KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Dini baskı okul değiştirtti

Amasya'da eğitim gördükleri ve pansiyonunda kaldıkları Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde dini baskı gördüklerini iddia eden yaşları 16 ile 17 arasında değişen H.D., G.D., Ş.Ç. ve Ş.D., bu okulu bırakıp Aydınca Beldesi'ndeki düz liseye kayıt yaptırdı. Amasya Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt öğrencilerin baskılar nedeniyle okul değiştirdikleri duyumları alınca, özellikle pansiyon ile okulu haber vermeden bir yardımcısı ile denetlediğini söyleyerek, “Konuyla ilgili soruşturmamız devam ediyor” dedi.

Dini baskı okul değiştirtti
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 08:46
0
775
0
AA aa
Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ile buraya bağlı olan ve okula 3 kilometre uzaklıkta bulunan pansiyonda kalan 4 kız öğrenci dini baskı gördüklerini iddia ederek, merkeze bağlı Aydınca Beldesi'ndeki Aydınca Lisesi'ne nakillerini aldı. Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencileri olan yaşları 16 ile 17 arasında değişen H.D., G.D., Ş.Ç. ve Ş.D., Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Ahmet A. ve kaldıkları pansiyonun müdür vekili Özlem Y. tarafından, namaz kılmaları ve kapanmaları yönünde baskı gördüklerini ileri sürdü. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayette bulunduklarını söyleyen öğrenciler, Anadolu Kız Meslek Lisesi'ndeki kayıtlarını aldırarak düz liseye nakil yaptırdı.

‘KIZIMIZ SINAVLA GİRDİ BASKIYLA BIRAKTI'

Amasya'nın merkeze bağlı Böke Köyü'nde oturan 9'uncu sınıf öğrencisi Ş.Ç.'nın annesi Zekiye Ç., kızının okulda baskı gördüğü için kaydını düz liseye aldırdıklarını söyledi. Zekiye Ç. şöyle dedi:

“Okusun diyerek Anadolu Kız Meslek Lisesi'ne gönderdiğimiz kızımız baskılar yüzünden bunalıma girdi. Bir meslek sahibi olmak için sınavla girip kazandığı Meslek Lisesi'nden ayrılıp Aydınca Lisesi'ne kayıt yaptırdık. Baskılar nedeniyle bazı öğrenciler de okuldan ayrılmışlar. Bunları duyunca çok üzülüyorum. Bizler okuyamadık. Ama kızlarımız okusun bir meslek sahibi olsun diye uğraşırken, bunların başımıza gelmesi çok acı. Biz konuyu şikayet dilekçesiye İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik.”

BİLGİSAYAR ÖĞRETMENİ OLMAK İSTİYORDU

Bilgisayar öğretmeni olmayı istediğini söyleyen Ş.Ç., okulu baskı gördüğü için bırakmak zorunda kaldığı belirterek bu hayaline kavuşamayacağını dile getirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.'nın kendilerine sürekli olarak, “Kapanın, oruç tutun, namaz kılın, dini kitaplar okuyun, bu kitapları okula getirin” diyerek baskı yaptığını ileri süren Ş.Ç. buna dayanamadığını ve eğitimine düz lisede devam etmeye karar verdiğini kaydetti.

‘BASKI NEDENİYLE KIZIMIZ OKULA GİTMEK İSTEMİYOR'

Baskı gördüğünü ileri sürüp okulu bırakan öğrencilerden H.D.'nin annesi Badegül D., kızının baskılar nedeniyle Kız Meslek Lisesi'ne gitmek istemediğini söyledi.

Burada çocuklara “Namaz kılacaksınız, kapanacaksınız” diyerek baskı yapıldığını belirten anne D., “Biz kızımızı okusun istedik. Biz kör kaldık o kör kalmasın dedik. Zaten okutmaya gücümüzde yoktu. Ama yine de kızımız ‘okusun kendini kurtarsın' diye gönderdik. Şimdi meslek lisesinden aldık düz liseye gönderiyoruz” dedi.

‘TOPLU NAMAZ KILALIM DİYORLARDI'

Baskıyla din eğitimi almaya başladıklarını ileri süren Ş.D. ise durumu ailesine bildirdiğini onların da kendisini okuldan alarak düz liseye kayıt ettirdiğini ifade etti.

Yurtta etüt saatlerinde bile kendilerine ‘Arkadaşlar haydi toplu namaz kılalım. Niçin oruç tutmuyorsunuz' denildiğini ileri süren Ş.D. okuldan bu nedenle ayrıldığı için çok üzgün olduğunu söyledi.

Pansiyonun Müdür Vekili Özlem Y.'ın türbanlı olduğunu ve bu nedenle erkek öğretmenlere de “Benim dünya görüşüme aykırı” diyerek yurtta nöbet tutturmadığını iddia eden Amasya Eğitim- Sen Başkanı Kamil Terzi ise kendilerine şikayet geldiğini belirtti. Terzi bu konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdiklerini kaydetti.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ : SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Amasya Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, öğrencilerin baskılar nedeniyle okulu bıraktıkları yönünde bazı duyumlar aldığını ve özellikle yurt ile okulu haber vermeden bir yardımcısı ile denetlediğini söyledi.

Yurt Müdür Vekili Özlem Y.'ın iddia edildiği gibi türbanlı görev yaparken görmediğini belirten Necati Akkurt, “Yurtta 170 ögrencimiz kalmaktadır. Bu öğrencilerimize kapanmaları ve namaz kılınmaları yönünde baskı yapıldığı konusunda bazı velilerden şikayet dilekçeleri geldi. Bu konuda soruşturmamız devam ediyor. Yurtta erkek öğretmenlerin nöbet tutmaması ise tamamen yönetmelikle ilgili. Yönetmeliğe göre kız yurdunda kadın, erkek yurdunda da erkek öğretmenler nöbet tutuyor. Ayrıca kimseye zorla din eğitimi verilemez. Varsa böyle bir şey gereken yapılacaktır” dedi.

AYNI ÖĞRETMEN

Öte yandan Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.'nın geçen yıl yaptığı 25 soruluk test, soruşturma konusu olmuştu.

‘Hangisi zinanın zararlarından değildir?', ‘Para ve mal karşılığı oynanan talih oyunlarına ne denir?', ‘Evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişkiye ne denir?' gibi soruların bulunduğu teste, bazı öğrenciler ve velileri tepki göstermişti. Sınava giren öğrenciler şikayetlerini velilerine aktarınca, olay basına yansımıştı.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen Ahmet A.'nın, sınavdaki cinsel yaşam ve zinayla ilgili soruları üzerine de İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlatmış ve öğretmen kınama cezası almıştı.





Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın