KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Ceviz, sağlıksız yağların devası

Araştırmalara göre, yağlı yemeklerin vücuda verdiği zararları azaltmakta cevizin zeytin yağından daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Ceviz, sağlıksız yağların devası
15 EKİM 2006 PAZAR 10:37
0
1135
0
AA aa
Cengiz TANIK'ın haberi

Yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerden sonra ceviz yemek yağlı yiyeceklerin atardamara verdiği zararı engelliyor.

Bilim adamları, cevizde atardamar sertliğini azaltan ve atardamarı esnekleştiren zengin bir terkibin olduğunu belirttiler.


Barcelona Hospital Clinico'dan bir araştırma ekibi günde 28 gr ceviz yenmesini tavsiye ediyor.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan başka bir araştırmada ise cevizin zeytinyağından daha sağlıklı ve faydalarının daha çok olduğu belirtiliyor.

Kaliforniya Ceviz Komisyonu tarafından finanse edilen araştırmada 24 denek üzerinde çalışma yapıldı. Araştırmacılar, deneklerin yarısını kolesterol seviyesi normal düzeyde olan diğer  yarısını da kolesterol seviyesi yüksek olanlardan seçti.

Her bir deneğe bir hafta arayla günde iki öğün yağ miktarı yüksek olan salam ve peynir verildi. Araştırmacılar, bir öğün için beş çay kaşığı zeytinyağı ve diğer öğün için sekiz ceviz içi ekledi.

Test sonuçları, yüksek düzeyde doymuş yağ içeren öğünlerden sonra hem zeytinyağının hem de cevizin vücutta ani zararlı yangı başlamasının ve damardaki oksitlenmenin azaltılmasında etkili olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte zeytinyağından farklı olarak cevizin kolesterole olan yararından başka atardamarların elastikiyetini ve esnekliğini korumada da yardımcı olduğu görülmüştür. Elastik olan atardamarlar kan akışının artması gerektiği durumlarda genişleyebilme özelliğine sahip.

Araştırmayı yöneten Dr Emilio Ros, yüksek düzeyde yağlı yemekler yemenin, atardamarların iç katmanının nitrik oksit üretmesini bozduğunu söyledi. Nitrik oksit damarların esnekliğini korumasını sağlayan kimyasal bir bileşimdir. Zamanla bu durumun atardamarların sertleşmesine sebep olduğu ve kalp hastalıkları ve çarpıntı riskini artırdığı düşünülmektedir.

Cevizin kimyasal bileşimi

Ceviz, nitrik oksit üretmek için vücut tarafından kullanılan bir aminoasit çeşidi olan arginin içermektedir. Ayrıca bitkisel temelli omega-3 yağ asidi olan antioksidan ve alfa linolenik asit ( doymamış temel bir yağ asidi) ihtiva etmektedir.

Dr Ros yeni bir araştırma yapmaya başlıyor: Araştırmanın konusu ise cevizdeki alfa linolenik asidin anormal kalp atışı olan insanlar üzerinde etkisinin olup olmadığı.

Dr Ros, ‘cevizle birlikte yedikten sonra istediğim her şeyi yiyebilirim' diyen insanları da uyarıyor: “Onun yerine cevizi doymuş yağları sınırlayan bir sağlık diyeti olarak düşünmeliler,”.

Maryland Üniversitesi'nden Profesör Robert Vogel'de, vücudun doymuş yağların olumsuz etkilerinden korunmasında cevizin, zeytin yağından daha fazla yararı olduğunu söylüyor.
“Bu sonuç ilginç bir tartışmayı ortaya çıkardı. Çünkü Akdeniz yemeklerini yiyen insanlar zeytinyağının yararlı olduğuna inanıyor. Ancak bu araştırma ve diğer veriler bunun doğru olmadığını gösteriyor,” diyen Profesör Vogel “ Bu demek değildir ki zeytinyağı faydalı değil, fakat Akdeniz yemeklerinde çok bulunan doymuş yağların zararlı etkilerinden ceviz kadar koruyucu olmamasıdır,” açıklamasını yaptı.

haber7


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
26.10.2026
04:05
Genç`te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç'te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç ilçesinde düzenlenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde, tek listeyle gidilen seçimde Şefika Doğan ve Ali Yaşar eşbaşkanlığa seçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrede yeni inşa süreci ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın