KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Kasım 2025 Çarşamba
°C

Dördüncü günden sonra test yapın!

Uzm. Dr. Betül Mercan: 'Temas sonrasında eğer hiçbir şikayet de yoksa hemen test yaptırılmamalı. Dördüncü günden itibaren yapılması daha doğru sonuç verir' dedi.

Dördüncü günden sonra test yapın!
18 ARALIK 2020 CUMA 14:07
0
1983
0
AA aa

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzm. Dr. Betül Mercan, Kovid-19 ile ilgili herkesin doğru bilgiye ulaşmaya çalıştığını belirterek, "Kulaktan dolma bilgilerle kafanızı karıştırmayın. Korona hakkındaki en doğru bilgiyi hekiminize danışarak alabilirsiniz." uyarısında bulundu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Mercan, Kovid-19 ile birlikte çoğu kişinin ilk kez duyduğu PCR testi, antikor, ilaç isimleri ve içeriklerle haber bombardımanına tutulduğunu kaydederek, pandemide sağlığı korumanın yolunun adeta bir salgın gibi ilerleyen bilgi kirliliğine maruz kalmamaktan geçtiğini anlattı.

Kovid-19, antikor, PCR ve adı ilk kez duyulan ilaçları günlük hayatın bir parçası haline getirdiğini ve herkesin doğru bilgiye ulaşmaya çalıştığını anlatan Mercan, kulaktan dolma bilgilerle kafaların karıştırılmaması gerektiğini, en doğru bilginin hekimden alınabileceğini aktardı.

Mercan, testin pozitif çıkmasının kişinin aktif hasta ve bulaştırıcı olduğunu göstermediğini kaydederek, "PCR testi ortalama 17 gün pozitif olabilir. Bu durum atılan virüs parçacık atılımına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir hatta literatürde 83 güne kadar pozitif çıkan vaka bildirilmiştir." bilgisini verdi.

En yoğun bulaştırma dördüncü gün sonrası

Betül Mercan, Kovid-19'lu biriyle temas eden hastaların hemen test yaptırmamalarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Temas sonrasında eğer hiçbir şikayet de yoksa hemen test yaptırılmamalı. Çünkü ilk günlerde test negatif çıkabiliyor, ancak temas sonrası dördüncü günden itibaren yapılması daha doğru sonuç verir. Temas sonrası eğer enfekte olmuşsanız semptomlar başladıktan 1-2 gün önce ve 6-7 gün sonrasına kadar bulaştırıcılık riskiniz var. En yoğun bulaştırma ise belirtiler başladıktan sonraki dördüncü ve beşinci günlerde olacaktır."

Mercan, PCR testi negatif çıktığı halde şikayetlerin devam edebileceğini kaydederek, testlerin doğruluğunun yüzde 60'larda olduğunu, yine de Kovid-19 olunabileceğini, bu durumda hastanın değerlendirilip gerekirse ek tetkiklerin istenmesi gerektiğini anlattı.

"Akciğer tomografisini hekim istemeli"

Mercan, hekimin uygun bulması üzerine akciğer tomografisi isteneceğini belirterek, "Hastanın şikayetleri doğrultusunda istenecek bir tetkiktir. Özellikle öksürük, balgam, sırt ağrısı ve nefes almakta zorlanma gibi yakınmalarınız varsa akciğer tomografisi Kovid-19 pnömonisini gösterebildiğinden ek tetkik olarak istenebilir." ifadelerini kullandı.

Pozitif hastaların ne zaman dışarı çıkabileceği konusuna değinen Mercan, "Geçirilmiş Kovid-19 hastalığı öyküsü olan ve yeterli süre izolasyonda kalan insanların dışarı çıkabilmeleri ve işlerine dönebilmeleri için PCR negatifliği şartı yoktur. Şu an bakanlığın yayınladığı çalışmada evde ve yatan hastalar için izolasyon süreleri netleştirilmiştir." bilgisini verdi.

Mercan, pozitif olup semptomsuz veya hafif semptomlu hastaların 10 günlük izolasyon sonrası teste bakılmaksızın iş başı yapabileceği anımsattı.

Bu kişilerin hayatına kaldığı yerden devam edebileceğini aktaran Mercan, orta/ağır semptomlu kişilerin ise 14 günlük, yoğun bakımda yatan hastaların ise 20 günlük izolasyon sonrası teste bakılmaksızın iş başı yapabileceğini bildirdi. (AA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.11.2025
16:58
Şehitlerin naaşı Türkiye`ye getiriliyor
Şehitlerin naaşı Türkiye'ye getiriliyor
Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen C-130 tipi askeri kargo uçağında, uçuş ekibiyle birlikte 20 personel şehit oldu. Bölgedeki çalışmalar sürerken, uçağın karakutusunun bulunduğu öğrenildi. İletişim Başkanı Duran; 'Aziz şehitlerimizin naaşları, arama kurtarma ve kaza kırım heyetimizi Gürcistan'a götüren A-400M uçağımız ile ülkemize getirilecektir' açıklamasında bulundu.
12.11.2025
16:25
Bingöl Üniversitesi`nde Kurumsal İletişim Paydaşlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Bingöl Üniversitesi'nde Kurumsal İletişim Paydaşlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Basın temsilcileri ve üniversite paydaşlarını aynı masada buluşturan toplantıda, güçlü iletişim ve toplumsal etki odaklı yeni adımlar konuşuldu.
12.11.2025
16:08
Bingöl ADEM-2`de Kanser Farkındalığı Etkinliği
Bingöl ADEM-2'de Kanser Farkındalığı Etkinliği
Yaklaşık 60 kursiyerin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim sonrasında, KETEM Kanser Tarama Aracı aracılığıyla katılımcılara mamografi, HPV testi ve kolorektal kanser tarama testleri uygulandı.
12.11.2025
12:37
Bunu yapmayan ehliyetsiz sayılacak, ödeme yapılmayacak
Bunu yapmayan ehliyetsiz sayılacak, ödeme yapılmayacak
Eski tip ehliyetlerin yenileme süresi 31 Ekim 2025'te dolmuştu. Sigorta şirketleri eski tip ehliyetle kaza yapan sürücüler artık 'ehliyetsiz' sayılacağını duyurdu. İşte kaza yapan ehliyetsiz sürücüleri bekleyen süreçler...
12.11.2025
12:22
Sosyal medyada doktor paylaşımlarına yeni sınırlama!
Sosyal medyada doktor paylaşımlarına yeni sınırlama!
Instagram, TikTok, Facebook gibi sosyal medya platformlarında sağlık kuruluşlarının ve doktorların paylaşım yaparken hangi ilkelere uyması gerektiği yeniden tanımlandı. Resmi Gazete'de Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre sponsorlu içerikler, öncesi sonrası paylaşımları, hasta memnuniyeti paylaşımlarına dair sınırlamalar getirildi.
11.11.2025
16:16
Bingöl`de 25 bin fidan toprakla buluştu
Bingöl'de 25 bin fidan toprakla buluştu
Bingöl'de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, toplam 25 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın