KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

'Ekonomiyi başarıyla yöneten ender ülkelerden biriyiz”

Türkiye'nin ekonomisi ile dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, &';Bunalım döneminde ekonomiyi başarı ile yöneten ender ülkelerden biriyiz” dedi.

`Ekonomiyi başarıyla yöneten ender ülkelerden biriyiz”
16 KASIM 2011 ÇARŞAMBA 19:31
0
5088
1
AA aa

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Avrupa-Akdeniz (Euromed) Ekonomik ve Sosyal Konseyler ve Benzeri Kuruluşlar Zirvesi'ne katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomisi ile dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Bunalım döneminde ekonomiyi başarı ile yöneten ender ülkelerden biriyiz. Türkiye 2009'da buhrandan bir miktar etkilense de şokları hemen atlatmayı bildi. Bakın geçen sene ekonomi yüzde 8,9 büyüdü, bu sene için de 7,5 büyüme öngörüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin istihdamda dünyayı imrendirecek bir performans ortaya koyduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2009'da yüzde 14 olan işsizliği şu an itibari ile yüzde 9,2'ye indirdik. Milyonlarca insana birkaç sene içinde yeni istihdam imkânları oluşturduk. Bunu Avrupa'nın daraldığı bir ortamda başardık; bölgemizde görülen siyasi sorunlara rağmen başardık. Bu başarıda siyasi istikrar ve güven ortamı kilit rol oynuyor. Türkiye, 2008 ve 2009'da alınması gereken kararı zamanında aldı. Atılması gereken adımları attı; orta vadeli bir perspektif ile karar alıp uyguladı. Pek çok ülke kamu harcamalarını artırırken, Türkiye Mali disiplinden taviz vermedi. Bugün ülkemizin borçlarının milli gelire oranı yüzde 40 dolaylarında. Maastricht kriterine göre bu oran yüzde 60 olmalı. Pek çok Avrupa ülkesi bu hedefi tutturamazken, Türkiye tutturdu. Gelinen aşamada borçların gerilediği bir trend var. Umuyorum bir kaç sene içinde borçluluk oranı yüzde 30'Lara seviyesinde olacak."

Ekonomide elde edilen başarıyı özel sektöre bağlayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, büyümenin ve ihracatın motorunu girişimcinin oluşturduğuna işaret etti. Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini dile getirirken, bu vizyona kamunun, özel sektörün ve demokrasinin önemli katkı sunduğunu, sunacağını aktardı. Türkiye'nin tecrübelerinin pek çok ülkeye ilham verdiğini belirten Bakan Yılmaz, "Ülkemiz dünya hakikatleri ile uyumlu olarak nelerin başarılabileceğini ortaya koydu. Halkın beklentileri ile neler yapılabileceğini gözler önüne serdi. En önemlisi dinamizmini ve yenilikçiliğini hepimize kanıtladı." ifadelerini kullandı.

"AKDENİZ SERBEST BÖLGE OLMALI"

Euromed Ekonomik ve Sosyal Konseyler ve Benzeri Kuruluşlar Zirvesi'nde Akdeniz Havzası'nın önemine de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bölge dünya gelirinin yüzde 30'unu ihtiva ediyor. Burada büyük dengesizlikler söz konusu. Gelirler bağlamında 1'e 5 oranında ayrışma görüyoruz. Bu da Akdeniz Havzası'nın potansiyelini gölgeleyen göç gibi siyasi oluşumları tetikleyen bir olgu. Akdeniz'i 21'inci asırda dünyanın odağında görmek, barış ve istikrar içinde görmek istiyoruz. Akdenizin serbest bölge olmasını diliyoruz. Havzada insanların, malların, fikirlerin serbestçe dolaşmasını hayal ediyoruz. Özetle barış ve refah bölgesi olan, kendi içinde adalet üreten, dengeli gelişim üreten Akdeniz'i hayal ediyoruz."

Sözü Arap Baharı'na getiren Yılmaz, "Tunus ve Mısır'da başlayan bölgeye sirayet eden bir sürece tanık oluyoruz. Süreç şu an ekonomik maliyetler getiriyor olabilir, göçü tetikliyor olabilir. Ama orta ve uzun vadede olumlu olacaktır. Şu muhakkak Kuzey Afrika ve Ortadoğu siyasi değişimle Akdeniz için yeni fırsatlar oluşturma sürecinde." yorumunu yaptı. Yılmaz, Ortadoğu'da barış ve refahın oluşması adına Avrupa ve Akdeniz ülkelerini süreci desteklemeye davet etti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
taner (@Misafir_7190)
17 Kasım 2011 Perşembe 17:46
.Evet doğru ekonomi çok iyi bir durumda. Ancak karadenizli mütahitlere bi sorun bakalım ekonomiyi nasıl değerlendiriyorlar. sarmaye sahiplerine ekonomiyi sorun nasıl değerlendiriyorlar sermaye araç mülkiyet sahipleri ve bunlara karşılık üretim araçlarına sahip olamayan işçi Proleterya sınıfına sorun ekonomiyi nasıl değerlendiriyorlar bu iki sistem arasındaki Pradigmayı anlayın değerli arkadaşlarım
14.10.2026
19:38
Bingöl`de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
14.10.2026
19:12
DEM Parti`den zam tepkisi:
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır'
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi.
14.10.2026
18:24
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10`a girdi
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi.
14.10.2026
18:11
Bingöl`de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı.
14.10.2026
12:57
12Bingölspor`un kupa maçı 27 Ekim`de
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor.
14.10.2026
11:15
Hüdayi Vakfı:
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz'
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın