KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Çelik: liselerde çince öğretilecek

Pekin'de bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de pilot uygulama olarak bazı liselerde Çince okutulacağını, bunun müfredatının hazırlandığını açıkladı.

Çelik: liselerde çince öğretilecek
22 EKİM 2006 PAZAR 11:32
0
1398
0
AA aa
Asya Eğitim Forumu Yıllık Konferansına katılmak için Pekin'de bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de pilot uygulama olarak bazı liselerde Çince okutulacağını belirterek, bunun müfredatının hazırlandığını kaydetti. Çelik, konferansı izleyen Türk gazetecilere verdiği demeçte, Çin'in sadece siyasi değil, ekonomik devlerden biri olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bu ülkeyle eğitim alanında detaylı ilişkilere sahip olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Bakan Çelik, Çin'de bir kısmı devlet bursuyla, bir kısmı kendi imkanıyla gelen 15-20 kadar Türk öğrenci bulunduğunu, Türkiye'de de çok az sayıda Çinli öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. "Çince'yi çok iyi bilen uzmanlarımız olması gerekiyor" diyen Çelik, 1000 Öğrenci Projesi çerçevesinde Çin'e de öğrenci göndermek istediklerini ve 609 kazanan öğrenci arasında Çin'i tercih eden ve akseptans alan üç öğrenci bulunduğunu anlattı. 1000 Öğrenci Projesinin 5 yıl süreceğini hatırlatan Çelik, Çin'de lisansüstü eğitim almış en az 15-20 uzmanın olmasının hem Türkiye-Çin ilişkileri açısından, hem de dünyanın yükselen bu yeni devini daha yakından tanıma açısından son derece faydalı olacağı görüşünü dile getirdi.

"TÜRKİYE ARTIK YÖNETEN VE YÖNLENDİREN İRADENİN PARÇASIDIR"

Çelik, Pekin'deki konferansa katılmasının çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu konferansa ilk kez bakan düzeyinde katıldığını belirterek, "AB'ye aday ülkeyiz, diğer taraftan Asyalıyız. Avrupa ile Asya arasında köprüyüz" diye konuştu. "Türkiye artık sadece küreselleşen dünyanın yönetilen ve yönlendirilen bir nesnesi değildir. Türkiye artık yöneten ve yönlendiren iradenin parçasıdır"" diyen Çelik, bunu Pekin'deki temasları sırasında Türkiye'ye verilen önem ve insanların Türkiye'ye bakışıyla da gözlemlediğini ifade etti. Bakan Çelik, toplantıya katılan Pasifik ve Orta Doğu ülkelerinden bakanların Türkiye'ye bakarken kendilerine göre daha kalkınmış, Avrupai müesseselere sahip, demokrasisi yerleşmiş, laik bir hukuk devleti gördüklerini belirtti. Çelik, Asya ülkelerinin katıldığı bir konferansa gelmesinin Asya'ya yönelim şeklinde yorumlanıp yorumlanamayacağıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, şunları söyledi: "Türkiye, birçok şapkası olan bir ülkedir. Türk dünyasının bir parçasıdır, İslam dünyasının parçasıdır, Asya'nın parçasıdır, Avrupa'nın parçasıdır, NATO ülkesidir, Karadeniz Ekonomik işbirliği Örgütünün üyesidir. Bunların hiçbirisi diğerine alternatif değildir, birinin olması diğerinin olmamasını gerektirmiyor." Avrupa Birliği yolunda yapılması gereken neyse, onu yaptıklarını ifade eden Çelik, eğitim alanında belirlenen hedeflerin OECD standartları ve AB'nin hedef ve standartları olduğunu, bunun da başka ülkelerle ilişki kurulmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

TÜRKİYE İLE FİLİPİNLER ARASINDAKİ FARK

Milli Eğitim Bakanlığının 2007 yılı bütçesinin 21 milyar YTL ile, yani yaklaşık 17 milyar dolarla birinci sırada olduğunu kaydeden Çelik, 84 milyonluk nüfusa sahip, ilköğretimde 20 milyon öğrencisi bulunan Filipinler'in eğitim bütçesinin 2,8 milyar ABD Doları düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de ilköğretimde 10,5 milyon öğrenci bulunduğunu hatırlatan Çelik, konferansta Filipinler Eğitim Bakanı ile görüşürken Türkiye'nin katettiği mesafeyi daha iyi gördüğünü ifade etti. Ancak bunu yeterli bulmadıklarının altını çizen Çelik, hükümetin önceliğinin, olmazsa olmazının eğitim olduğunu ve bu konuda her türlü fedakarlığı yapacaklarını belirtti.



AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
26.10.2026
04:05
Genç`te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç'te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç ilçesinde düzenlenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde, tek listeyle gidilen seçimde Şefika Doğan ve Ali Yaşar eşbaşkanlığa seçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrede yeni inşa süreci ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın