KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Glütensiz diyetle 'çölyak' hastalığı kontrol altında!

Buğday proteini olan ‘gluten’ ile ilişkili sistemik bir hastalık olarak görülen çölyak hastalığına ilişkin açıklamada bulunan Diyetisyen Emrah Elmas, hastalığın glütensiz bir diyetle kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Glütensiz diyetle `çölyak` hastalığı kontrol altında!
08 MAYIS 2016 PAZAR 22:05
0
1818
0
AA aa

Haber; Deniz İLGİ

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan Diyetisyen Emrah Elmas, 9 Mayıs Dünya Çölyak günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının belirtileri, Türkiye'deki hasta sayısı, beslenme alışkanlıkları, diyet ve hastaların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi paylaştı.

Çölyak hastalığının ince bağırsağın glüten proteinine karşı ömür boyu gösterdiği bir alerji olduğunu kaydeden Elmas, “Çölyak buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan gluten denilen bir proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi, gizli de kalabilir. Kalıtsal yönü olduğu düşünülen bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilir” dedi.

HASTALIĞIN EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ

Çölyak hastalığının en önemli belirtilerini sıralayan Elmas, “En önemli belirtileri öne doğru çıkıntılı karın, sertleşmiş kaslar, yaşa göre düşük kilo, büyüme geriliği, miktarı fazla, sık ve kötü kokan gaita, iştahsızlık, kusma, çomak parmak, demir eksikliğine bağlı anemi, kemik ağrıları, düşük kalsiyum düzeyi, deri üstünde hafif sıyrıklarla oluşan kanamalar, yağda eriyen vitaminlerin eksikliğine bağlı bulgulardır” diye konuştu.

“İLK TEŞHİS, SADECE KAN TESTİYLE ÖĞRENİLEBİLİR”

Çölyak hastalığıyla ilgili olan semptomların bulunduğu durumları açıklayan Elmas, şunları söyledi: “Gluten intoleransının ilk teşhisi sadece kan testiyle öğrenilebilir. Ancak daha kesin bir teşhis ise, sadece bağırsak biyopsisiyle elde edilebilir. Gluten enteropatisi dünya çapında rastlanan en sık alerjilerden biridir. Nüfusun çoğunluğunu Avrupa kökenli insanların oluşturduğu ülkelerde (Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Avustralya) yaklaşık her 100 kişiden biri bu durumdan etkilenmektedir. Hastalık kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken, yüzde 10'nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ilimizde 234 çölyak tanısı alan hasta bulunmaktadır.” 

TEDAVİ YOLU: ÖMÜR BOYU DİYET

“Çölyakta tedavi ömür boyu sürecek glutensiz diyettir” diyen Elmas, hastaların ilk olarak gluten içeren  buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi ürünler ve bu ürünleri içeren gıdaları tüketmeyi kesmeleri gerektiğini söyledi.

Elmas, hastaların diyet programını ve dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı;

Mısır, mercimek, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir.

Yemeklerin içeriği kadar mutfakta glutenle temas olmaması da çok önemlidir. Glutenle bulaşma olmamalıdır: ekmek kırıntıları sıçramamalı, unlu gıdaların kızartıldığı yağda pişirilmemelidir, unlu bir şeyde kullanılan aynı kaşık bıçak yıkanmadan kullanılmamalıdır, aynı ızgarada iyice temizlenmeden pişirilmemelidir.

Mutfakta gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır. Unun tozları uçabildiğinden, aynı fırında yemek pişirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinası kullanılıyorsa, bu makina sadece glutensiz ürünlere ayırılmalıdır.

 Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır.

Kasaplardan, marketlerden hazır kıyma almayın. Bazı kıyma makinalarında hazır köfte hazırlamak amacıyla ekmek de çekilebilir.

Gıdaların içerikleri çok iyi okunmalıdır ve firmalardan yazılı teyit istenmelidir.

 İlaçlar doktora veya üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır.

Alışveriş sırasında besin etiketleri ve içerikleri dikkatle okunmalıdır.

İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş gıdalar gizli besin proteinleri içerebilir; Ayrıca, kozmetik ve banyo (sabun, şampuan, losyon, vb.) mamullerinin etiketlerini de dikkatlice okuyun; çünkü bunlar da alerji yapan bazı maddeleri (süt, yumurta, buğday) ihtiva edebilir.

Glutensiz diyetin en etkili olanı fabrikasyon ürünlerden mümkün mertebe uzak durmak olacaktır, yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmamız gerekiyor. Hayat tarzı bu esasa göre uygulanırsa çok sağlıklı bir yaşam elde edilebilir” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın