KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Fransa'nın istediği oldu

Brüksel'de toplanan AB liderleri taslak metni imzaladı. Taslak sonuç bildirgesinde Fransa'nın istediği gibi "katılım" ve "üyelik" ifadeleri yer almadı.

Fransa`nın istediği oldu
14 ARALIK 2007 CUMA 18:51
0
1226
0
AA aa

AB Dönem Başkanı Portekiz'in başkenti Lizbon'da dün imzalanan AB yeni anayasasının ardından bugün de Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB liderleri zirvesi yapıldı. Zirvenin ardından taslak sonuç bildirgesi imzalandı. Belgede, Türkiye'ye yönelik "katılım" ve "üyelik" ifadeleri yer almadı. AB dışişleri bakanlarının hafta başındaki toplantısında, genişlemeye ilişkin alınan kararlardan "katılım" ifadesi, "üyelik"e atıf olacağı gerekçesiyle Fransa'nın ısrarıyla çıkarılmıştı.

AB dışişleri bakanlarının genişleme konusunda aldığı kararların ana başlıkları:

AKİL ADAMLAR AB'NİN GELECEĞİNİ GÖRÜŞECEK /_newsimages/4623285.jpg
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ısrarla "Akdeniz Birliği"ni öneren Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Akil Adamlar'ın özellikle Türkiye'nin üyeliğini değil, Avrupa Birliği'nin sınırlarını ve geleceği üzerinde çalışacağını söyledi.

YENİ BAŞKAN GONZALES
Bu arada AB liderleri “AB'nin geleceğini düşünmek” amacıyla oluşturulacak akil adamlar grubunun başkanlığına İspanya'nın eski sosyalist başbakanı Felipe Gonzales'i atadı. Gonzales Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren birisi olarak tanınıyor.
Brüksel'de, AB zirvesi çerçevesinde buluşan üye ülkelerin liderleri, en az 9 katılımcıdan oluşacak akil adamlar grubunun üyelerinin Gonzales tarafından belirlenmesini kararlaştırdı.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, söz konusu grubun yapısı, 2008 yılının Mart ayında yapılacak zirvede, devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak.
Akil adamlar grubu, AB'nin 2020-2030 döneminde nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda “kafa yoracak” ve 2010 yılında sunacağı raporla önerilerde bulunacak.

Fransa'nın ısrarı nedeniyle “katılım konferansı” yerine “hükümetler arası konferans”  ifadesini tercih edilirken “müzakerelerin amacının üyelik olduğu”  ifadesini kullanmaktan kaçınmışlardı.

Genişleme stratejisi başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken Türkiye'ye yer verilmiyor.

AB Konseyi Türkiye ve Hırvatistan'la bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla yeni fasılların açılmasını beklediği ifade ediliyor.
        
Belgede Türkiye başlığı altında, “bu yıl daha önce karşılaşılan siyasi  ve anayasal krizin çözülmesinden” memnuniyet duyulduğu vurgulanarak,  Türkiye'nin bu süreçten “demokrasisini güçlendirerek” çıktığı  kaydediliyor.

Türkiye'deki son seçimlerden “yüksek katılım oranı” ve “TBMM'de daha  geniş temsil imkanı sunması” nedeniyle övgüyle bahsedilen belgede, Türk halkının “demokrasi, istikrar ve ilerleme” iradesini gösterdiği  belirtiliyor.


ERMENİLERDEN PROTESTO

Brüksel'de Avrupa Birliği zirvesi devam ettiği sırada yaklaşık 400 Ermeni gösteri yaparak 'soykırım'ın tanınmasını istedi.  Zirvenin yapıldığı bölgeye yakın bir parkta toplanan Ermeniler, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye "hoşgörülü yaklaşımını" eleştirdi. İzinli gösteriyi düzenleyenler, AB aleyhinde pankartlar taşıdı ve sloganlar attı.

"TÜRKİYE'YE SORUMLULUĞUNU ANLATTIK"

AB zirvesinin başlangıcında devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya  gelen AP Başkanı Pöttering, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans-Gert Pöttering de, AP olarak Türkiye'nin tarihi sorumluluklarını tanıması gerektiğini söylediklerini belirterek, “bunun üzerine  çıkamayacaklarını” kaydetti.

Pöttering, "1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımasının AB üyeliği için Türkiye'ye şart olarak dayatılıp dayatılamayacağının"  sorulması üzerine, "bir Alman olarak konuştuğunu" ifade etti ve  “Almanya'nın nahoş geçmişinin (tanınması için) ülkenin önüne konulmasının gurur verici olduğunu” söyledi.

"Geçmişin trajik olaylarının tekrarlanmaması için tarihin öğretici rolü olduğunu" belirten Pöttering, “bunun için ahlaki ve zihinsel hazmetme sürecinin tamamlanması gerektiğini” kaydetti.

Pöttering, Hitler'in ve Stalin'in savaş suçlarından bahsederek 1915 olaylarıyla bunlar arasında bağlantı kurulamayacağını ve “her olayın  kendi şartlarında tanımlanması gerektiğini” vurguladı.

AP Başkanı Pöttering, “(1915 olaylarına ilişkin) AP olarak Türkiye'nin  tarihi sorumluluklarını tanıması gerektiğini söyledik, bunun üzerine  çıkamayız” şeklinde konuştu.

Türkiye'de ifade özgürlüğünün olmadığının iddia edilmesi üzerine "buna  katılmadığını" belirten Pöttering, "tüm dünyada basın özgürlüğüyle ilgili sorunlar yaşandığını" anlattı.

“İnsan hakları, siyasi taahhütlerimizin merkezinde. Hangi din ve hangi  ülke olursa olsun her insanın haysiyet ve onuruna aynı şekilde saygı  gösterilmeli. Seçici değiliz. İnsan haklarını herkes için talep  ediyoruz” diyen Pöttering, Türkiye'ye yönelik temaslarında insan  haklarına ağırlık verdiğini bildirdi.



Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
22.10.2026
11:45
Bingöl`de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de tam bilet 35 TL, öğrenci bileti 24 TL oldu. Diyarbakır'da tam bilet 28 TL, öğrenci bileti 14 TL; Muş'ta ise tam bilet 23 TL, öğrenci bileti 17 TL. HÜDA PAR Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanı Hatem Tarlak, komşu illerle aradaki fiyat farkına tepki göstererek zammın makul seviyeye çekilmesini istedi.
22.10.2026
11:32
Bingöl`de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'ün Genç ilçesinde, eTwinning projesi kapsamında düzenlenen seminerde öğrencilere internetin bilinçli, güvenli ve sorumlu kullanımı anlatıldı. Eğitimle, dijital dünyadaki risklere karşı farkındalık oluşturulması hedeflendi.
22.10.2026
11:20
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli satış gibi alışverişlerde uygulanabilecek taksit sürelerini belirledi. Televizyondan beyaz eşyaya, bilgisayardan mobilyaya kadar birçok kategoride farklı taksit sınırları uygulanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın