KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2026 Cuma

Depremzedelerden yardım çağrısı

Bingöl’de 1 Mayıs 2003’te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde evleri hasar gören Sancak Beldesi sakinleri, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Depremzedelerden yardım çağrısı
16 HAZİRAN 2017 CUMA 05:57
0
2424
0
AA aa

 

Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde 200'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, binlerce ev de hasar görmüştü.

Yaşanan depremde evleri hasar gören Sancak Beldesi sakinleri, aradan geçen 14 yıla rağmen mağduriyetlerinin sürdüğünü belirterek yetkililerden yardım istediler.

Bingöl Sancak beldesinde yaşanan depremlerden dolayı evlerine ağır hasarlı raporu verildiğini anlatan Barcadurmuş ve Altun aileleri, daha sonradan bu raporunun iptal edildiğini, başka gidecek yerlerinin olmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş evde yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ettiler.

1 Mayıs 2003 Bingöl depreminde evlerinin oturulamaz rapor verilmesine rağmen kendilerine yeni bir ev yapılmadığını ifade eden Fatma Barcadurmuş, "Evimiz depremde bu hale geldi. En ufak sarsıntıda gidip geliyor.  Başka evim olmadığı için burada mecburi olarak kalıyorum iki kızımla beraber.  1958'den kalma çok eski bir ev içindeyiz. Ne yapayım nereye gideyim? Çocuklarımın hepsine burada baktım, burada büyüttüm. Yaşlandım hastayım. Daha önce deprem dolayısıyla evimiz zarar gördü geldiler ‘burası tehlikeli çıkman lazım' dediler. Madem bana öyle diyorlar bana ev yapsınlar öyle çıkayım. Korku içinde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İkamet ettiği evinin 1970, 2003 ve 2016'da Bingöl sınırları içerisinde yaşanan depremlerden etkilendiğini aktaran İzzet Artunlu,  özellikle 2003'teki depremde kendi evi başta olmak üzere, Sancak Beldesinde 18 evin ağır hasarlı olarak belirtilmesine rağmen sonradan bu kararın iptal edildiğini iddia etti.

Artunlu, "Geçen yıl Kiğı depremi evim tekrar zarar gördü. AFAD ekipleri gelip eve orta hasar verdikten sonra taş duvar olduğu için ağır hasar verdiler.  Ev 'oturulamaz' dediler ve ‘içinde oturmayın' dediler. Oturmayıp nereye gideceğiz? Yani bu taş duvar hasarlı evin altında kalıp ölmemiz mi isteniyor?" diye belirtti.

6 nüfuslu olduklarını aktaran Artunlu; "İki öğrencim var üniversitede durumum ortada. Gerçekten Sancakta torpili olanlara Bingöl merkezde ev çıktı. Ev şuan kullanılamaz halde biraz evinde ve dışında yama tadilat yaptım. Ama ufak bir sarsıntıda hepsi yıkılır." dedi.

2003 depreminde en çok mağdur edilen Sancak bölgesi olduğunu ifade eden Artunlu, "Yani TIR'larca Kızılay ve hayırseverlerin gönderdiği yardımlar hepsi Kuzey ilçelere değil de diğer bölgelere, Bingöl merkez ve diğer merkeze yakın ilçelere gidiyordu. Bize çadır vermediler, naylonun altında çoluk çocuk yaşıyorduk. 2003 depreminde Sancak merkezde 18 evin ağır hasarlı yazılmasına rağmen sonradan iptal edildi. Nedir ki gariban insanlardır. Gerçekten öyle idi. Gidip araştırsınlar raporlarda evimiz var. Ağır hasarlı mı değil mi? baksınlar." İfadelerini kullandı.

Oturdukları evin ağır hasarlı ve oturulamaz olduğunu ifade eden Artunlu, "Diyorlar ki evin DASK'ı yok. Ben bu taşları nasıl sigorta yapayım böyle bir evin sigortası olmaz diyorlar. Gittiğimiz bütün kapılar yüzümüze kapanıyor. Gece yarısı çocuklarım evden gelen sesler üzerine korkup yataklarından fırlıyorlar, dışarı çıkıyorlar. Bir rüzgâr geliyor evimizden sesler çıkıyor ve birbirine giriyor." diye konuştu.  (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.10.2026
12:09
Bingöl`de gençlere sıfır atık çağrısı: `Metan gazı iklimin fren pedalı`
Bingöl'de gençlere sıfır atık çağrısı: 'Metan gazı iklimin fren pedalı'
Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Esen, metan gazı salımının azaltılmasının küresel ısınmayı yavaşlatabileceğini belirterek evsel atıkların doğru ayrıştırılmasının önemine dikkat çekti. Esen, iklim hedefleri doğrultusunda gençleri yeni meslek alanlarına yönelmeye çağırdı.
22.10.2026
20:28
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Üniversitelilere proje eğitimi! Kim, nasıl destek alacak?
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen eğitim programında öğrencilere TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nın başvuru şartları, bütçe sınırı ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Eğitimle öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
22.10.2026
19:09
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gıda Dedektifi' projesi başlıyor
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilerle etkinlik düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 2026-2027 eğitim öğretim yılında 6 pilot okulda öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verilecek.
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın