KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Dr. Dursun: 'Üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotikler faydasızdır'

Mevsim geçişleri ve üst solunum yolu hastalıkları konusunda vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Raşit Dursun, 'Hastalık sürecinde doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır, antibiyotikler faydasızdır' dedi.

Dr. Dursun: `Üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotikler faydasızdır`
07 EYLÜL 2023 PERŞEMBE 14:50
0
1270
1
AA aa

Hava sıcaklıkların önümüzdeki günlerde düşmesi beklenirken, sonbahar aylarında ortaya çıkan nezle ve grip gibi vakalara karşı, uzmanından çeşitli uyarılar geldi. Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Halk Sağlığı Uzmanı doktor Raşit Dursun, üst solunum yolu hastalıklarında dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Sonbahar ve kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirten Dr. Dursun, “Mevsim değişiklikleri fiziksel ve ruhsal açıdan doğrudan veya dolaylı olarak insanları etkileyen, rahatsızlıklara neden olabilen çevresel faktörlerdir. Özellikle yaz aylarında ishalli hastalıklar artabilirken sonbahar ve kış mevsiminde ise solunum yolu enfeksiyonları artış gösterebilmektedir. En sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle nezle, burun akıntısı, burun tıkanıklığı hafif halsizlik gibi genelde hafif belirtilerle seyreden ve ayakta atlatılabilen bir hastalıkken, özellikle belirtmemiz gereken infulenza (grip) hastalığı ise daha ağır tablolara sebep olabilen özellikle risk gruplarında. Bu risk grupları nelerdir, yaşlı hastalar, kronik hastalığı olanlar, bakımevi, huzurevi gibi yerlerde kalanlar ve gebeler bu risk grubundadır, daha ağır seyredebilir” diye konuştu.

“Kapalı ve kalabalık ortamlara dikkat”

Kapalı ve kalabalık ortamlardan çok bulunulmaması gerektiğini belirten doktor Dursun, söz konusu alanların sık sık havalandırılması gerektiğini vurguladı. Hijyen ve beslenmenin de üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için önemli olduğuna değinen Dr. Dursun, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ne yapmalıyız? Korunmak için kapalı, kalabalık ortamlar üst solunum yolu enfeksiyonların bulaşması, yayılması için müsait alanlardır. Kapalı ve kalabalık ortamların sık sık havalandırılması ve bu ortamlarda çok bulunulmaması bulaş açısından faydalı olacaktır. Özellikle el ve çevre hijyeni de önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenme, tütün ürünlerinden uzak durmak da faydalı olacaktır. Bir diğer önlem ise bahsedeceğimiz riskli gruplarda yine grip aşısıdır” şeklinde konuştu.

Üst solunum yolu hastalığında antibiyotik uyarısı

Antibiyotik konusunda da uyaran Doktor Dursun, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Üst solunum yolu enfeksiyonları genelde destek tedavisi, istirahat ve doktorunuz vereceği reçeteyle evde atlatılabilen hastalıklardandır. Beklenmedik bir durum görüldüğünde ise doktorunuza başvurma faydalı olacaktır. Bu durumda vatandaşları uyarabileceğimiz iki nokta vardır, mutlaka hastalık sürecinde doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır antibiyotikler faydasızdır. Diğer konu ise gıda takviyeleri, içeriğini bilmediğimiz takviyelerden sağlığımız için dikkat etmemiz lazım.” İHA 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103797)
08 Eylül 2023 Cuma 13:52
Bu bilgiler için Teşekkür ediyorum doktor bey.
06.08.2025
05:30
Vizyon projede ilk kazma vuruldu
Vizyon projede ilk kazma vuruldu
Kentpark Projesi koordinatöründen detaylar hakkında bilgi alan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Bu dev yatırım; sadece bir yaşam alanı değil, aynı zamanda turizm, istihdam ve şehir estetiği açısından da büyük bir dönüşüm hamlesidir. Bingöl'ümüze hayırlı, uğurlu olsun' dedi.
06.08.2025
05:29
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Bingöl`e geliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Bingöl'e geliyor
Son günlerde kabine üyelerinin uğrak yeri olan Bingöl'e bu kez daha önce programı iptal edilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geliyor. Ersoy'dan Bingöl'de kültür ve turizm alanında çığır açan(!) projelere dair müjdeler bekleniyor.
06.08.2025
05:28
Bingöl Bilim Merkezi için ön protokol imzalandı
Bingöl Bilim Merkezi için ön protokol imzalandı
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan: 'Bingöl bilgi, teknoloji ve yenilikte merkez şehirlerden biri olacak' dedi.
06.08.2025
05:27
Çadırda silah, uyuşturucu, ne ararsan var!
Çadırda silah, uyuşturucu, ne ararsan var!
Genç ilçesi kırsalında jandarma ekipleri tarafından bir çadırda yapılan aramada, çok sayıda silah ve uyuşturucu madde ele geçirildi. Olayla ilgili bir şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
06.08.2025
05:26
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ve polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, hırsızlık suçundan 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı. Zanlı, cezaevine teslim edildi.
06.08.2025
05:25
Bingöl`de Bin 696 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de Bin 696 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bin 696 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın