KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

Dr. demir'den beslenme uyarısı

İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir: “Çabuk ve fazla beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır” dedi.

Dr. demir`den beslenme uyarısı
25 TEMMUZ 2012 ÇARŞAMBA 00:27
0
1495
0
AA aa

İl Sağlık Müdürü Dr. Demir, vatandaşların Ramazan beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Ramazan ayının sindirim sistemi ve özellikle midenin dinlendirilmesi için bir fırsat olduğunu söyleyen Demir, oruçluyken vücut dengesinin korunması gerekmekte olduğuna dikkat çekerek: “Ramazan ayında yeme içme alışkanlıkları değişir, normalde üç olan ana öğün sayısı iki öğüne olur. İftarda bütün gün aç kalmanın etkisiyle yemekler kısa sürede tüketilmektedir. Çabuk ve fazla beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır. İftarda aşırı ve hızlı beslenmeden kaçınılmalı öğün sayısı üç veya dörde çıkarılmalıdır. Oruçlu geçen sürenin onaltı saatten fazla olması nedeni ile sıcaklarında etkisi ile vücudun direnci ile beraber kan şekeri de düşmektedir. Vücut direncini yüksek tutmak için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahurdan hemen sonra uyumak mide rahatsızlıklarına neden olduğundan sahurdan en az yarım saat sonra uyumak gerekmektedir. Öğün sayısı artırılmalı, İftar su, hurma, zeytin veya çorba ile açılmalı, gazlı içeceklerden kaçınılmalı, hamur tatlılar yerine meyve tatlıları veya süt tatlıları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suları, ayran bitki çayları tercih edilmelidir. Yağsız et yemekleri, kuru baklagiller ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenmelidir” dedi.

İftardan sonra kısa bir yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlattığını belirten Demir: “Sahurda süt, süt ürünleri, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi oruçlu geçen süreyi uzatmakta olup, aşırı sıcaklar nedeni ile vücut direnci iyice düşmektedir. Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için güneşte durmaktan kaçınılmalı, serin ve gölge yerler tercih edilmelidir. Oruç tutmak hipertansiyon ve hipotansiyon, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıklar ile hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bu durumda olan kişilerin ilgili uzman hekime danışarak oruç tutma konusunda karar vermeleri sağlıklarının korunması açısından oldukça önemlidir. Bu vesileyle tüm halkımızın Ramazan Ayını tebrik eder, sağlık ve afiyetler dileriz” şeklide konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın