KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

Galibiyet sandığa da yansıyor!

Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, seçimlere iki hafta kala, il takımının aldığı başarılı sonuçlar, önemli bir oranda sandığa yansıyor.

Galibiyet sandığa da yansıyor!
20 TEMMUZ 2010 SALI 09:12
0
1698
0
AA aa

 

Cemal Demir'in haberi - NewYork

İllerinin futbol maçlarıyla ilgilenmiyen siyasetçiye kötü haber. ABD'de yapılan bilimsel bir araştırma, futbolda alınan sonuçların, koltuktaki politikacı için seçim sonuçlarına önemli etki yaptığını ortaya çıkardı.

Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, seçimlere iki hafta kala, il takımının aldığı başarılı sonuçlar, önemli bir oranda sandığa yansıyor. 

California Stanford Üniversitesinden Neil Malhotra ve arkadaşlarının yaptığı araştırma, ilin futbol takımın başarısının seçmenlerin ruh halini pozitif yaptığı için, bu başarıya hiçbir katkıları olmasa bile, muhalif yeniler yerine mevcut politik temsilcilere, yeniden oy verdiklerini belirledi.

1964 yılından 2008 yılına kadar ABD'deki tüm başkanlık, eyalet valiliği ve Kongre seçimlerini analiz eden araştırmacılar, sonuçları ABD'deki yerel bazda en popüler lig olan kolej futbolu ligindeki 62 büyük takımın sonuçlarıyla karşılaştırdı. Sonuçlarda, seçimlerden iki hafta öncesine kadar alınan galibiyetlerin, seçimlerde koltuktaki adayın oylarını yüzde 1,5 oranında artırdığı gözlendi. Bu oran da iki partili ABD'deki yakın seçimlerde sonuçları doğrudan etkileyebilecek bir oran. 

1964 yılından beri ABD Kolej Futbolu Ligi şampiyonu olmuş takımlarda ise bu etki yüzde 2,30 ve 2,42'ye kadar çıkabiliyor. Bu takımların her maçını ortalama 70 binden fazla kişi seyrediyor.

Duygusal anlarda seçmen irrasyonel davranıyor

Politik bilim uzmanı Neil Malhotra, özellikle ABD'de seçmenlerin, oy verirken rasyonel davranıp davranmadıklarıyla ilgili yoğun araştırmalar bulunduğuna dikkat çekiyor. Örneğin daha önce yapılan bir araştırmada, seçim öncesi her hangi bir kasırga ya da deprem olduğunda da, bu doğa olayının oluşmasında hükümetin hiçbir etkisi olmamasına rağmen, seçmenin önemli bir kısmının, hükümeti protesto ederek muhalefet yöneldiği tespit edilmişti. Doğa olaylarından sonraki günlerde hükümetin sorumluluğunun konuşulabileceğini hatırlatan Malhotra bu sebeple seçmenlerin irrasyonel kararlar almasına neden olan bir başka olayı araştırmaya başladıklarını söyledi. Bu da spor…

İnsanların anlık ruh hallerinin kararlarında etkili olduğunu söyleyen Malhotra, geçen yıl, ABD'nin bir başka popüler yerel spor ligi olan Kolej Basketbol Ligi'nin ‘'Mart Fırtınası'' olarak adlandırılan final turnuvası sırasında yaptıkları araştırmaya dikkat çekiyor. Turnuva sırasında 3040 deneğe, tuttukları takımın adı soruldu. Denekler, yerel takımlarını takip edenler ve ilgilenmiyenler diye ikiye ayrıldı. Daha sonra turnuvanın 3'ncü ve 4'ncü turundan itibaren deneklere Obama'nın başkanlıktaki ilk yılını başarılı bulup bulmadıkları soruldu.  Maçları yakından takip eden grupta, takımları tur atladıkça, basketbol fanatiği Obama'ya desteğin yüzde 2-3 civarında arttığı gözlendi.

Malhotra, yerel takımın başarısının her zaman, halkın koltuktaki politikacıya bakışını yumuşattığını vurguladı.

(Haber 7)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.10.2026
16:49
Becerekli:
Becerekli: 'Bingöl'de engellilerin önündeki engel bitmiyor!'
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bingöl'de engelli bireylerin ulaşım ve erişilebilirlik alanında yaşadığı sorunlara dikkat çekerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.
15.10.2026
16:33
'Beyaz bastonun önündeki engeller kaldırılsın'
Bingöl Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Bahattin Tüz, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, görme engelli bireylerin bağımsız ve güvenli yaşamı için erişilebilirliğin artırılması çağrısında bulundu. Tüz, kaldırımlardan toplu taşımaya, kamu hizmetlerinden dijital sistemlere kadar birçok alanda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
15.10.2026
15:39
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
Güner, afet bilincinin artırılması, gönüllülük faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve arama kurtarma çalışmalarına destek verilmesi amacıyla kurumlarla iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.
15.10.2026
15:13
Benzine indirim geliyor!
Benzine indirim geliyor!
Akaryakıtta beklenen indirim için geri sayım başladı. Benzinin litresinde 5 lira 65 kuruşluk düşüş öngörülürken, indirimin gerçekleşmesi halinde 50 litrelik bir depoda 282,50 TL, 60 litrelik depoda 339 TL tasarruf sağlanması bekleniyor.
15.10.2026
14:07
Ticaret Bakanlığı`ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'nın taksitli satışlara ilişkin düzenleme yetkisi genişletildi. Yeni yönetmelikle satış sonrası taksitlendirme ve ödeme erteleme işlemleri de kapsama alınırken, taksit sayısı ve sürelerine ilişkin yeni bir sınır henüz belirlenmedi.
15.10.2026
13:45
Karlıova`da sokaklar göle döndü!
Karlıova'da sokaklar göle döndü!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde gece etkili olan sağanak yağış, cadde ve sokakları su altında bıraktı. İş yerlerine ulaşmakta zorlanan esnaf, tıkanan mazgalları kendi imkânlarıyla açmaya çalıştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın