KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Kasım 2025 Cuma
°C

GDO geri dönüşü olmayan bir sürece götürüyor

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, 'GDO'lu ürünlerin, özellikle insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde oluşturacağı etkiler ise yeterince bilinmiyor. Ayrıca bu ürünlerin, genetik çeşitliliği tehdit etmesi durumunda geri dönüşü olmayan bir sürece de girilmiş olacaktır.'

GDO geri dönüşü olmayan bir sürece götürüyor
16 OCAK 2020 PERŞEMBE 17:47
6
2035
2
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Tarım Öğretiminin 174. Yılı programı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen programa Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ,  Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Solmaz ile Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Ziraat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, İl Sağlık Müdürü Dr. M. Emin Gündoğdu, AFAD İl Müdürü M. Emin Boğatekin,SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri Proje Koordinatörü Çetin Atala, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, akademik ve idari personelimiz, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Türkiye'de ilk modern tarım eğitim ve öğretiminin Osmanlı İmparatorluğu döneminde 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy'de açılan Mektebi Zira-i Şahane'de başladığını ifade etti. Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak genç ve dinamik bir üniversite olduklarını belirten Prof. Dr. Kökten, “Genç ve dinamik bir ziraat fakültesi olarak biz de üzerimize düşen bu kutsal görevi yürütüyoruz. Tarım tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan, var olduğu günden bugüne tarımla uğraşmıştır. Tarım, insanlığın geleceği ve doğanın sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

Bir selamlama konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen ise dünyanın tarımla iştigalinin insanlık tarihi kadar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Taşkesen, “Dünyanın ve insanlık tarihinin 10 milyon yıldan beri var olduğunu düşünürsek o tarihten itibaren tarım da yapılmıştır. İnsanoğlunun yaradılışı ile birlikte insan tarımla iştigal etmiştir” dedi.

GDO GENETİK ÇEŞİTLİLİĞE BÜYÜK TEHDİT

Programda, bilimsel gelişmelerin insanlığa olumlu ve olumsuz getirileri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Karadağ, “Dünyada, genetik yapısı değiştirilmiş canlıların ve bunlardan elde edilen gıdaların dağılımı hızla artmaktadır.   Mısır ve soyadan üretilen; yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar; bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar gibi. Bu ürünlerin, özellikle insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde oluşturacağı etkiler ise yeterince bilinmemektedir. Ayrıca bu ürünlerin, genetik çeşitliliği tehdit etmesi durumunda geri dönüşü olmayan bir sürece de girilmiş olacaktır.  Mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ile pamuk GDO'lu olma riski taşıyan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

“Günümüzde, yeryüzündeki işlemeli tarım alanlarının son sınırına ulaşılmıştır” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumda 21. yüzyılda gıda maddelerinin artırılması, ancak birim alandan elde edilen verimdeki artışa bağlı kalacaktır. Bir canlıdaki genlerin DNA'dan ayrılarak başka bir canlıya aktarılmasına gen transferi, ortaya çıkan yeni canlıya da GDO denilmektedir. Dünyada halen soya fasulyesi, mısır, pamuk ve kanola olmak üzere dört ana bitkinin geniş alanlarda transgenik çeşitlerinin tarımı yapılmakta ve bunu şeker pancarı, yonca, kabak, biber ve domates gibi ürünler takip etmektedir.”

GDO'ların toksik ve alerjen etkileme, bağışıklık sistemini olumsuz etkileme, insan bünyesinde antibiyotiğe dayanıklı mikroorganizma oluşumuna sebep olma gibi olumsuz etkileri bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, transgenik bitkilerdeki toksik genlerin doğal melezlerle yabancı ot niteliğindeki bitkilere geçmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Böceklerin GDO'lu bitkilerin genlerine karşı bağışıklık kazanmasının, toprakta bulunan canlı yaşamın bu bitkiler sebebiyle zarar görmesinin ve GDO'lu ürünler ile beslenen hayvanlarda organ problemleri ortaya çıkmasının da bu çalışmaların zararlı etkileri arasında yer aldığını ifade eden Prof. Karadağ, 2010'da kabul edilen Biyogüvenlik Kanununa göre Türkiye'de GDO'lu bitkilerin tarımının yasaklandığını söyledi.

Programın sonunda meslekte en kıdemli kişiye, 25 yılını dolduranlara ve yeni başlayan ziraat mühendislere başarı ve teşekkür plaketleri takdim edildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54551)
17 Ocak 2020 Cuma 08:53
GDO'lu ürünlerden nasıl kurtulacağına dair fikir vermişsiniz de. GDO insanlardan nasıl kurtulacağız ona da bir çözüm bulun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54548)
17 Ocak 2020 Cuma 08:11
Güzel bir girişim desteklenmelidir
13.11.2025
15:24
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele: 3 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele: 3 tutuklama
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı. Operasyonda metamfetamin, sentetik ecza, hassas terazi, döviz ve TL cinsinden para ele geçirildi.
13.11.2025
14:44
Bingöl`den Sudan`daki katliamlara tepki
Bingöl'den Sudan'daki katliamlara tepki
Sudan'ın Darfur bölgesinin en önemli şehirlerinden El-Faşir'de yaşanan sivil katliamları, hastane baskınları ve zorla tehcir uygulamalarını şiddetle kınayan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, uluslararası topluma çağrıda bulundu; 'Sudan halkına yönelik bu vahşet insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Sessiz kalmak, suça ortak olmaktır'
13.11.2025
11:22
TMMOB`dan İmar Planı Tepkisi!
TMMOB'dan İmar Planı Tepkisi! 'Tarımsal üretimi bitirir, deprem riskini artırır!'
TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, 238 hektarlık imar genişleme planının 1. sınıf tarım arazilerini yok edeceğini ve deprem riski yüksek bir zeminde büyük tehlike oluşturacağını belirterek 'Bu yanlıştan dönün' çağrısında bulundu.
12.11.2025
16:58
Şehitlerin naaşı Türkiye`ye getiriliyor
Şehitlerin naaşı Türkiye'ye getiriliyor
Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen C-130 tipi askeri kargo uçağında, uçuş ekibiyle birlikte 20 personel şehit oldu. Bölgedeki çalışmalar sürerken, uçağın karakutusunun bulunduğu öğrenildi. İletişim Başkanı Duran; 'Aziz şehitlerimizin naaşları, arama kurtarma ve kaza kırım heyetimizi Gürcistan'a götüren A-400M uçağımız ile ülkemize getirilecektir' açıklamasında bulundu.
12.11.2025
16:25
Bingöl Üniversitesi`nde Kurumsal İletişim Paydaşlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Bingöl Üniversitesi'nde Kurumsal İletişim Paydaşlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Basın temsilcileri ve üniversite paydaşlarını aynı masada buluşturan toplantıda, güçlü iletişim ve toplumsal etki odaklı yeni adımlar konuşuldu.
12.11.2025
16:08
Bingöl ADEM-2`de Kanser Farkındalığı Etkinliği
Bingöl ADEM-2'de Kanser Farkındalığı Etkinliği
Yaklaşık 60 kursiyerin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim sonrasında, KETEM Kanser Tarama Aracı aracılığıyla katılımcılara mamografi, HPV testi ve kolorektal kanser tarama testleri uygulandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın