KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Ebk'da sendika gerilimi!

Tek Gıda-İş Sendikası Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu, Bingöl Et ve Balık Kurumu'nda sendika üyelerine kurum müdürü ve siyasilerce yapılan baskılara karşı ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacaklarını açıkladı.

Ebk`da sendika gerilimi!
26 MART 2008 ÇARŞAMBA 10:45
0
1107
0
AA aa
Son günlerde Et ve Balık Kurumu'nda (EBK) yaşanan sendikalar arası üye geçişleri, gerilime dönüştü. Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda-İş'ten istifa edip Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Tek Gıda-İş'e geçen işlere, Öz Gıda-İş'e geri dönüş için bürokrasi ve siyasi baskılara karşı harekete geçen Tek Gıda-İş, baskı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Tek Gıda-İş Sendikası Ankara Bölge Başkanlığı 3 Nolu Şube (Bingöl) Yönetim Kurulu, baskılardan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Türkiye genelinde 7 adet et, 1 adet tavukçuluk kombinasında çalışan 760 işçinin, bağlı bulundukları Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası yönetiminin, et balık kurumunda çalışan üyelerinin, ücret ve çalışma koşullarını belirleyen toplu sözleşmelerde gerekli hassasiyeti göstermemeleri ve imzalanan toplu iş sözleşmenin özelikle çalışma koşullarını belirleyen maddelerinin uygulanmasındaki aksaklıklara kayıtsız kalmaları, EBK işçilerine eğitim ve sosyal aktivite adına bir şey sunmayan, üyeleri arasında ayrımcılık yapan, taşradaki kurumlarla tamamen kopuk bir zihniyetle sendikacılık yapan, kısacası çalışanlara karşı hiçbir hükümlülüğünü yerine getirmediğinden sadece aylık bir yevmiyelerini almaktan başka hiçbir şey yapmadıklarından dolayı bu iş yerlerindeki çalışanlar, son kaç yıldır bu aksaklıkların, bu ilgisizliğin son bulması için tüm çabalarına rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmadığından Öz Gıda-İş sendikası ile çalışanlar kopma noktasına geldi. Çalışanlar ortak bir karara varıp 23.01.2008 tarihinde Türkiye genelindeki 8 kombinada eş zamanlı bir şekilde 500 civarında işçi Öz Gıda-İş Sendikasından istifa edip, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Tek Gıda-İş Sendikasına geçmiş bulunmaktadır. Bingöl Et Kombinasında 60 çalışandan 58'i Öz Gıda-İş Sendikası'ndan istifa edip Tek Gıda-İş Sendikası'na geçmiştir. Ancak bu geçişten sonra akıl almaz bir şekilde iş yerimizde kurum müdürünün baskısıyla karşı karşıya kalan işçilere, sendika değişiminden dolayı kurumların tekrar özelleştirme kapsamına alınıp kapatılacağı söylendi. Oysaki 2003 yılında bu kurumların tamamen hayvancılığa destek olma adına özelikle, doğudaki kurumların özelleştirme kapsamından çıkartılıp faaliyetlerini Tarım Bakanlığı bünyesinde yürüteceğine dair Sayın Başbakanımızın Bingöl ve Erzurum'da açıklamaları var. Buda tutmayınca bu kez işçileri başka illere sürgün edileceği söylenip, çalışanların üzerinde psikolojik baskı oluşturup, tekrar Öz Gıda-İş Sendikasına geri dönülmesi için ellerinden gelen tüm çaba göstermektedirler. En ilginç tutumu ise, kasap olan vasıflı işçilere, sendikadan istifa etmedikleri için Bingöl EBK'nın 260 bin metrekarelik alandaki taşları toplamaları için baskı yapılmaktadır. Mesleği kasap olan bu insanlara iş kanununun hangi maddesi veya toplu iş sözleşmesindeki hangi maddeye göre bunu yapmaktalar. Bunun adı resmen zulümdür. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve çalışanlarında böyle bir hakkı olduğuna göre, Bingöl Et Kombinası Müdürünün bu tutumuna akıl erdirmek mümkün değildir. İstifa eden işçilerin iradesine neden saygı gösterilmiyor, çalışanların yasal bir hakkı olan bu durumda müdürün bu tutumunun altındaki nedenini anlamakta güçlük çekiyoruz. Ancak, bu tutum devam ederse yasal zeminde hakkımızı arayacağımızın da bilinmesini istiyoruz. Çalışanların bu iradesine Bingöl Et Kombinası Müdürü ve bu olaya müdahil olan herkesin saygılı olmasını, bu konuda taraflılığını bir kenara bırakıp bu işçilerin iradesine saygılı olmasını bekliyoruz”



BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın