KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

Engelliler haftası kutlandı

Şenyuva: “Bugüne kadar bin özürlüye bakım ücreti verildi ve yeni müracaatların değerlendirmeleri devam ediyor. 101 özürlüye de özürlü kimlik kartı verildi”

Engelliler haftası kutlandı
16 MAYIS 2009 CUMARTESİ 09:23
0
1376
0
AA aa
Her yıl 10–16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Özürlüler Haftası', bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dün saat 14.30'da Yetiştirme Yurdu'nda yapılan ‘Özürlüler Haftası' törenine Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, İl Müftüsü Hasan Çağlar, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Eflatun Şenyuva, kurum amirleri ve engelliler katıldı.

bingolmedya

Törende açılış konuşmasını İl Sosyal Hizmetler Müdürü Eflatun Şenyuva yaptı. Her insan gibi özürlülerinde hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan varlıklarını sürdürmesi, uluslar arası sözleşmelerde ve Anayasamızda belirtildiği gibi temel insan hakları konusu olduğuna vurgu yapan Şenyuva, özürlülerin hayatlarını sürdürmelerini sağlamanın, devletin ana hedeflerinden olduğunu söyledi.

Şenyuva: “Bu hedef doğrultusunda bugüne kadar yapılan düzenlemelerle özürlülerin bakım, eğitim ihtiyaçları karşılanmaktadır. Yapılan düzenlemeler ile özürlülerimizin kendi kendilerine yetebilmelerini, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, çevreyle sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri amacıyla yapılmıştır. Bundan sonra da özürlü vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar devletimizin desteği ile devam edecektir” dedi.
Toplumla kaynaşan hayat tarzının engellilerin en tabi hakları olduğunu kaydeden ekleyen Şenyuva, konuşmasına şöyle devam etti.
“İnsan haysiyetine yaraşır ve toplumla kaynaşan hayat tarzı, engellilerin en tabi hakkı ve devletin de öncelikli vazifesidir. Devletin engellilik konusunda eğitim ve organize yönleriyle bir bütün olarak ele alması insan haklarının bir gereğidir. Bugüne kadar bin özürlüye bakım ücreti verildi ve yeni müracaatların değerlendirmeleri devam ediyor. Yüz bir özürlü kişiye özürlü kimlik kartı verildi. Özürlülerimizin bakımını üstlenen kişilerin denetimi heyetimiz tarafından yapılmakta olup, bakımı aile üyeleri tarafından gerçekleştirilemeyen özürlülerin bakımlarının özürlü bakım merkezlerinde sağlanması yönündeki çalışmalarda müdürlüğümüz aracılığıyla yapılmaktadır.”

Engelliler insanca ve onurlu bir yaşam standardına ulaşmak, her alanda fırsat eşitliğine sahip olmak, erişilebilir ve engelsiz bir çevrede yaşamak istediğini belirten Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Sekreteri Esra Dendeş, 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun, engelliler için kâğıt üzerinde önemli hak ve kazanımlar getirdiğini söyledi.

Aradan geçen 4 yıla yakın bir süreye rağmen bu hak ve kazanımların önemli bir bölümünün hayata geçirilmesi sağlanamadığının altını çizen Dendeş: “Dar görüşlü bürokratların çıkardığı yönetmelikler, katı ve acımasız uygulamalar, yasanın yarattığı mutluluk ve iyimserlik havasının panik ve hayal kırıklığına dönüşmesine yol açmıştır. Muhtaç yaşlı ve engellilerin hiç değilse yaralarına merhem olan ve sosyal devlet tarafından unutulmadıklarını duyumsatan 2022 Sayılı Yasa, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile verilmiş olan kazanımların rövanşını alırcasına, onları ezen ve kapılarına haciz memurlarının dikilmesine yol açan tam bir cendereye dönüştürüldü. 81 bin engellinin muhtaçlık aylığı kesilirken kendilerine 10 bin YTL ye varan borçlar çıkartıldı. TBMM Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa koyduğu geçici bir madde ile bu borçları şimdilik sildi ise de tehlikenin kaynağını kurutamadı. 2022 Sayılı Yasa da köklü değişiklikler yapılmadıkça, hiç kuşku duyulmasın ki bir iki yıl içerisinde engellilerin kapısına dağ gibi borçlar yığılacaktır. Yasanın katı ve acımasız uygulaması yüzünden, yasadan yararlananların sayısı parmakla sayılacak ölçüde azalacaktır” şeklinde konuştu.

bingolmedya

Tören sonrasında 20 engelli vatandaşa Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından gıda yardımı yapıldı. 

bingolmedya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın