KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Demircilik yok oluyor

Demircilik zanaatı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yok olmaya yüz tuttu. Daha önce Bingöl çevresinde demirciliğin merkezlerinden olan Çaytepe Köyü'nde bu zanaatı icra eden neredeyse kalmadı.

Demircilik yok oluyor
02 HAZİRAN 2014 PAZARTESİ 20:04
0
1661
0
AA aa

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Çaytepe Köyü'nde yaşayan Yaşar Öztürk, 300 yıldır beldelerinde babadan oğula geçen demircilik mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. 18. yüzyıldan beri Çaytepe beldesinde icra edilen demir işleme zanaatının yok olmaya başladığını belirten Öztürk, ailelerinde babadan oğula geçen demir işleme zanaatının gelişen teknolojiyle birlikte ihtiyaç dışı kaldığını ifade etti.

“DEMİRCİLİK DENİNCE AKLA ÇAYTEPE GELİRDİ”

Bingöl'ün yerlilerinin hala demircilik ile andığı Çaytepe Köyü'nün adı geçtiğinde ‘Eskiden oraya tırpan, orak, dare, balta ve kazma almaya giderdik” diyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte demir işleme atölyeleri ve demir çelik fabrikalarının her çeşit ürün imal etmesi atalarımızın zanaatı olan demirciliği yok olmaya mahkûm ediyor. 1900'lü yıllardan önce Bingöl bölgesinde demirciliğin en çok yapıldığı ve en çok demirci dükkânının olduğu yer olan eski adı Valyer olan Çaytepe Köyü'nde bu zanaatı, bugün sadece bir kişi yapıyor. Şu an köyde eski haliyle içinde körüğü de olan 5 tane demirci dükkânı var. Ancak bunlardan sadece bir tanesi çalışıyor. Onda da geçen yıl çıkan yangın sonucu ciddi bir tahribat olmuş. İşletme sahibi 75 yaşında olan Yaşar Öztürk, demircilik mesleğinin dedelerinden kalma bir meslek olduğunu belirterek, tarih boyu süregelen bu mesleğin şimdilerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Zanaatın teknolojiye yenik düştüğünü belirten Yaşar usta: “Ben kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Ben babamdan öğrendim. Babam dedemden öğrenmiş. Bu zanaatı ailemizin tarihinde vardı. Eskiden ocakta demirleri kızdırıp çekiçle demirleri istediğimiz şekle sokuyorduk. Çekiç, kazma, balta ve kürek gibi tarım aletleri yapıyorduk. Babamızdan, dedemizden kalan bu demircilik mesleği teknolojiye yenik düştü. Kışın sürekli tarım aletleri hazırlayıp ilkbahar aylarında köylüler bağında, bahçesinde, tarlasında kullanmak üzere satıyorduk. Şimdi ise köyde durumu iyi olmayalar, fabrikalardan çıkan demiri alamayan fakirler geliyor. Onların da durumu iyi olmadığı için yardımcı oluyoruz. Şu an bu işi yapan kimse kalmadı. Gittikçe yok oluyor. Benim yanımda çalışan bir çırak bile yok. Benden sonra bunu yapacak kimse olmayacak. Bu köyde de demircilik yok olacak” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2024
13:56
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Mahfuz Arslan, parti genel merkezinin 'Temayül Yoklaması' kararı üzerine il başkanlığından ve partisinden istifa ettiğini resmen açıkladı. Bugün parti binasında temayül yoklaması yapılacak. Peki yeni süreçte kimler il başkanlığına aday olacak, süreç nasıl işleyecek?
20.05.2024
11:47
Bingöl`de ölmenin maliyeti kaç para?
Bingöl'de ölmenin maliyeti kaç para?
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, yaşamın her alanı gibi cenaze masraflarını da etkiledi. Bingöl'de bir cenazenin defin sırasından sonrasına uzanan masrafları ne kadar? İşte o detaylar ve taziyelerde bütçeleri zorlayan gelenekler…
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın