KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2026 Perşembe
°C

Çinko eksikliği ölüm nedeni

Çinko eksikliği, dünya nüfusunun üçte birinde görülen bir sorun. Bunun neden olduğu hastalıklardan ise yılda 1 milyon kişi ölüyor.

Çinko eksikliği ölüm nedeni
12 KASIM 2006 PAZAR 21:29
0
1116
0
AA aa
Zafer AKPINAR'ın haberi

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise fiziksel ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın önemli bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük çalışma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, depresyon ve daha birçok sağlık sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.

Minerallerin her birinin eksikliğinin sağlık açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, özellikle çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi. Çinko yetersizliğinin, fiziksel büyümeyi sınırlandırabildiğini, zihinsel yeteneği köreltebildiğini ve bağışıklık sistemine zarar verebildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

''Bu mineralin eksikliği, ayrıca sıtma, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların önünü açabiliyor. Dünya nüfusunun muhtemelen üçte birini farklı düzeylerde etkileyen çinko eksikliği her yıl önemli bölümü çocuk olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açmaktadır. Dünyada çinko eksikliği oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 10, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 61 civarındadır.''

-EKONOMİK ŞARTLAR YETERSİZ BESLENMEYE YOL AÇIYOR-

Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik şartlar ve eğitim seviyesi farklılıklarına bağlı olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının az olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi.

Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan çok hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu az gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, ayrıca fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi.

Kalsiyum ve sebzelerin çinkonun emilimini etkilediğini ifade eden Boyacıoğlu, ''Proteinli gıdalarla alınan çinko ise vücut tarafından daha iyi emiliyor. Çinko eksikliğinin çözülmesi için birçok ülkede çalışmalar yapılıyor. Çinko içeren gıdaların tüketiminin artırılması yolunda ve ayrıca gıdaların çinkoyla zenginleştirilmesi kapsamında önemli adımlar atılıyor'' dedi.
AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.04.2026
19:40
10 Milyar TL`lik Hibe İçin Başvurular Başladı
10 Milyar TL'lik Hibe İçin Başvurular Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2026 yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı kapsamında üreticilere 10 milyar TL bütçeli destek sunulacak. Başvurular 12 Haziran 2026'ya kadar yapılabilecek. Proje tutarının KDV dahil olmak üzere yüzde 50 ile yüzde 70'i arasında hibe desteği verilecek.
29.04.2026
18:52
Belediye`den Hülakü`ye Sert Yanıt:
Belediye'den Hülakü'ye Sert Yanıt: 'Olayı ortaya çıkaran da gereğini yapan da biziz'
Plaka ihalesi sonrası münferit yapılan usulsüzlükle ilgili soruşturma ve yargı sürecini başlatan Bingöl Belediyesi, DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü'nün 'Ticari Plaka Usulsüzlüğü İçin Meclis Araştırması' açıklamalarına tepki gösterdi; 'Olayın gerçekliğini bilmelerine rağmen tek amaçları siyaset devşirmek ve bu konu üzerinden yıpratma politikası geliştirmek. Usulsüzlüğü tespit eden de, idari süreci başlatan da, ilgili personeli görevden alan da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan da bizzat Bingöl Belediyesi'dir. Soruşturmanın neticesi de şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılacaktır.'
29.04.2026
18:30
Hülakü`den Ticari Plakalar İçin Meclis Araştırması Talebi
Hülakü'den Ticari Plakalar İçin Meclis Araştırması Talebi
Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Belediyesi'nde ticari plaka tahsislerine ilişkin iddiaların araştırılması için TBMM'ye araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.
29.04.2026
12:18
Bu çiçeği koparmanın cezası 700 Bin TL
Bu çiçeği koparmanın cezası 700 Bin TL
Doğal yaşamın korunması açısından büyük önem taşıyan ters lalelerin koparılması veya zarar verilmesi ise ciddi yaptırımlara tabi tutuluyor.
29.04.2026
11:35
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem!
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem!
Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte ödemelerin bir kısmı ya da tamamı, bankalar ile Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansal kuruluşlar tarafından oluşturulan 'güvenli ödeme sistemi' üzerinden gerçekleştirilecek. Uygulama 1 Temmuz 2026'dan itibaren zorunlu olacak.
29.04.2026
11:19
Kaymakam Çamkerten Din Görevlileriyle Buluştu
Kaymakam Çamkerten Din Görevlileriyle Buluştu
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Kaymakam Hüseyin Çamkerten, din görevlileriyle bir araya gelerek yürütülen çalışmaları değerlendirdi, başarılı personele belge takdim etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın