KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Kasım 2026 Pazar

Cezaevinden firara 8 yıl istemi

Bingöl M Tipi Cezaevindeki firar olayının ardından başlatılan soruşturma tamamlandı. Cezaevinden kazılan 63 metre uzunluğundaki tünelin 2012 yılının başından itibaren hazırlanmaya başlandığı varsayımı üzerine 22 aylık süre içerisinde söz konusu koğuşlarda kaldıkları tespit edilen 43 tutuklu ve hükümlü hakkında dava açıldı.

Cezaevinden firara 8 yıl istemi
22 ŞUBAT 2014 CUMARTESİ 03:57
0
2362
0
AA aa

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, 25 Eylül 2013'de yaşanan cezaevinden firar olayına ilişkin detaylar yer aldı.

Olayın, terör örgütü PKK mensubu tutuklu ve hükümlülerin kaldığı B5 ve B6 nolu koğuşlarına Sabah sayımı öncesinde ekmek dağıtımı için giden infaz koruma memurları tarafından fark edildiği belirtilen iddianamede, “B5 nolu koğuşun tabanının delinerek B6 nolu koğuşa geçildiği ve buradan da mutfak kısmında bulunan buzdolabının altındaki karolar kaldırılarak cezaevinin doğu kısmındaki 5 nolu gözetleme kulesi tarafından tel örgülerinin dışına kadar yaklaşık 63 metre uzunluğunda tünel kazıldığı, her iki koğuştaki 18 mahkûmun tamamının bu tünelden firar ettikleri anlaşılmıştır” denildi.

Başlatılan çalışmalar sonucunda 18 firariden Ekrem Taş dışındaki 17'sinin bir gün sonra yakalandıkları vurgulanan iddianamede, şüphelilerin susma hakkını kullanarak ifade vermedikleri kaydedildi.

TÜNELİN HAZIRLANMASINA 22 AY ÖNCE BAŞLANDIĞI VARSAYIMI

İddianamede, olay yerinde yapılan incelemelerin ardından teknik bilirkişi heyetince hazırlanan rapor sunucu, suça konu tünelin 2012 yılının başından itibaren kazılmaya başlandığı varsayımına ulaşıldığı ifade edildi.

Bu çerçevede yürütülen çalışmalar kapsamında suça konu koğuşlarda tutuklu ve hükümlü olarak kalan kişiler hakkında da "firar eden şüphelilerin eylemlerine iştirak ettikleri" iddiasıyla soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, şu görüşe yer verildi: “Tünelin 2012 yılı başı ile 25 Eylül 2013 arasında kazılarak tamamlandığı varsayımına dayalı olarak tespit edilmiştir. Şüphesiz ki suça konu tünelin inşaat süresi kesin olarak belirlenemediğinden bu tespitin de kesin olduğundan bahsedilemez. Dolayısıyla bu koğuşlarda belirtilen zaman aralığında kalmış olmasına rağmen tünel kazıldığı zamana denk gelmemiş veya bundan öte kaldığı tarihte tünel kazımı olmasına rağmen bu işten haberi olmamış, hiç iştirak etmemiş şüpheliler olabilir. Ancak suça konu koğuşların siyasi koğuş (PKK hükümlü ve tutuklularının kaldığı konuşlar) oluşu, fiili hayatta bu koğuşlarda kalan tutuklu ve hükümlülerin cezaevi ortamında birlikte hareket ettikleri, nitekim firara konu her iki koğuşta aralarında henüz cezası kesinleşmemiş veya kesinleşmiş cezasına göre çok az bir mahkumiyeti kalmış kişilerin de dahil olmak üzere tamamının birlikte firar etmiş olmalarının bu birlikte hareket olgusunu ortaya koyduğu bu hususlar göz önüne alındığında suça konu koğuşlarda kalarak bu birlikteliğe dahil olmuş olan şüphelilerin suça konu tünelin kazılmasına iştirak ettikleri yönünde haklarında kamu davasının açılmasını gerektirir yeterlikte şüphe oluşmuştur.”

CEZA İSTEMİ

İddianamede, 43 şüpheli hakkında ceza infaz kurumunun zeminini kazarak koğuşların duvarını deldikleri için “Kamu malına zarar vermek”, tünel vasıtasıyla kurumdan firar etmeye çalıştıkları nedeniyle de “Hükümlü veya tutuklunun kaçması” suçlarını işledikleri gerekçesiyle 8'er yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmaları talep edildi. 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle bir kişi hakkında da ayrı bir soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

“ÖRGÜT ÜYELİĞİ” SUÇUNA TAKİPSİZLİK

Bu arada Bingöl M Tipi Cezaevindeki firar olayının örgütsel bağlantısını soruşturan TMK'nın 10. Maddesiyle Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da şüphelilerin eyleminin "örgüt üyeliği" kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar verdi. Soruşturmanın bu yönüyle ilgili "takipsizlik" kararı veren savcılık, dosyayı Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Bingöl M Tipi Cezaevinden 25 Eylül 2013 günü 18 kişi firar etmiş, bir gün sonra 17'si yakalanmıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında cezaevi müdürü ve 4 kişi açığa alınmıştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.11.2026
00:37
Akaryakıta zam geldi! 100 TL`yi aştı!
Akaryakıta zam geldi! 100 TL'yi aştı!
Akaryakıt fiyatlarında gece yarısı itibarıyla yeni tarife yürürlüğe girdi. Benzinin litre fiyatına 4,15 TL, motorinin litre fiyatına 3,60 TL zam yapıldı. Yapılan artış, araç sahiplerinin yakıt maliyetlerini bir kez daha yükseltti.
01.11.2026
00:36
Bingöl dahil 30 ilde operasyon! 76 kişi tutuklama talebiyle sevk edildi!
Bingöl dahil 30 ilde operasyon! 76 kişi tutuklama talebiyle sevk edildi!
Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 30 ilde, liderliğini Rusya'da bulunduğu değerlendirilen ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan Beratcan Gökdemir'in yaptığı suç örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. 90 şüphelinin yakalandığı operasyonda 76 kişi tutuklama, 14 kişi ise adli kontrol talebiyle hâkimliğe sevk edildi.
01.11.2026
00:35
Sultanbeyli`de Memleket Günleri başladı! Bingöl standına davet
Sultanbeyli'de Memleket Günleri başladı! Bingöl standına davet
Sultanbeyli'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Memleket Günleri, Orhan Hakalmaz konseriyle kapılarını açtı. 15 gün sürecek etkinlikte Türkiye'nin dört bir yanından yöresel lezzetler, gelenekler ve kültürel değerler tanıtılıyor. Etkinlikte Bingöllüler de hemşehrilerini Bingöl Standına davet etti.
01.11.2026
00:32
Bingöl`e 25 yılda 164,2 milyar liralık DSİ yatırımı! 167 tesis hizmete alındı
Bingöl'e 25 yılda 164,2 milyar liralık DSİ yatırımı! 167 tesis hizmete alındı
Bingöl'de son çeyrek asırda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 167 tesis hizmete alınırken, yaklaşık 164,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlarla 11 bin 26 hektar tarım arazisi sulamaya açıldı, 137 taşkın kontrol tesisi işletmeye alındı. AK Parti'den yapılan açıklamada, devam eden projeler ve planlama aşamasındaki yeni yatırımların ayrıntıları da paylaşıldı.
01.11.2026
00:31
Bingöl merkezli 4 ilde uyuşturucu operasyonu: 20 şüpheli tutuklandı
Bingöl merkezli 4 ilde uyuşturucu operasyonu: 20 şüpheli tutuklandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 4 ilde 35 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyona 350 personel katıldı. Operasyonda uyuşturucu maddelerin yanı sıra kaçak sigara, puro, elektronik sigara, silah ve 935 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan 27 şüpheliden 20'si tutuklandı.
01.11.2026
00:31
Bingöl`de kaçak sigara operasyonu
Bingöl'de kaçak sigara operasyonu
Bingöl'de KOM ekiplerince düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 250 paket gümrük kaçağı sigara, 360 dal doldurulmuş makaron ve 20 puro ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın