Google otomobilde devrim yapacak
Daha çok bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz yeni bir otomobil türü sokaklarda keşfe hazırlanıyor.
10 EKİM 2010 PAZAR 18:38 |
1 |
9465 |
0 |
|
AA |
aa |
|
İnternet devi Google, kendi kendisini sürebilen sürücüsüz otomobilleri California yollarında binlerce kilometrede başarıyla test ettiğini açıkladı.
Yazılım mühendisi Sebastien Thrun şirketin resmi blogundan yaptığı açıklamada, diğer araçları görmek için üstünde video kameralar, radar sensörleri ve lazer menzil ayarlayıcıları bulunan otomobillerin şimdiye dek yapılan deneme sürüşlerinde 224 bin kilometreden fazla yol katettiğini belirtti.
Bu testler sırasında araçlarda her an kontrolü ele almak üzere deneyimli bir sürücünün ve bir yazılım uzmanının da bulunduğunu belirten Google, bu araçların trafik yoğunluğunun ve kaza sayısının azalmasına yardımcı olmasını umduğunu bildirdi.
OTOYOLDA KAZAYA KARIŞMADI
Şoförsüz test otomobilleri, San Francisco'nun ünlü Golden Gate Köprüsü, kentin meşhur inişli çıkışlı sokakları ile Google'ın ofis binaları ve Tahoe Gölü arasında mekik dokudular.
Google mühendisleri New York Times gazetesine, otoyollarda bu araçların hiçbir kazaya karışmadan gidip geldiklerini, sadece bir kez bir otomobilin trafik ışıklarında başka bir araca hafifçe arkadan çarptığını anlattılar.
Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Elektrik Mühendisliği Profesörü Thrun, yürüttükleri projede güvenliğin öncelikli olduğunu belirterek, deneme sürüşleri yapılan otomobillerin kat ettiği yolların önceden gerçek sürücüler tarafından belirlendiğini, sonra da polise bildirildiğini kaydetti.
AMAÇ KAZA ORANLARINI DÜŞÜRMEK
Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre her yıl trafik kazalarında dünyada 1,2 milyondan fazla kişinin öldüğünü anımsatan Thrun, geliştirdikleri teknolojinin bu sayıyı azaltabileceğinin, belki yarıya indirebileceğinin altını çizdi.
Profesör Thrun, bu projenin henüz deneme aşamasında olmasına karşılık, ileri bilgisayar bilimi ve teknolojisinin gelecekte ulaşımın nasıl olacağını göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Gelecek heyecan veriyor" dedi.
Sadece internet teknolojilerinde sunduğu çözümlerle değil, tüm insanlığın en büyük problemlerine de çözüm arayan bir şirket olmak istediğini açıklayan Google, bu teknoloji sayesinde tamamen insansız araç geliştirmek değil, sürücülere mümkün olan en fazla yardımı sağlamayı amaçladığına işaret ediyor.
|
14.10.2026 19:38
 |
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı |
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. |
|
14.10.2026 19:12
 |
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır' |
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi. |
|
14.10.2026 18:24
 |
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi |
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi. |
|
14.10.2026 18:11
 |
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu! |
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı. |
|
14.10.2026 12:57
 |
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de |
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor. |
|
14.10.2026 11:15
 |
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz' |
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu. |
|
|