KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

En iyi 500 üniversite listesinde türkiye'nin yeri

Her yıl yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri seçiminde Harvard Üniversitesi 8. yılında da birinci olurken, Çin'deki üniversitelerin yüksek performansı dikkat çekti. Türkiye'den ise listeye giren tek üniversite 424. sıradaki İstanbul Üniversitesi oldu.

En iyi 500 üniversite listesinde türkiye`nin yeri
19 AĞUSTOS 2010 PERŞEMBE 10:24
0
1920
0
AA aa

2003 yılından bu yana Şanghay Ciao Tong Üniversitesi'ne bağlı bir merkezin yaptığı araştırmada, bu yıl ABD ilk 10'a 8, ilk 100'e ise 54 üniversitesini sokarak, listenin en iddialı ülkesi oldu.

Harvard Üniversitesi'nden sonra ABD'den ilk 10'a giren üniversiteler Berkeley, Stanford, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, California Teknoloji Enstitüsü, Princeton, Columbia ve Chicago üniversiteleri olarak sıralanırken, ABD'nin prestijli okullarından biri olan Yale Üniversitesi de listede 11. oldu.

İngiltere'nin Cambridge ve Oxford üniversiteleri, sıralamada ilk 10'da yerini aldı, fakat önceki yıllarda sıralamada 40 üniversiteye sahip olan İngiltere, bu yıl sıralamamaya 38 üniversite sokabildi.

Şangay Ciao Tong Üniversitesi, 2004 yılında listeye 16 üniversite sokabilen Çin'in bu sayıyı 2010 yılında 34'e çıkardığını açıklayarak, Asya'da yüksek öğrenim alanındaki gelişmenin altını çizdi.

Çin'in ilk 200'e giren üniversiteleri Pekin, Çinghua ve Çin Hong Kong Üniversitesi olurken, Tayvan'daki Ulusal Tayvan Üniversitesi de listede yerini aldı.

Araştırmada kriter olarak, Nobel ödülü kazanan mezun ve akademisyen sayısına, adı çokça geçen araştırmaların sayısına, ileri gelen dergilerde basılan ve yayımlanan makale sayısına, enstitünün büyüklüğüne oranla kişi başına düşen verim göz önünde bulundurulurken, liste daha çok bilimsel araştırma başarılarına odaklanıyor.

Asya'daki en yüksek başarıyı gösteren 2 üniversite 20. sırada Tokyo Üniversitesi ve 24. sırada Kyoto Üniversitesi olurken, Japonya'nın genel sıralamadaki başarısı önceki yıla oranla düştü; geçen yıl listeye 31 üniversite sokan Japonya, bu yıl sadece 25 üniversiteyle temsil edildi.

Avustralya'dan ise Ulusal Avustralya Üniversitesi 59. sırada yer alırken, geçen yıl 75. sırada olan Melbourne Üniversitesi Elizabeth Blackburn adlı mezunun 2009'da Fizyoloji ve Tıp dalında Nobel Ödülü almasıyla bu yıl 62. sıraya yükseldi.

Ortadoğu ülkeleri de 2010 sıralamasında ilerleme gösterdi. Suudi Arabistan ilk 500'e 2 üniversiteyle dahil oldu. Listeye giren Suudi üniversiteleri, Kral Suud Üniversitesi ve Kral Fahd Suudi Arabistan Petrol ve Maden Üniversitesi olarak sıralandı.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç`e kütüphane ve etüt merkezi
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl`de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın