KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Dış politika kol saatinde gizli

Türkiye'nin dış politikası açısından son 15 günün özeti, Obama'nın kol saatinde ve Rasmussen'in omuz askısında gizli. İlkini Tophane'de çıplak gözle izledim. İkincisini ise televizyonda gördüm. İşte izlenimlerim…

Dış politika kol saatinde gizli
13 NİSAN 2009 PAZARTESİ 08:28
0
1079
0
AA aa
ABD Başkanı Barack Obama, geçen salı günü Türkiye'den ayrılmadan önce Tophane-i Amire'de üniversite öğrencileriyle buluştu.

Prompter” yerine bu kez kâğıttan okuduğu giriş konuşmasının ardından, toplantıyı “ezan okunana kadar” bitireceğini söylerken kolunu sıvayıp saatine baktı.

Sonunda, Obama'nın, "kişiliğinin bir özeti" sayılabilecek saatini ben de çıplak gözle gördüm.

Markası ve modeli, Jorg Gray 6500 Series Chronograph.

Geniş kadranlı, spor tarzdaki bu kol saati, 325 dolarlık fiyatıyla bir ABD Başkanı için oldukça mütevazı.

Kadranı simsiyah, ama akrep ve yelkovan beyaz...

Mekanizması Uzak Asya'dan, kayışı Avrupa'dan, ama kendisi Amerikan üretimi…

Gizli servis ajanları, Obama'ya bu saati 46'ncı doğum gününde hediye etmişlerdi.

Bu özelliklere bakıp gerekli mesajları siz çıkarın.


* * *


/_np/8585/7748585.jpgBana kalırsa, Obama, “doğal”, “samimi” ve “dürüst” bir portre çizdiği Tophane toplantısının ardından tüm öğrencilerle tek tek vedalaşırken, özel yaşamında da sahiden “iyi bir insan” olduğu izlenimini verdi.

Ama çok da anlamlı olmayan ezan göndermesi ve göbek adı olan Hussein'i defalarca tekrarlaması gibi “zorlamalarla”, ne de olsa bir “siyasetçiyle” karşı karşıya olduğumuzu unutturmadı bize...


* * *


Obama'dan bir gün önce, Medeniyetler İttifakı forumu için İstanbul'a gelen Anders Fogh Rasmussen, gece tuvalete kalkarken düşüp kolunu çıkardı.

Olaylı NATO zirvesinde Türkiye'nin vetodan vazgeçmesi üzerine Genel Sekreter seçilen Rasmussen, Danimarka Başbakanlığı görevini devrettikten sonra geldiği İstanbul'da “omuz askısıyla” çıktı kamuoyunun karşısına.

Ne İslam aleminden özür diledi, ne de Roj TV'nin kapatılacağı sözünü verdi.

Böylece “acı gerçek” ortaya çıktı.

NATO zirvesinde Ankara'nın "temelsiz" bir çıkış yaptığı ve sonunda AB'nin hışmına uğrayıp "rücu ettiği" ne kadar gizlense de, aslında başından beri belliydi.

Yaşananlar, bizim açımızdan "diplomatik bir hezimete" oldukça yakındı. Ama "iktidara yakın" medya, bunu bile büyük bir zafer gibi sunmaya çalıştı.

Bu durumda ben, önce Rasmussen'in omuz askısına, sonra Obama'nın kol saatine bakıp sordum:

Kefil ABD Başkanı bile olsa, ortada yazılı bir antlaşma olmadan, ciddi bir devlet adamı, üçüncü bir ülkenin başbakanıyla ilişkilerde nasıl olup da bir "garantiden" bahsedebilir?

Dünden itibaren Batı basınında çıkan hiçbir haberde artık Türkiye'nin aldığı garantilerin lafı edilmiyor. Önce zirvenin "tadını kaçırıp", sonra "yola getirildiğimiz" söyleniyor (İslam aleminde bile).

Strasbourg'da madem bir yola girdik, neden kendimizi böyle küçük düşürüp sonunda geri adım attık?

NATO Genel Sekreteri'nin seçilmesi meselesi acil değildi. Temmuz ayına kadar vakit vardı. Üstelik Obama da bu zirvede bu meselenin "öncelikli" olmadığını açıklamıştı. Buna rağmen bütün ödünleri vererek, "yeteneğinden şüphelendiğimiz" birine NATO Genel Sekreterliği'ni "afakî" vaatler karşılığında elimizle teslim etmemiz "bozgun" değil de nedir?


* * *


Olay soğumuş, taşlar yerine oturmuş ve kafalardaki soruların hepsi ne yazık ki aleyhimize yanıtlanmışken, şimdi şahsen hayıflanıyorum:

Keşke bir yola girmişken kararlı davransak, "temelsiz" de olsa o inadımızı birkaç ay daha sürdürsek, bâri Roj TV'nin kapatılmasını bizzat garantileseydik.

O zaman Rasmussen belki bu hafta için bize tavır koyar, İstanbul'a gelmez, dolayısıyla kolunu çıkarıp o omuz askısını takmazdı.

Ama hiç merak etmeyin, “Obama'nın saati” kolunda olur, ona bakıp gülümseyerek yine "Ezana kadar sohbet edebiliriz" derdi.

Kısacası, durum “ulusal çıkarlarımız” ve “ulusal itibarımız” açısından bugünkünden çok daha parlak olurdu.

Bunlar olmadı, hiç olmazsa zafer şarkıları söyleyip milleti aptal yerine koymayalım.



hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.05.2026
19:14
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl Online tarafından düzenlenen ve her kullanıcının yalnızca bir kez oy kullanabildiği elektronik seçim anketi tamamlandı. Toplam 3 bin 84 kişinin katıldığı ankette seçmenin parti tercihleri, milletvekili performanslarına bakışı ve aday beklentileri dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
11.05.2026
19:08
Bingöl İŞKUR`dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl İŞKUR'dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl'de İŞKUR ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenecek İşgücü Uyum Programı kapsamında 85 kişi noter kurasıyla istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak.
11.05.2026
15:56
Kiğı`da siyanürlü maden tepkisi:
Kiğı'da siyanürlü maden tepkisi: 'Peri Vadisi talana teslim edilmesin'
Kiğı Peri Vadisi'nde planlanan siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı bir araya gelen platform ve dernekler, doğa, su kaynakları ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek madencilik projelerine tepki gösterdi.
11.05.2026
15:40
Bingöl`de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'ün Genç ilçesinde ilk kez düzenlenen Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, üç gün süren heyecan dolu yarışların ardından tamamlandı. Yarışlar boyunca sporcuların performansı izleyenlerden alkış alırken, organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.
10.05.2026
18:49
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Bingöl Şehir Stadyumu'nun yeniden yapılacak olması nedeniyle, 2. Lig'e yükselen 12 Bingölspor'un iç saha maçlarını Aşağı Çarşı'da oynayabilmesi için yeni proje hazırlanıyor. Bingöl Valisi Cahit Çelik, saha alnında incelemelerde bulunarak çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.
10.05.2026
16:54
‘Milyonluk usulsüzlük
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın