KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

Fon soruşturmasında milyarlar havada uçuşuyor: Kim ne aldı, ne sattı?

Sermaye piyasalarını sarsan fon soruşturması her geçen gün derinleşiyor. MASAK ve MKK üzerinden para hareketleri didik didik incelenirken, soruşturmada 51 tutuklama yapıldı. Dosyaya yansıyan son üç ayrı iddiadaki toplam rakam 66 milyar lirayı aşıyor.

Fon soruşturmasında milyarlar havada uçuşuyor: Kim ne aldı, ne sattı?
28 EYLÜL 2026 PAZARTESİ 02:43
0
2109
6
AA aa

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü sermaye piyasası soruşturması, fonlarda yaşanan olağan dışı para hareketleri ve piyasa işlemlerine ilişkin incelemelerle genişledi. Soruşturma kapsamında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçları yönünden inceleme yapılıyor.

Dosyada gelinen son noktada 51 kişi tutuklandı. Ayrıca 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi olmak üzere toplam 106 kişi ve kuruluş hakkında mal varlığı tedbiri uygulanması talep edildi; daha önce hakkında tedbir bulunmayan 37 şüpheli için de yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandı.

Soruşturma nasıl başladı?

Soruşturmanın temelinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun incelemeleri ve suç duyuruları bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 19 Ağustos 2026 tarihli müzekkeresiyle soruşturmanın başlatıldığı, dosyanın daha sonra sermaye piyasasındaki işlemler, fon hareketleri ve bazı hisselerdeki olağan dışı fiyat hareketleri üzerinden genişletildiği bildirildi.

Soruşturma kamuoyunun gündemine ise 9 Eylül'de Tera Yatırım'ın Pusula Finans Holding ve bağlı şirketlerini devralmak üzere görüşmelere başladığını duyurmasıyla daha güçlü şekilde girdi. 16 Eylül'de BIST 100 endeksinde yaklaşık yüzde 6'lık düşüş yaşanmasının ardından finansal piyasalardaki gelişmeler daha geniş bir tartışmanın konusu oldu. 17 Eylül'de ise SPK, aralarında Tera, Pusula, Hedef ve Bulls'un bulunduğu portföy yönetim şirketlerinin kurduğu fonlarla ilgili tasfiye ve işlemden kaldırma kararları aldı.

SPK kararları doğrultusunda 131 fon TEFAS'ta alım-satıma kapatıldı. Bu fonlardaki tekil yatırımcı sayısının ise 455 bin 758 olduğu açıklandı.

17 Eylül'de MASAK'a kritik yazı

Soruşturmanın mali ayağında en önemli dönüm noktalarından biri, Başsavcılığın 17 Eylül'de MASAK'a gönderdiği müzekkere oldu.

Başsavcılık; Pusula Finans Holding, Tera Yatırım Menkul Değerler, Hedef Holding ve Bulls Yatırım Menkul Değerler ile bunların alt şirketlerinin yöneticilerinin mali verilerinin incelenmesini istedi.

Yöneticilerin 2024'ten bugüne kadar gerçekleştirdiği:

  • Yurt dışı para transferleri,
  • Kripto varlık transferleri,
  • Para giriş ve çıkışları,
  • Diğer mali hareketleri

ham verileriyle talep edildi.

Üstelik inceleme yalnızca yöneticilerle sınırlı tutulmadı. Birinci derece yakınlarının para ve kripto varlık hareketlerinin de araştırılması istendi. Amaç, doğrudan veya yakınlar üzerinden yurt dışına para ya da kripto varlık aktarılıp aktarılmadığının belirlenmesi.

İsviçre'ye milyarlarca liralık transfer

Soruşturmanın mali boyutunda şimdiye kadar kamuoyuna yansıyan en önemli tespitlerden biri İsviçre bağlantılı para transferleri oldu.

MASAK raporuna göre, Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız'ın hesabı ile İsviçre'deki Edmond de Rothschild Bankası nezdindeki bir hesap arasında 1 Eylül'de yaklaşık 2 milyar 889 milyon liralık transfer gerçekleştirildiği belirlendi.

Aynı raporda Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan'ın hesabından da 24 Ağustos'ta yaklaşık 1 milyar 198 milyon liralık transfer kaydedildi.

Dikkat çeken nokta ise söz konusu transferlerin, fonların iade ödemelerinde temerrüde düştüğü 15-16 Eylül tarihlerinden önce gerçekleşmiş olması.

387 milyon lira donduruldu, yüz milyonlar için el koyma tedbiri

Soruşturmanın mali ayağında yalnızca para transferleri araştırılmıyor.

Fon hesaplarında bulunan 387 milyon 461 bin 359,86 lira hakkında dondurma kararı verildi.

Pusula Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız'a ait 105 milyon liralık varlığa el konulduğu, ayrıca TERA Portföy üzerinden transfer edilmek istendiği belirlenen 257 milyon lira için de el koyma tedbiri uygulandığı bildirildi.

İki jet ve bir yata da el konuldu

Soruşturma kapsamında mal varlığı tedbirleri taşınır varlıklara da uzandı.

Pusula Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız ve Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen'e ait olduğu belirlenen iki özel jet ile Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan'a ait olduğu tespit edilen bir lüks yata el konuldu.

Üç aracın toplam piyasa değerinin yaklaşık 1,8 milyar lira olduğu değerlendiriliyor.

Üst düzey yöneticiler peş peşe tutuklandı

Soruşturmanın ilk dalgasında fon ve yatırım şirketlerinin üst düzey yöneticileri gözaltına alındı.

Tutuklanan isimler arasında:

  • Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen
  • Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Alkin
  • Tera Yatırım Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Alkin
  • Tera Portföy Genel Müdürü Alper Öztürk
  • Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan
  • Pusula Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız
  • Namık Kemal Gökalp
  • Altunç Kumova
  • İbrahim Bekçi

gibi isimler yer aldı.

Daha sonraki operasyonlarda Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, Tera Yatırım yöneticileri Bülent Uygun ve Abdulkadir Özkan ile çok sayıda başka şüpheli de tutuklandı.

Soruşturmanın son dalgalarıyla birlikte tutuklu sayısı 51'e yükseldi.

MKK da devreye girdi: Son üç ay özellikle inceleniyor

Savcılık, fonların para trafiğini ortaya çıkarmak amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşundan da ayrıntılı kayıt istedi.

MKK'dan fonların kuruluşundan tasfiye tarihine kadar yatırımcı bazında alım-satım verileri talep edildi.

Ancak özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül 2026 dönemi mercek altına alındı.

Bu üç ayda fonlardan çıkan yatırımcıların:

  • Kaç kişi olduğu,
  • Ne kadar para çıkardığı,
  • Çıkış sonrasında kalan bakiyeleri,
  • İşlemlerin zamanlaması

ayrıntılı şekilde incelenecek. Böylece tasfiye sürecine yaklaşılırken fonlardan kimlerin, ne zaman ve ne kadar para çıkardığının ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Dosyaya yeni bomba: 53 milyar liralık çekim iddiası

Soruşturmanın son günlerde en çok konuşulan başlıklarından biri ise 53 milyar liralık para çekildiği iddiası oldu.

Gazeteci Barış Yarkadaş, TERA bünyesindeki bir fondan tek gecede 53 milyar lira çekildiğini ve bu tutarın fonun yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geldiğini öne sürdü.

Yarkadaş, söz konusu parayı çeken şirketin Çeçenler/IC Holding ile bağlantılı olduğunu ve Çeçen İnşaat'ın mal varlığının dondurulduğunu iddia etti.

Ancak bu iddia şu aşamada kesinleşmiş bir yargı tespiti değil.

IC Holding ise yaptığı açıklamayla iddiaları reddetti. Şirket, IC İçtaş, bağlı şirketleri ve Çeçen Ailesi'nin söz konusu fonlar veya bunlarla bağlantılı kişi, şirket ve yapılarla geçmişte ya da bugün doğrudan veya dolaylı herhangi bir ticari, mali veya hukuki ilişkisinin bulunmadığını bildirdi. Mal varlığının dondurulduğu yönündeki iddia da şirket tarafından yalanlandı.

Melis Sandal dosyaya girdi: 11,1 milyar liralık para çekme iddiası

Soruşturmanın son aşamasında sanatçı Mustafa Sandal'ın eşi Melis Sütşurup Sandal da dosyaya giren isimler arasında yer aldı.

Soruşturma kapsamında Sandal hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi ve mal varlıklarına tedbir uygulandı.

Dosyaya yansıyan iddiaya göre Sandal, tasfiye edilen fonlardan son üç aylık dönemde 11 milyar 126 milyon 528 bin 163 liralık para çekme işlemi gerçekleştirdi.

Savcılığın tedbir talebinde 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi bulunurken Melis Sandal'ın da listede yer aldığı bildirildi. Tedbirler kapsamında yüksek tutarlı para transferleri ile mal varlığını azaltıcı işlemlerin engellenmesi istendi.

Mustafa Sandal'ın menajeri Tekin Önal ise yaptığı açıklamada, söz konusu işlemlerin Mustafa Sandal'a ait olmadığını, iddiaların muhatabının Melis Sütşurup Sandal olduğunu ve Mustafa Sandal hakkında doğrudan bir işlem veya suçlama bulunmadığını belirtti.

Fatma Betül Sayan Kaya hakkında milyarlık hisse iddiası

Soruşturmanın siyasi boyut kazanan başlıklarından biri ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile eşi İlyas Kaya hakkında gündeme getirilen hisse işlemleri oldu.

Yeni Parti Sözcüsü Zeynel Emre'nin iddiasına göre Fatma Betül Sayan Kaya, 8 Nisan'da Özata Denizcilik hisselerinden 250 bin adet satın aldı.

İddiada, alış için yaklaşık 63 milyon 359 bin lira kullanıldığı, hisselerin eylül ayında satılmasının ardından yaklaşık 1 milyar 344 milyon lira para çekildiği öne sürüldü.

Eşi İlyas Kaya için de benzer bir işlem iddia edildi. Buna göre 150 bin adet hissenin yaklaşık 99 milyon 687 bin lira karşılığında alındığı, satış sonrasında ise yaklaşık 826 milyon lira çekildiği ileri sürüldü.

Bu iki işlem için kamuoyuna yansıyan iddialardaki para çıkışı toplamı yaklaşık 2,17 milyar lira seviyesinde.

Kaya görevlerinden istifa etti

İddiaların ardından Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti'deki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Kaya, kendisi hakkında gündeme getirilen iddiaların hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını ve sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesini istediğini belirterek tüm görevlerinden affını talep etti. İstifa talebi kabul edildi.

Kaya ve eşiyle ilgili mal varlığı tedbirlerinin de gündeme geldiği, satış ve devir işlemleri, menkul kıymetler ile tapu, gemi ve uçak kayıtlarının incelenmesinin talep edildiği bildirildi.

Üç ayrı iddia, yaklaşık 66 milyar liralık rakam

Dosyanın kamuoyuna yansıyan en çarpıcı taraflarından biri ise farklı kişiler ve şirketler hakkında gündeme gelen para hareketlerinin büyüklüğü.

Şu ana kadar kamuoyuna yansıyan üç ayrı iddia şöyle:

Çeçen İnşaat/IC Holding bağlantılı olduğu öne sürülen fon çıkışı  53 milyar TL

Melis Sütşurup Sandal'ın fonlardan çektiği öne sürülen tutar 11,126 milyar TL

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşiyle ilgili hisse satışlarından çekildiği öne sürülen tutar yaklaşık 2,17 milyar TL

Toplam yaklaşık 66,3 milyar TL

Bu toplam, soruşturma tarafından kesinleşmiş bir zarar veya usulsüzlük tutarı değildir. Üç rakamın da dosyaya yansıma biçimi farklı: 53 milyar liralık tutar gazeteci Barış Yarkadaş'ın iddiası ve IC Holding bunu reddediyor; Kaya çiftiyle ilgili rakamlar siyasi açıklamalara dayanan hisse işlemi iddiaları; Melis Sandal'a ilişkin 11,1 milyar liralık hareket ise soruşturma kapsamında incelenen para çekme iddiası olarak kamuoyuna yansıdı.

Soruşturmanın bundan sonraki ayağı para trafiği

Başsavcılığın son hamleleri, soruşturmanın artık yalnızca kimlerin tutuklandığı üzerinden değil, paranın nereden çıktığı, hangi hesaba gittiği, hangi tarihte transfer edildiği ve tasfiye öncesinde kimlerin fondan çıkış yaptığı üzerinden ilerlediğini gösteriyor.

MASAK yöneticilerin ve birinci derece yakınlarının yurt dışı para ve kripto hareketlerini incelerken, MKK fonlardaki yatırımcı bazlı hareketleri çıkarıyor. Bankalar, tapu, noter, denizcilik ve sivil havacılık kayıtları üzerinden de mal varlığının kaçırılması veya üçüncü kişilere devredilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Adalet Bakanı Akın Gürlek de soruşturmanın para hareketlerinin bütün yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla sürdüğünü belirterek, 1 Temmuz-16 Eylül dönemindeki fon çıkışlarının yüksek tutardan başlayarak incelendiğini ve 46 tüzel kişi, 18 fon ile 42 gerçek kişinin mal varlığına tedbir uygulandığını açıkladı.

Dosyanın bundan sonraki kritik sorusu ise aynı:

Tasfiye öncesinde fonlardan kim, ne zaman, ne kadar para çıkardı ve bu paranın nihai adresi neresi oldu?

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120217)
29 Eylül 2026 Salı 11:49
çalma çırpma konusunda din ve ideoloji fark etmeksizin herkes gücü nisbetinde götürüyor. ülkemiz insanı tam bir sosyolojik vaka konusu. nasıl olur da meclislerde birbirlerine verip veriştirenler konu para çıkar rant olunca çok kolay bir araya gelebiyorlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120213)
29 Eylül 2026 Salı 08:42
e hani ahlak.. jetlerle umreye gidip poz vermek midir ahlak.. müslümanız ya, ahlak a ihtiyacımız yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120204)
28 Eylül 2026 Pazartesi 23:12
'10 bin Yıl Önce' isimli bir sinema filmi var. Baskın yapıp malları, kadınları dağın ardına kaçırırlar; herşey o vahşi canavarların olur. Bu İsviçre de ne oluyor; dağı ardı mı ki! Memleketin ciğerlerini söküp götürüyorlar ve 'mavi gözlü kadın' gibi herşey bu İsviçre'ye paramızı kaçıranların mı olacak? Öyleyse başka düşman aramaya gerek yok, en büyük düşman İsviçre olmuyor mu?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120198)
28 Eylül 2026 Pazartesi 14:27
Bingöl'de umarım kimse 50 milyon verip milyarlar almamıştır.. her şey masakta gizli.. devlet gün gelir bir iğnenin hesabını sorar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120192)
28 Eylül 2026 Pazartesi 09:32
İnşallah Bingöl deki önceden beri kirli işler içinde olan isimler çıkar yargılanırlar LGBT yi AKP 2011 Erdoğan yasa olarak çıkardı Google yazın görün Dem dem farkınız daha burnunuz çıkacak günler olacak
Misafir Kullanıcı (@Misafir_120184)
28 Eylül 2026 Pazartesi 08:43
20 Milyar dolardan yaklaşık olarak 1,5 milyar doları ortaya çıktı geriye kalan 18,5 milyar dolar ı kimler çaldı herkes takip ediyor tüyü çıkmamış yetimin hakkını çalanlar acilen ortaya çıkıp ceza evlerine atılsın.
14.10.2026
19:38
Bingöl`de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
14.10.2026
19:12
DEM Parti`den zam tepkisi:
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır'
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi.
14.10.2026
18:24
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10`a girdi
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi.
14.10.2026
18:11
Bingöl`de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı.
14.10.2026
12:57
12Bingölspor`un kupa maçı 27 Ekim`de
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor.
14.10.2026
11:15
Hüdayi Vakfı:
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz'
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın