KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2026 Salı
°C

Engelli hakları kağıt üstünde kaldı

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Metin Beğboğa, engelliler için çıkartılan hakların kağıt üzerinde kaldığını söyledi.

Engelli hakları kağıt üstünde kaldı
03 ARALIK 2008 ÇARŞAMBA 11:08
0
1211
0
AA aa
2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun engelliler için kâğıt üzerinde önemli hak ve kazanımlar getirdiğini belirten Beğboğa, aradan geçen 3 buçuk yılda hak ve kazanımların hayata geçirilmediğini, kâğıt üzerinde kalmaya devam ettiğini söyledi.

Beğboğa; “2022 Sayılı Yasa, Özürlüler Kanunu ile verilmiş olan kazanımların rövanşını alırcasına yaşlıları ve engellileri ezen, kapılarına haciz memurlarının dikilmesine yol açan bir cendereye dönüştürülmüştür. 81 bin engellinin muhtaçlık aylığı kesildi. Altı Nokta Körler Derneği olarak, 2022 Sayılı Yasadaki muhtaçlık sınırının asgari ücretle belirlenmesini, bu aylığın hiçbir kriter gözetmeksizin işsiz tüm engellilere ödenmesini istiyoruz. Muhtaçlık aylığı engelliler için bir işsizlik tazminatına dönüştürülmelidir. Temmuz 2006'da yürürlüğe giren Sağlık Kurulları Raporları Yönetmeliği'nin, Avrupa Birliği standartlarına uyum gerekçesiyle iş gücü kaybı oranını sağlık kurulları raporları ile ölçtüğünden ciddi hak kayıplarına yol açtı” ifadelerini kullandı.

Yüzde 100 görme engelli olan bir vatandaşa yüzde 95, yüzde 70 sakatlığı bulunan bir fiziksel yâda zihinsel engelliye yüzde 30 iş gücü kaybı raporu verildiğini söyleyen Beğboğa: “Sağlık Kurulları Raporları Yönetmeliğinin ivedilikle değiştirilmesini istiyoruz.
Özel ve rehabilitasyon hizmetleri anayasamıza göre devletin asli yükümlülüğü iken, bu hizmetler son yıllarda hızla özel sektöre devredilmiş bulunmaktadır. Bu hizmetlerin pahalılığı nedeniyle devletçe yapılan ödemeler yeterli olmadığından özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin niteliği bir hayli düşmüş, bu alan vahşi bir rekabetin ve rant hırsının egemenliğine terk edilmiştir. Bu merkezlerde eğitilen engelliler ayda en fazla 10 saat eğitim görmekte, bu eğitim ise onların gelişimine ve gerekli yararı görmelerine yetmemektedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine daha çok kaynak ayrılarak devlet tarafından sürdürülmesini, mevcut özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim süresinin arttırılmasını istiyoruz.” Şeklinde ifadeler kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.05.2026
23:21
Bingöl Üniversitesi`nde
Bingöl Üniversitesi'nde 'Mekân ve Toplumsal Hafıza' Söyleşisi
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşide, çarşıların toplumsal hafıza, hatırlama ve unutma süreçlerindeki rolü ele alındı.
12.05.2026
23:08
Bingöllü hacı adayları dualarla uğurlandı
Bingöllü hacı adayları dualarla uğurlandı
Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu kapsamında kutsal topraklara gidecek 192 Bingöllü hacı adayı, düzenlenen programla dualar eşliğinde uğurlandı.
12.05.2026
20:45
Bingöl Belediyesi uyardı! Son gün 1 Haziran
Bingöl Belediyesi uyardı! Son gün 1 Haziran
Bingöl Belediyesi, emlak, çevre temizlik, ilan ve reklam vergisine ait birinci taksit ödemelerin 01 Haziran 2026 Pazartesi gününe kadar yapılması gerektiğini bildirdi.
12.05.2026
19:48
Bingöl`den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den İstanbul, Kocaeli ve Bursa'daki kurban pazarlarına gönderilecek büyükbaş hayvanların sevk işlemleri başladı. Kontrollerin ardından uygun bulunan araçlar için 'Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu' düzenlenerek kurbanlık hayvanların pazar alanlarına sevk edildiği aktarıldı.
12.05.2026
19:47
'Asıl engel sevgisizlik ve duyarsızlıktır'
Bingöl Altınokta Körler Derneği Başkanı Hidayet Becerikli, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada erişilebilirlik, istihdam ve toplumsal farkındalık konularındaki eksikliklere dikkat çekerek, 'Engeller önce zihinlerde kaldırılmalı' çağrısında bulundu.
12.05.2026
19:46
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrenci ve öğretmenlerin afetlere karşı bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda yangın ve tahliye uygulamaları gerçekleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın