KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Dtp'lilere kapılar mgk siyasetiyle açıldı

Murat Yetkin, Ankara'nın çözüm planını anlamak için dün yaşanan 3 gelişmeye dikkat çekti

Dtp`lilere kapılar mgk siyasetiyle açıldı
14 MART 2008 CUMA 14:25
0
1062
0
AA aa
Kürt sorununda Milli Güvenlik Kurulu çözümleri sonuç getirecek mi? Ankara'da günün sorusu bu.
Çünkü 21 Şubat MGK toplantısına ve onun arka planına yakından bakmadan, son günlerde odağında DTP'nin bulunduğu siyasi temasların hızlanmasını da, PKK'ya karşı kara harekâtı sonrasında hızlanan gelişmeleri de, bütün bu süreçte ABD ile ilişkileri de anlamlandırmak güç.
21 Şubat'taki MGK toplantısında alınan kararların daha önce açıklandığı kadarından bildiklerimiz şunlar:
1- Irak'taki PKK hedeflerine karşı sürmekte olan hava ve topçu birlikleri ağırlıklı harekâtın kara birliklerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi için düğmeye aynı zamanda Başkomutan olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki o toplantıda basıldı.
2- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin iki yıldır tartışma konusu olan Ankara ziyareti için davet edilmesi de o toplantıda konuşuldu. Toplantının bitiminde Gül, Talabani'yi telefonla arayarak hem kara harekâtı kararını duyurdu, hem de Ankara'ya davet etti. Uluslararası ilişkiler tarihinde herhalde eşi görülmemiş bir durumdu bu.
İşin nezaketine uymak için, kara harekâtı devam ederken, Irak'a giden Türk heyeti bu daveti bir de yazılı olarak iletiyor ve harekâtın zaten
bitmekte olduğunu, Irak topraklarının terk edileceğini teyiden söylüyordu.
Ve Irak Cumhurbaşkanı, kendi topraklarında harekâtın bitiminden yalnızca bir hafta sonra Ankara'ya geliyor, yanında "işbirliğini artırmak amacı
ile" 5 bakan getiriyordu. Bu bakanlara bakarak planın nasıl işlediğinin izini 21 Şubat MGK bildirisindeki şu cümleden bulmak mümkündü: "Irak'ta son dönemde olumlu gelişmeler de dikkate alınarak, bu komşu ülkeyle ikili işbirliğinin siyasi (Talabani), ekononomik, ticari, kültürel, askeri alanlar ile enerji sektöründe mümkün olduğunca geliştirilmesi (..) üzerinde durulmuştur."
Talabani'nin 7-8 Mart'taki Ankara ziyaretinin hemen ardından, DTP Meclis Grup Başkanı Ahmet Türk 10 Mart pazartesi günü TBMM Başkanı Köksal Toptan, 11 Mart Salı günü de Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Bunu tesadüf saymak, siyaseten safdillik olur. DTP'lilerin bu temasları ne kadar beklemedikleri yapılan açıklamalardan ortada. Onlar, PKK'ya karşı süren şiddetli harekâtın artık kendi misyonlarını geri plana attığını düşündükleri sırada bu randevular verildi.
Türk, Toptan ve Gül ile görüşürken, asıl görüşmek istediği kişi olan Başbakan Erdoğan, içeriye ve dışarıya, Kürtçe televizyon yayınlarının artırılacağı ve GAP projesi dahil milyarlarca liralık bölgesel kalkınma paketi açılacağını ilan etti. Mutlaka olumlu ekonomik ve sosyal sonuçları
görülecek bu adımların DTP'yi ne kadar rahatsız ettiği yine açıklamalarına yansıdı.
Dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi'ne DTP'nin neden kapatılması lazım geldiğinin gerekçelerini sıralarken, Başbakan Erdoğan da DTP'nin PKK'yı terör örgütü olarak kınaması halinde görüşeceğini söylüyordu. Ahmet Türk'ün buna yanıtı da eskisinin aynısı oldu. Aynı saatlerde Genelkurmay, Şırnak'ta 10 PKK'lının daha "etkisiz hale getirildiğini" açıkladı.
Siyaseti siyaset sınırları içinde yapmak isteyene kapıların açıldığı, istemeyenlere şiddetin aynı süreçte uygulandığı bir dönemi yaşıyoruz.

DTP, olaya, tıpkı Irak'ta Mesud Barzani'nin baktığı gibi maksimalist, toptancı bakıyor ve yalnızca kendi dedikleri gibi bir çözümün çözüm sayılacağında ısrarlı görünüyor. Oysa son basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dahi (ki 21 Şubat MGK'sı adımlarının onun itirazına karşı atıldığını söylemek mümkün değil) "siyasi çözüm diyenlerin PKK programı dışında" bir şeyler söylemesini beklediği çizgisine ulaşmış bulunuyor. Irak'ta Barzani'nin ve Türkiye'de Türk'ün mevcut çizgilerinden yumuşama göstermeden sonuç alması mümkün görünmüyor.
Bu plana Ankara açısından düşen gölge, ABD'den gelen "harekâtı bitirin" açıklamaları olmuştu. Şimdi, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Ankara ziyareti öncesinde, hem askeri alanlar dışında atılan adımların hem de Irak ve Kürt cephelerindeki siyasi adımların hızlandığı görülüyor.
İçeride ve dışarıda atılacak dikkatli adımlarla, Kürt sorunu na, demokratikleşme ve kalkınma çerçevesinde birebir PKK'ya bağlı olmayan çözümler geliştirilmesi ülke ve insanları adına kazanç olacaktır.




MURAT YETKİN - RADİKAL

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın