KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Kasım 2025 Cumartesi
°C

‘CUMA NAMAZI’ KARARINA DESTEK

Bingöl’de faaliyet yürüten STK’lar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamu mesaisinde yapılması kararlaştırılan ‘Cuma Namazı’ ayarlamasına destek verdi. STK’lar, alınan kararın olumlu olduğunu söyledi.

‘CUMA NAMAZI’ KARARINA DESTEK
07 OCAK 2016 PERŞEMBE 01:16
0
1940
0
AA aa

 Başbakan Davutoğlu'nun, ‘Cuma günleri ile öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde kullanılabilmesi için Başbakanlık genelgesi taslağı hazırlandığı' açıklamaları Bingöl'de olumlu karşılandı.
Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelgeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Genelgenin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalamış olacaklar.'' dedi.
“BU SON DERECE ÖNEMLİDİR”
Kamu görevlilerine cuma namazı izni konusunu insani ve vicdani bir talep olarak toplu sözleşme masasına da taşıdıklarını anımsatan Kava, şöyle konuştu: “Başbakan Ahmet Davutoğlu duyarlılık göstererek önemli bir adım attı. Sözleşme hükümlerine göre 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Dolayısıyla Sayın Başbakan bu konuda duyarlılık göstererek Başbakanlık genelgesiyle önemli bir adım attı. Bu Başbakanlık genelgesinden sonra kamu kurum ve kuruluşları, kendi çalışma sistemlerine göre bir an önce önlem almak durumundalar.”
Bazı kurumlarda standart bir öğle arası verildiğini ancak milli eğitim gibi kurumlarda bu anlamda standart bulunmadığına dikkati çeken Kava, şunları kaydetti: “Her bakanlık kendi çalışma sistematiğine göre genelgenin gereğini yerine getirecektir. Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalamış olacaklar. Bu son derece önemlidir. Kamu görevlilerine ve milletimize hayırlı olsun. Bunun herhangi bir mesai kaybı oluşturması mümkün değildir. Kamu görevlilerinin haftada 40 saat çalışma zorunluluğu var. Dolayısıyla 5 günden 8 saat, haftada 40 saate denk geliyor. Burada 40 saate göre ayarlamanın yapılması önemlidir. Yani önemli olan kamu görevlisinin 40 saat çalışmış olmasıdır.”
Bingöl Kalem-Der Başkanı İbrahim Dağılma ise, alınan kararın gönül alma babında değil kalıcı olması gerektiğini belirterek, “Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilen düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Yalnız bu düzenlemelerin gönül alma babında değil kalıcı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
“Bu tip hayırlı çalışmaların kemale ermesini istiyoruz” diyen Dağılma, şunları söyledi: “Halkın özüne aykırı olan ve toplumu batıya endeksleyen uygulamaların yıllar sonra fark edilip bu uygulamaların yeniden düzenlenmesi ve yapılması yönünde adımlar atılması elbette önemlidir. Müslüman bir ülkede Cuma saatlerinde mesai olması büyük bir kusurdur. Müslüman ahlakını İslam'dan alır, yönünü ona göre belirler, ona göre ilkelerini çizer. Müslüman'ım diyen birinin bu saydığımız ilkeleri İslam'dan başka yerde araması ve ondan başkasından alması doğru değildir. Çünkü Allah Resulünün buyurduğu gibi bir kavme benzeyen onlardandır. Biz toplum olarak acaba idare şeklimizle, anayasamızla, eğitim, ekonomik politikamız ve sosyal yaşantımızla kendimize yani İslam'a mı daha çok benziyoruz yoksa gayr-i Müslimlere mi? Bu bağlamda yapılan tüm olumlu düzenlemeleri takdir ediyor ve bunlara kör kesilmiyoruz. Fakat Müslüman toplun beklentileriyle dört dönemdir iktidarda olan AK Parti hükümeti, İslami bir refleksle her alanda adımlar atmalıdır. Bunun zamanının geldiğine inanıyoruz. Aksi halde gönül alım türünde ki düzenlemelerin ilerleyen zamanlar da bir sonuç vermeyeceği görülecektir.”
‘DOĞRUSU BU GECİKMİŞ BİR KARARDIR'
Kararın gecikmiş olduğuna dikkat çeken Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, “Doğrusu bu gecikmiş bir karardır. Şimdiye kadar ertelenmesi ve ötelenmesi bir işkence bir zulümdü. Çünkü insanların Anayasa hakkı olan ve teminatı altında olan ibadetlerin rahatlıkla ifa edilebilmesi konusu. Bu durum maalesef inançlı kesimden esirgendi ve bu insanlar bu haktan mahrum bırakıldı. Bu girişim diğer haklar için bir başlangıç kabul ediyoruz. İnşallah bundan sonra ibadetin önünde bulunan bütün engeller aşılacaktır. Kamu görevlilerin ibadetlerini rahat ifa edebilme adına elde ettiğimiz Cuma tatili bizim için çok önem arz ediyor. Her ne kadar bölgemizde bir sıkıntı yaşamadıksa da ama zaman zaman bu sorunla karşı karşıya kalıyorduk. Dolayısıyla 2016'nın başlamasıyla bu hak elde edildi. İnşallah bundan sonra kamu çalışanları hiçbir sıkıntı yaşamadan ibadetlerini yapabileceklerdir. Bu konuda Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu gereken açıklamayı yaptılar. Şimdiye kadar memurlarımız mesaiye göre kendilerini ayarlıyorlardı. Bundan sonra inşallah artık genelgeye göre Cuma namazlarını daha iyi bir şekilde gidebilecekler. Henüz her konuda tamamen sıkıntılar giderilmiş değildir. Peyder pey yapılacak çalışmalarla mevcut diğer sıkıntılarda giderecektir” diye konuştu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın