KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Nisan 2026 Pazar
°C

Eyvah kuşların göçü başladı!

Geçen yıl Türkiye'de ölümlere neden olan kuş gribi tehlikesi kuşların dünya çapındaki göçleriyle birlikte yeniden gündeme geldi. 20 gün önce başlayan kuşların göçü, Türkiye üzerinde şu yolları takip edecek:

Eyvah kuşların göçü başladı!
21 AĞUSTOS 2006 PAZARTESİ 15:14
0
1023
0
AA aa
TÜRKİYE ROTASI

• Bir kol Doğu Karadeniz ve Hazar Denizi'nden girerek Doğu Anadolu'nun sulak alanlarında konaklayacak, oradan Güneydoğu'ya inerek ve Orta Doğu'ya geçecek.

• Diğer bir kol da batıdan gelerek Güney Trakya'yı takip ederek Anadolu'ya geçecek, Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca güneye, oradan da Afrika ve Hindistan'a gidecek.

20 GÜN ÖNCE BAŞLADI

Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Asaf Ertan, geçen yıl kuş gribine yönelik alınan önlemlerin bu yıl daha akıllıca uygulanması gerektiğini söyledi.

Ertan, sonbahar göçünün 20 gün önce başladığını belirterek kuşların Doğu Karadeniz'den ve Hazar Denizi'nden girerek Doğu Anadolu'nun sulak alanlarında konaklayacaklarını, Güneydoğu'ya ineceklerini, Orta Doğu'ya geçerek Hindistan ve Afrika'ya gideceklerini bildirdi.

Batıdan gelen kuşların da Güney Trakya'yı takip ederek Anadolu'ya geçeceklerini, Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca güneye, oradan da Afrika ve Hindistan'a gideceklerini ifade eden Ertan, Kuzey Trakya'dan gelerek İstanbul Boğazı'nı geçen kuşların da Güneydoğu'ya iniş yaptıktan sonra yolculuklarını sürdüreceğini kaydetti.

KUŞ GÖÇÜ VE KUŞ GRİBİ HASTALIĞI

Sonbahar göçünün kuş gribi hastalığı açısından önem taşıdığına işaret eden Ertan, ''artık bu, uzun yıllar kolay kolay kurtulabileceğimiz bir hastalık değil. Bu hastalık mikrobu doğada var oldukça hastalık da kaçınılmaz olacaktır. Kuş gribi 10 yıldır var olan bir hastalık'' dedi.

Kuş gribine yönelik geçen yıl ülke genelinde çeşitli önlemlerin alındığını dile getiren Ertan, şöyle devam etti:

''Geçen yıl kuş gribine yönelik alınan önlemlerin bu yıl daha akıllıca uygulanması gerekmektedir. Göç eden yaban kuşları, sulak alanların yakınlarını konaklama bölgesi olarak seçerler. Dolayısıyla sulak alanların yakınlarında bulunan kümes hayvanı çiftliklerine yönelik ciddi önlemler alınmalıdır. Açık kümes hayvanı çiftlikleri kapatılmalıdır.''

Bütün göç kuşlarının bu hastalığı taşıma riski bulunduğunu anlatan Ertan, ''kuş göçüyle gelebilecek hastalığın zararlarının en aza indirilmesi için bir kampanya dahilinde bütün kümes hayvanları aşılatılmalıdır'' diye konuştu.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.04.2026
16:59
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig`e yükseldi
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig'e yükseldi
1995-1996 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselen Bingölspor, 30 yıllık hasreti bitirdi ve 2025-2026 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta rakiplerine 12 puan fark atarak bugün 4-0 kazandığı Hacettepe maçıyla şampiyonluğunu ilan etti ve 2. Lig'e yükseldi.
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret: `Emsal Oluşturur`
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise Yeniden Refah Partisi oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın