KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Girişimci hazır ama..!

Kanatlı sektörünün lider üreticilerinden Banvit, Bingöl’de kümes yatırımı gerçekleştirecek girişimcilere yönelik seminer düzenledi. Seminere katılan girişimciler, Bingöl’ün IPARD programı kapsamında olmamasından yakındı. Komşu illerde uygulanan IPARD programı kapsamında girişimciler yüzde 60 oranında destekleniyor.

Girişimci hazır ama..!
29 MAYIS 2014 PERŞEMBE 03:00
0
1917
0
AA aa

Banvit, Bingöl'e gelerek girişimcilere yönelik, Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yatırım bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda Banvit Elazığ Bölge Direktörü Yavuz Yadigar, Banvit'in Elazığ, İzmir ve Bandırma'da olmak üzere 3 yerde kesim merkezlerinin bulunduğunu söyleyerek, Bingöl'ü tercih etmelerindeki nedenlerinin, Elazığ'a olan yakınlığından kaynaklandığını belirtti.

Banvit adına yatırımcıların yapması gereken çalışmalar hakkında bilgi veren Murat Yakacan ise, yatırım yapmak isteyen yatırımcıların izlemesi gereken yolları anlatı.

Yatırımcının, yatırım yapacağı arazinin en az 20 dönüm olması gerektiğini belirten Yakacan: “Yeni kümes yapımı hayvancılık işletmelerine en az 1 kilometre mesafede olmalıdır. Tapuda gösterilen resmi yola cephesi olmalıdır. Elektrik hatlarına uzaklığı ve su elde etme imkanları kolay olmalıdır. Kuruluş ruhsatı almaya engel olacak özelliklere dikkat edilmelidir. Elazığ'daki kesimhaneye uzaklığı 90-100 kilometre olmalıdır” dedi. Kümes maliyeti hakkında da bilgi veren Yakacan, 36 bin civciv alabilecek kapasitedeki bir kümesin yaklaşık maliyetinin 673 bin TL olduğunu kaydetti.

ELAZIĞ'DA 36 PROJE DESTEKLENDİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Avrupa Birliği destekli IPARD programı kapsamında yüzde 50-65 oranında destek verdiğini belirten Yakacan, bu programın Bingöl'de uygulanmadığını, en kısa zamanda Bingöl'e de gelmesini umduklarını söyledi.

Elazığ'da IPARD kapsamında sadece 11'inci çağrıda 36 projenin desteklendiğini belirten Yakacan, 12. çağrı ilanına ise 70'in üzerinde proje başvurusu yapıldığını söyledi.

2 bin m²'lik bir kümesin yaklaşık maliyetinin 673 bin TL olduğunu vurgulayan Yakacan, “Bu büyüklükteki bir kümeste yıllık kazancınız 187 bin TL'dir. Yüzde 40 gideriniz düşürüldükten sonra net karının 112 bin TL'dir. Yani bu iş 6 yılda kendisini amorti etmektedir. Eğer Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yüzde 60 hibe alındığı düşünülürse bu süre 2,5 yıla kadar düşecektir” dedi.

“KOMŞU İLLERDE UYGULANIYOR”

Yakacan'ın bu bilgileri vermesinin ardından bir katılımcı, TKDK'nın Bingöl'de olmamasının eksiklik olduğunu vurguladı. Komşu illerde bu programın uygulandığını belirten katılımcı, Bingöl'ün bakanının olmasına rağmen, bu programa dâhil edilmediğini ifade etti. Banvit yetkilileri ise, programa tüm illerin dâhil edilmesi için çalışmaların olduğunu ifade ettiler.

BİNGÖL'ÜN OLMADIĞI DESTEK PROGRAMI, IPARD

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Türkiye'de 2008 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı, 42 ilde uygulanıyor. Bugüne kadar çıktığı 11 çağrıda kapsamdaki illere milyarlarca avroluk destek sağlayan programın Bingöl'de uygulanmaması, yatırımcıların da önünü tıkıyor.

Sadece 2014 yılında başlayan 12'inci çağrı programı kapsamında 42 ile 488 milyon Avroluk destek sağlanması planlanırken, tarım ve hayvancılık bölgesi olarak lanse edilen Bingöl, 6 yıldır bu destekten yoksun bırakılıyor.

Toplantıya, Fırat Kalkınma Ajansı(FKA) Bingöl Yatırım Destek Ofisi Sorumlusu İsa Telimen, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Başkanı Erkan Çalbay, TEMA Bingöl Vakfı temsilcisi Cuma Karaarslan ve girişimciler katıldı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın