görerek kabul edilmiştir. Bu Kanunla Türkiye tütün tüketimini kontrol altına alma yolunda büyük bir adım atmış ve bu konuda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiştir” denildi.
 




 
 


BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın