KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Kasım 2025 Cumartesi
°C

Çözüm sürecini birde onlardan dinleyin

“Süreçten önce evlerimize un, şeker, yağ gibi gıdaları satın alıp yaylaya getirdiğimizde devlet bu gıdaları getirmemiz için kendilerinden izin alarak, bize verdikleri fişlerle bu yiyecekleri getirmemize izin veriyordu.”

Çözüm sürecini birde onlardan dinleyin
08 MAYIS 2015 CUMA 00:55
0
2152
0
AA aa

 Karlıova Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Bingöl, Her yıl yaz aylarında Karlıova dağlarında hayatlarını hayvan otlatarak geçiren Beritan aşiretiyle röportaj yaptı.

Beritan Aşiretinden Özdemir ailesi ile yaşadıkları zorlukları, geçim kaynaklarını ve çözüm sürecine dair konuşan Bingöl'ün kaleme aldığı röportaj;

YILLARDIR HAYVAN BAKICILIĞI YAPIYORSUNUZ BU KADAR EZİYETE DEĞİYOR MU, KAZANIYOR MUSUNUZ?

Öncelikle gelip yerleştiğimiz yaylalara yüklü miktarda para vererek kiralıyoruz. Ayrıca Devlet bizden mera komisyon parasını alıyor. Ayrıca buralardan kış olduğunda Urfa'ya gittiğimizde oradaki ağalar bizden ayrıca kira parası alıyor. Hayvanlarımızı sağdığımızda sütün fiyatı çok düşük Urfa'dan buraya gelmeden önce sütün kilosu 1,50 TL den sattık. Ayrıca sattığımız peynirler ise hemen hemen yıllardır hep aynı fiyattan satılıyor. Anlayacağınız bu dağlarda bazen eksi on derecelerdeki soğukta çoluk çocuk olarak çadırlarda sürdürdüğümüz hayatın karşılığı çok ucuz çektiğimiz eziyetlere değmiyor.

ŞUANDA DEVLET İLE İMRALI ARASINDA YAŞANAN BİR ÇÖZÜM SÜRECİ VAR. BU SÜREÇ SİZİ NASIL ETKİLEDİ, GEÇMİŞTE YAŞADIĞINIZ SIKINTILAR SONA ERDİ Mİ YOKSA SİZİN İÇİN PEK BİR ŞEY ETKİLEMEDİ Mİ?

Bu Çözüm Süreci bizi çok rahatlattı. Mesela eskiden ormanlara giremiyorduk hayvanlarımızı ormanlara götürüp otlatamıyorduk ama şimdi öyle bir sorun yok. Süreçten önce her yerde barınamıyorduk rahat değildik. Eskiden evimize rahatlıkla yiyecek bile getiremiyorduk. Örneğin Süreçten önce evlerimize un, şeker, yağ gibi gıdaları satın alıp yaylaya getirdiğimizde devlet bu gıdaları getirmemiz için kendilerinden izin alarak bize verdikleri fişlerle bu yiyecekleri getirmemize izin veriyordu.

NASIL YANİ DEVLET HER İSTEDİĞİNİZ YİYECEKLERİ YAYLAYA GETİRMENİZE İZİN VERMİYOR MUYDU?

Şu şekilde izin vermiyordu. Mesela benim on nüfusum varsa Devlet on nüfusa göre yiyecek getirmeme izin veriyordu fazlasına müsaade etmiyordu. Bunu da fişlerle düzenliyordu. Fişlere miktarı yazılan yiyeceklerin alınmasına izin veriyorlardı. Fazlasını örgüte getireceğimiz şüphesi var olduğundan her istediğimiz gıdayı istediğimiz miktarda alamıyorduk. Bizler Dağlardaydık her istediğimizde şehir merkezlerine gelemiyorduk bazen barındığımız birçok yaylaya araç gelemiyordu çoğu yolu at ve eşek sırtından geliyorduk o yüzden fazla alıp çadırlarımızda stok etmek istiyorduk ama buna izin verilmeyince az buçuk aldığımız yiyecekler hemen bitiyor ve bundan dolayı sık sık şehir merkezlerine gelip tekrar yiyecek alıyorduk. Ama şimdi artık rahatız istediğimiz yiyecekleri istediğimiz kadar alabiliyoruz. Birçok zaman çatışmaların ortasında kaldığımız oluyordu çocuklarımız tehlikeler geçiriyordu ama şimdi Allaha şükür hiçbir şey yok hepimiz çok rahatız inşallah bu süreç barışla sonuçlanır hepimiz rahat ederiz.

PEKİ, DAĞLAR SOĞUK OLMUYOR MU? ÇADIRLARINIZ PEK FAZLA SAĞLIKLI DEĞİL, SOĞUĞU GEÇİRİYOR ÇOCUKLARINIZ HASTALANMIYOR MU?

Gerçeğini sorarsanız çok soğuk bazen eksi onlara kadar bu çadırlarda kalıyoruz. Dağlar Soğuk olur mesela dün akşam kap kacaklarımız da su vardı bu sular donmuştu. Ama biz yıllardır bu şekilde yaşıyoruz artık soğuğa dayanıyoruz çocuklarımızda alışmış bu soğuklara pek nadir hastalanırlar. Biz sıcağın ve soğuğun en keskin yanını yaşıyoruz gece birden soğur ve eksilere kadar sıcaklıklar geriler, gündüz ise eksilerden artı on beş yirmi dereceye kadar artınca yüzümüzde güneş yanıkları hiç eksik olmaz.

EŞİNİZ VE ÇOCUKLARINIZ ARTIK YETER, DAĞLARDA YAŞAMAYALIM DEDİKLERİ OLUYOR MU?

Dedikleri elbette oluyor. Zaten Beritan aşiretinden çoğu aile dağları ve hayvancılığı bırakıp şehirlere yerleşerek kendilerine farklı işler kurdu. Ama Dağlara ve Hayvancılığa alışmış birçok aile ise bu işleri bırakamıyor. Zenginde olmuyoruz ama fakirde değiliz bu yüzden her geçen gün Allaha şükür edip buralarda geçimimizi yapmaya çalışıyoruz. Çoğumuzun mezarları bile Dağlarda gömülü.

ÇOCUKLARINIZ OKULLARA NASIL GİDİYOR?

Çocuklarımız Kış aylarında Elazığ veya Urfa'ya gittiğimizde oralarda okullara yazdırıyoruz oradaki okullarda okuyor. Bu bölgelere geldiğimizde zaten okulları bitme aşamasında olduğu için onların iznini alıp geliyoruz. Çocuklarımız Okullarda başarılıdır hayatlarını kurtarsınlar diye onların okullarını aksatmamaya çalışıyoruz bu yaşadığımız eziyetleri onlar yaşamasın, çocuklarımız dağlarda perişan oldu diye onların çocukları perişan olmasın diye okumaları gerektiğini onlara söylüyoruz.

Röportajımız devam ederken çadır içerisinde mis gibi sac ekmeği kokusu gelince çadıra yöneldik. Çadır içerisinde ekmek pişiriliyordu, köz çayının yanına koyun yoğurdu ve tulumla birlikte yeni pişirilen sac ekmeğiyle kahvaltımızı yaptıktan sonra onlarla vedalaşıp ilçenin yolunu tuttuk.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın