KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Dünya nükleer santralleri tartışıyor

Nükleer enerjiyi savunanların son kozu, küresel ısınmanın ve enerjide dışa bağımlılığın, ancak bu yolla engellenebileceği tezi.

Dünya nükleer santralleri tartışıyor
10 MAYIS 2007 PERŞEMBE 09:07
0
1186
0
AA aa
İSTANBUL - Nükleer enerji santralleriyle ilgili tartışma, sadece Türkiye'nin değil, başta Avrupa olmak üzere, birçok ülkenin de gündeminde.

Dünyada elektrik ihtiyacının yüzde 16'sı nükleer santrallerden sağlanıyor. Bugün 30 ülkede çoğu 1970 ve 80'li yıllarda inşa edilmiş toplam 435 nükleer santral bulunuyor. Şu anda inşası süren nükleer santral sayısı ise sadece 30.

1950'li yıllardan itibaren hızla artan nükleer santral sayısının önümüzdeki dönemde giderek azalması bekleniyor. En büyük düşüş ise, Kuzey Amerika ve 160 nükleer santralin birçoğunun önümüzdeki yıllarda ömrünü tamamlayacağı Avrupa'da olacak.

Bu nedenle, elektrik üretimindeki nükleer payın 2030'da yüzde 9'a gerileyeceği hesaplanıyor.

DÖNÜM NOKTASI ÇERNOBİL
Özellikle 1986'daki Çernobil felaketinin ardından nükleer karşıtı hareket güç kazanırken, Almanya, Belçika ve İsveç gibi çok sayıda nükleer santrale sahip ülke, aşamalı olarak nükleer enerjiyi terketme kararı aldı.

Fransa ve Finlandiya ise, nükleer enerjide ısrarlı. Avrupa Birliği'nin güvenlik standartları dışında bu konuda bir kısıtlaması bulunmuyor.

Avrupa Birliği'nin baskısı nedeniyle eski santrallerini kapatmak zorunda kalan Bulgaristan ile Romanya da, yeni santral inşa etmek istiyor.

Çin ve Hindistan, hızlı ekonomik büyümeyle birlikte artan enerji ihtiyacının bir bölümünü inşa edeceği yeni nükleer santrallerden karşılamayı hedefliyor. Japonya ve Güney Kore de nükleer güç kullanımını artırmayı düşünüyor.

Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, Kanada ve Çek Cumhuriyeti gibi birçok ülkede ise nükleer enerji politikalarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın