KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Çağlayan: artık yeniden yapılanma

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecine girdiğini, esnaf ve ticaret erbabının yeniden yapılanmadan dolayı şikayet ettiğini söyledi.

Çağlayan: artık yeniden yapılanma
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 15:48
0
898
0
AA aa
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çaglayan,Antalya Ticaret ve Sanayası Odası meclis toplantısına katıldı.Toplantıda 12 yıl boyunca Ankara Sanayi Odası Başkanlıgını Gorevini yaptıgını bu sure içinde her hükümete

estek verdiğini belirten Çağlayan, AK Parti hükümetiyle Türkiye'nin yeniden bir değişim sürecine girdiğini kaydetti.

Sanayici, tüccar, ve ticaret erbabı ile 70 milyon tüketicinin kendisinden bir çok beklentisinin olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “İnşallah bu kesimlerin yüzünü kara çıkarmam” dedi.

Dünyada global bir değişim yaşandığını, Türkiye'nin de mevcut hükümetle birlikte değişim ve dönüşüm içine girdiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:“Türkiye, dünyadaki gelişimlerden, değişimlerden ayrı olamaz. Türkiye, bir değişim ve dönüşüm içinden geçiyor. Türkiye yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Dünyadaki gidişatı tersine döndüremezsiniz, akar suyu tersine akıtamazsınız. Kimsenin böyle bir gücü yok. Değişime ve dönüşüme ayak uydurmak zorundayız.”

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda da reorganizasyon çalışmaları başlattıklarını, bakanlığın görev yetki ve alanlarının yeniden tanımlanacağını ifade eden Çağlayan, bu nedenle yeni bir strateji, vizyon ve misyon hazırladıklarını bildirdi. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinin adeta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi 24 saat çalışacağını ifade eden Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 332 milyar YTL olan bütçesini üç ayrı alanda kullanacaklarını kaydetti.

Bu bütçeyi, KOSGEB ve KOBİ'lere, Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin alt yapılarının tamamlanması ile personel harcamalarına harcayacaklarını dile getiren Çağlayan, 70 milyon tüketicinin hakkı ile rekabetin korunmasını sağlayacaklarını vurguladı. Girişimcinin önünde yol gösterici olacaklarını, girişimcinin önündeki engelleri kaldıracaklarını anlatan Bakan Çağlayan, teşvik sisteminde değişikliklere gideceklerini bildirdi. Bakan Çağlayan, şöyle konuştu.

“Türkiye'nin sanayi envanteri hazırlanacak. Böylece sanayileşme stratejileri oluşturulacak. Türkiye, 5 yıl öncesine kadar sanayi ile ilgili elinde ne var ne yok bilmiyordu. Sanayi envanteri ile birlikte tüm illerde sanayi kuruluşlarının istihdam, kapasiteleri, enerji kullanımları, teknolojileri ve diğer bilgileri çıkarılacak. Yeni teşvik sistemi de buna göre uygulanacak. Mevcut teşvik sisteminden her kesim rahatsızdı. İllerin kimlik taraması yapılacak. Hangi ilde hangi ilçede neler yapılıyor, ona göre teşvik sistemi yürütülecek. Bölgesel, yöresel ve sektörel teşvikler uygulanacak. Antalya turizm ağırlıklı ise, burada turizmin çeşitlendirilmesi konusunda teşvikler yaratılacak. 81 ili gezerek, valilerden ve ilgili kurumlardan bilgi alacağız. Bunları neden yapıyoruz? Dünyanın 17. en büyük ekonomisi olan Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak için.”

“ARTIK ESKİSİ GİBİ YÜZDE 70-80 KAZANMA DÖNEMİ BİTMİŞTİR”

Esnaf, tüccar ve sanayicinin sigorta primleri ve vergilerin düşürülmesini istiyorsa, ekonomide kayıt dışılığın önlemesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:
“Kayıt dışılıkla topyekun mücadele etmeliyiz. Kayıt dışılığı önlersek, vergi oranları da sosyal güvenlik primleri de düşer. Şimdi işverenlerin sosyal güvenlik primleri 5 puan düşürülecek. Kayıt dışılığın önlenmesi konusunda da işverenlerimiz gereğini yapmalıdır.”

Büyük Mağazacılık Yasası, Toptancı Hal Yasası, Lisanslı Depoculuk, Organize Sanayi Bölgeleri hakkındaki kanunların yeniden revize edileceğini anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AB ile üyelik müzakerelerinde 35 mevzuatın 21'ini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gerçekleştirecek. Türkiye yeni bir yapılanma sürecine girmiştir. Ekonomide esnaf ve tüccarın şikayetlerinin altında yatan neden, artık eskisi gibi yüzde 70-80 oranında kazanamamasıdır. Artık eskisi gibi yüzde 70-80 oranında kazanma dönemi bitmiştir. Tek haneli enflasyonla yaşamayı öğrenmeliyiz. Artık esnaf, tüccar kümelenme modeline geçmeli.”

MAĞAZACILIK KANUNU

Büyük mağazacılık kanunu hakkında eleştirilerin sürdüğünü belirten Bakan Çağlayan, bu konuda her kesimi dinleyeceğini ve uzlaşma arayacağını bildirdi. Çağlayan, şöyle devam etti:
“Bu yasa her kesimin uzlaşması sağlanarak geçmelidir. Mevcut Türk Ticaret Kanunu 50 yaşında. Yeni TTK, bin 500 maddeden oluşuyor. Bu yasa neler getirecek? Bu değişiklikle tek ortaklı anonim ve limited şirket kurulabilecek. Artık 4 yaşındaki çocuk şirket hissedarı yapılamayacak. Şirket genel kurulları online yapılacak.

Hissedar elektronik ortamda oyunu kullanabilecek. Şirket ortaklarının hisseleri şeffaf hale getirilecek. Bu nedenle yeni TTK ve bununla ilgili mevzuat çok önemli. Bu yasa ile şirket denetimlerini yapan bağımsız denetim kurumları da denetlenecek. Türkiye'de şirketlerin değerleri ve itibarları artırılacak. Saydam ve şeffaf olduğunuz zaman Türkiye'ye uluslararası yabancı sermaye girişi de daha da artacak. Mağazacılık Kanunu'nda her kesimi dinleyeceğim ve uzlaşma arayacağım.”

SERACILIK SANAYİ TEŞVİK KAPSAMINA ALINACAK

Antalya bölgesinin tarımsal üretimin öncüsü olduğuna, seracılığın çok geliştiğine dikkati çeken Bakan Çağlayan, modern sera üretiminin de sanayi teşvik kapsamına alınacağını bildirdi.

KOSGEB'in fonksiyonlarını değiştireceklerini ifade eden Bakan Çağlayan, KOBİ'lerin istihdamına yönelik teşvikler getirileceğini söyledi. İstihdamı teşvik etmek amacıyla her KOBİ'ye sıfır faizli 18 ay vadeli 100 bin YTL teşvik verileceğini belirten Çağlayan, işsizlik sorununda istihdam arzı ile talebin çakışmadığını belirtti. Çağlayan, vasıflı eleman yetiştirilmemesi konusunda YÖK ve üniversitelerin sorumlu olduğunu iddia ederek, Türkiye'nin her yıl 1 milyon insanına iş bulmak zorunda olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin hangi sektörde ne kadar nitelikli elemana ihtiyacı olduğu belirlenmelidir. YÖK'ten şikayetçiyim. Türkiye'nin sorunu milyonlarca üniversite mezununun boşta olmasıdır. YÖK ve üniversiteler, Türkiye'de istihdam envanterini çıkarmalıdır. Bu konuda o kurumlara büyük görev düşüyor. İlk defa son dönemde teknik lise mezunlarının düz liselere oranı bu dönemde arttı. Teknik lise mezunlarının düz liselere oranı yüzde 65 düzeyine çıktı. Bu sevindiricidir.”

ATSO BAŞKANI ÖZGEN: “ÖZAL MODELİ VE ATILIMI UYGULANSIN”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen de, konuşmasında sanayi, tüccar, esnaf ve ticaret sektörünün sıkıntılarını anlattı. Türkiye'nin 1980'li yıllarda Turgut Özal ile birlikte bir atılım yaşadığını belirten Özgen, şöyle konuştu:
“Şimdi Türkiye'nin yeni sektörlerinde atılım yapma zamanıdır. Sizden ve Hükümetten beklediğimiz, Özal'ın yaptığı gibi Türkiye'nin önüne yeni bir sanayi stratejisi koymanızdır. Bu enerji, gıda, sanayi, otomotiv olabilir. Bu tür büyük ölçekli sektörler gelir yaratır, fakat KOBİ'lere hitap etmez. Türkiye'de konfeksiyon, inşaat gibi yüksek istihdam sektörleri önemlidir. Bu nedenle sektörel stratejiler belirlenmeli ve buna göre adımlar atılmalıdır.”




Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın