KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Göz kuruluğuna dikkat

Adnan Menderes Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Aktunç, “Gözyaşı, gözleri yağlandırıyor ve her göz kırpmada gözde enfeksiyon riskini azaltıyor” dedi.

Göz kuruluğuna dikkat
25 ARALIK 2007 SALI 09:31
0
1306
0
AA aa
Aktunç, bazı insanların gözlerinde ıslak ve temiz tutacak kadar göz yaşı salgılanmadığını belirterek, tıp dilinde “keratokonjunktivit sikka” olarak adlandırılan bu rahatsızlığın halk dilinde göz kuruluğu olduğunu söyledi.

Gözyaşının basit bir su olmadığını ve içerisindeki maddelerin gözü koruyucu bir çok işlevinin bulunduğunu vurgulayan Aktunç, “Gözyaşı gözleri yağlandırıyor ve her göz kırpmada gözde enfeksiyon riskini azaltıyor. Yeterince gözyaşı üretilmediği zaman, gözler kolayca tahriş olabiliyor. Gözyaşı üretiminin azalması, önce gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak hızla parçalanmasına, daha sonra da kornea üzerinde görme kayıplarına neden olur” dedi.

Gözün rüzgar, toz, klima ve duman gibi dış etkenlere maruz kaldığında kendi kendini temizleme özelliğine sahip bir organ olduğunu bildiren Aktunç, şu bilgileri verdi:

“Gözlerimiz, yabancı maddelerin yıkanmasına yardımcı olmak için fazladan gözyaşı üreterek, gözün ön yüzeyi olan korneanın tahriş olmasını engeller. Fakat göz yeteri kadar gözyaşı üretemezse ve gözün gözyaşı kalitesi bozulmuşsa bu işlevler yerine getirilemez. Bu nedenle korneada oluşan küçük delikçikler önce gözün küreselliğinin bozmasına daha sonra da kişide ciddi görme kayıplarına yol açar.”

BELİRTİLERİ HER KİŞİDE FARKLIDIR

Aktunç, göz kuruluğunun erkekler de ve kadınlar da her yaşta görülebileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Göz kuruluğuna, erkeklerde daha çok romatizmal hastalıklar, kadınlarda ise hormonal değişiklikler neden olur. Ama bunun yanında uyku hapları ve bazı ağrı kesicilerin kullanımında etkilidir.

Rahatsızlık kişilerde farklı belirtiler gösterirken, rahatsızlığın ortak belirtileri, gözde batma, yanma, kaşıntı, yabancı bir madde varmış hissi.”

GÖZÜ DIŞ ETKENLERDEN KORUYUN

Göz kuruluğunun göz yaşı testinin yapılmasıyla çok basit tespit edilebileceğini ifade eden Aktunç, “Rahatsızlığın bir çok tedavi yöntemi olmakla birlikte bunlardan sadece bir tanesi cerrahi müdahaledir. Burada da gözyaşı kanalları tıkanarak az miktarda üretilen göz yaşının akması engellenir. Fakat en yayın tedavi yöntemi yapay göz yaşı tedavisi uygulamasıdır. Kişi aldığı yapay göz yaşını gözüne basitçe uygulayabilir. Tedavinin yöntemi ve rahatsızlığın aşaması ne olursa olsun, gözün, rüzgar, toz ve aşırı sıcak gibi dış etkenlerden koruması gerekir” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
22.10.2026
11:45
Bingöl`de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de tam bilet 35 TL, öğrenci bileti 24 TL oldu. Diyarbakır'da tam bilet 28 TL, öğrenci bileti 14 TL; Muş'ta ise tam bilet 23 TL, öğrenci bileti 17 TL. HÜDA PAR Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanı Hatem Tarlak, komşu illerle aradaki fiyat farkına tepki göstererek zammın makul seviyeye çekilmesini istedi.
22.10.2026
11:32
Bingöl`de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'ün Genç ilçesinde, eTwinning projesi kapsamında düzenlenen seminerde öğrencilere internetin bilinçli, güvenli ve sorumlu kullanımı anlatıldı. Eğitimle, dijital dünyadaki risklere karşı farkındalık oluşturulması hedeflendi.
22.10.2026
11:20
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli satış gibi alışverişlerde uygulanabilecek taksit sürelerini belirledi. Televizyondan beyaz eşyaya, bilgisayardan mobilyaya kadar birçok kategoride farklı taksit sınırları uygulanacak.
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın