KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Çetkin'den 'kuraklık' uyarısı!

Nisan yağmurlarının etkili olmamasına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Süphi Çetkin: “Bitki, çıkış ve gelişme döneminde ihtiyacı olan suyu toprakta bulamazsa tarımsal kuraklık etkilerini göstermeye başlayacaktır” dedi ve ilgililere önlem alınması uyarısında bulundu.

Çetkin`den `kuraklık` uyarısı!
29 NİSAN 2008 SALI 10:07
0
1235
0
AA aa
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Süphi Çetkin yaptığı yazılı açıklamada, kurak uyarısını dile getirdi.
Özellikle ‘Nisan Yağmurları'nın etkili olmamasının tehlikeyi tetiklediğini belirten Çetkin, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
“2007 yılında ülkemizde özellikle Orta Anadolu'da baş gösteren kurak, bu yıl Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ciddi tehdit olarak etkisini göstermeye başlamıştır' diyen Çetkin: “Türkiye'nin de küresel ısınma sonucunda, özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan etkileneceği ve küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer alacağı, daha sıcak daha kurak iklim kuşağı etkisinde kalacağı tahmin edilmektedir. Küresel ısınmayla beraber üzerinde en fazla durulacak konu kuraklıktır. Su, toprak, hava ve ateş, dünyadaki 4 temel unsurdur. Bunlar arasında en önemlisi sudur. Zira her canlı sudan yaratılmıştır. Su, en küçük organizmadan en büyük canlı varlığa kadar bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutmaktadır. Dünyamızdaki su miktarının yüzde 97,5'i denizlerdeki tuzlu sudur. Geriye kalan yüzde 2,5'i tatlı sudur. Bu nedenle tatlı su kaynakları son derece sınırlıdır. Dünyadaki bu kısıtlı tatlı su kaynağının ülkemizdeki durumuna baktığımızda durum daha da vahim gözükmektedir. Dünyada kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 7 bin 600 metreküp iken, ülkemizde bu miktar Bin 500 metreküp olup dünya sıralamasında gerilerde yer almaktadır. Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına düşen su miktarının 10 Bin metreküp olması gerekmektedir. Yani ülkemiz su sıkıntısı çeken bir konumdadır. Kullanılabilir suların en önemli kaynağı yağışlardır. Tarımsal üretimde yıllık toplam yağış miktarı önemli olduğu gibi, yağışın bitki çıkış ve gelişme dönemindeki aylara dağılımı da önemlidir. Bitki çıkış ve gelişme döneminde ihtiyacı olan suyu toprakta bulamazsa ‘Tarımsal Kuraklık' etkilerini göstermeye başlayacaktır” dedi.
Bingöl'de Nisan ayındaki yağışların yetersiz olduğuna dikkat çeken Çetkin, tahmini 160 bin dekarlık buğday ve 20 bin dekarlık alandaki arpa tarlalarında şu an itibariyle yüzde 30'lara varan bir oranda rekolte düşüklüğü yaşanacağının tahmin edildiğini ifade etti.
‘Önümüzdeki 10 gün içinde yağmur yağmadığı taktirde bu sene tahmini verim düşüklüğü yüzde 80 -90 oranında olacaktır' diyen Çetkin, şöyle devam etti.
“İlimizde kuru tarım yapan yaklaşık 7 bin çiftçi ailesini zor günler beklemektedir. Ayrıca İlimizin ana geçim kaynağı olan hayvancılıkta da ciddi zararların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Zira geniş mera alanlarımızda şimdiden sararmalar ortaya çıkmıştır. Geçmişte ülkemizde yaşanan tarımsal kuraklıklar, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklarla karşı karşıya kalınacağına işaret etmektedir. Gelecekte nüfus artışı baskısı altında artan gıda ihtiyacının karşılanması, Tarımsal Kuraklık Eylem Planının hazırlanmasını ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Yetkilileri acil önlem almaya davet ediyoruz ”
 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın