KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Birlikte kıbrıs kahvesi içtiler

Kıbrıs'taki zirve sonrası iki lider : "Yarım asırlık sorunu çözmek için var gücümüzle çalışacağız"

Birlikte kıbrıs kahvesi içtiler
22 MART 2008 CUMARTESİ 17:15
0
930
0
AA aa
'Birlikte Kıbrıs kahvesi içeceğiz'

Kıbrıs'taki zirvenin mesaj yüklü ilk esprisi yeni Rum lideri Hristofyas'tan geldi. 3 saatlik zirve öncesi yapılan basın açıklamasında Hristofyas bir gazetecinin "Annan Planı ile 8 Temmuz karışımı kahve mi içeceksiniz, yoksa Brezilya kahvesi mi" sorusuna, "Kıbrıs Kahvesi" yanıtını verdi. Zirvede Talat'a Cumhurbaşkanı'nın BM ve AB ile İlişkilerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami eşlik ederken Hristofyas'a Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu eşlik etti.

Lokmacı 45 yıl sonra açılabilir

Kıbrıs'ta bölünmenin sembolü olarak görülen Lokmacı Kapısı tarihe karışıyor... İsmini Ermeni Sarkis'in Lokmacı dükkânından alan barikat 45 yıldır mevcut. Barikatın kaldırılması eski Rum lider Papadopulos döneminde de gündeme gelmişti. Türk tarafı kendi duvarını 2005'te yıkarak yerine üst geçit yaptı. Papadopulos ise köprüyü bahane ederek, kendi tarafındaki duvarı yıkmadı. Bunun üzerine Talat, geçen yıl Türkiye ile de krize neden olan bir kararla köprüyü yıktı. Rum tarafı ise, AB'nin baskısı sonucu, geçen yıl bir gecede duvarı yıkarak yerine panolar koydu.

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda dün yeni bir ümit doğdu. Geçen ay iktidar koltuğuna oturan Hristofyas, seçim kampanyalarında verdiği sözünü tuttu ve ilk iş KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. İki lider Lefkoşa'nın alışveriş merkezlerini ikiye ayıran Türklere göre Lokmacı; Rumlara göre Ledra Kapısı'nın iki toplumun geçişlerine açılmasına karar verdiler. Söz konusu kapının 5 ila 10 Nisan tarihlerine kadar açılması bekleniyor.

İLK KEZ BİRLİKTE AÇIKLAMA

İki liderin mutabık kaldığı en önemli ve özlü konu Kıbrıs sorununun tez zamanda çözümü için "var güçleriyle çalışacakları" doğrultusunda birbirlerine verdikleri sözler oldu. Talat da Hristofyas da görüşmelerinden sonra birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oysa bugüne kadar Türk ve Rum eski liderleri arasında yapılan görüşmelerden sonra el sıkışmaktan öteye herhangi bir açıklama yapılmıyordu.

BM, ABD VE AB MEMNUN

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Möller "Liderler bugün olumlu ve samimi bir atmosferde buluşarak büyük ölçüde yakınlaşma kaydetti" dedi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı olumlu görüşme haberlerini memnuniyetle karşıladığını ve Ledra sokağın yeniden açılması yönünde liderlerin anlaşmaya varmasını kutladıklarını bildirdi. AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Ruppel de kararını "Onyıllardır bölünmüş durumdaki adada yeniden birleşme umutlarını canlandırdığını" ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas dün tarihi bir zirve için bir araya geldi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Michael Möller'in ara bölgedeki ikametgâhında bir araya gelen liderler 3.5 saat görüştü. Olumlu bir havada başlayan görüşmenin ardından iki lider, "Mümkün olan en kısa zamanda çözüm için çalışacağız" mesajı verdi.

DİĞER GEÇİŞLER GÜNDEMDE

Liderler adada bölünmüşlüğün sembolü Lokmacı Kapısı'nın mümkün olan en kısa zamanda açılması için uzlaşmaya vardı. Yeşilırmak ve diğer geçiş noktalarının da açılması konusunun gündeme alınacağını belirtti. Önümüzdeki hafta çalışma grupları ve komiteler oluşturulması konusunda anlaşan liderler, 3 ay sonra yeniden buluşacak.

"ANLAŞMAZLIĞIMIZ YOK"

Talat görüşmenin "yeni bir başlangıç ve açılım'' olduğunu ifade ederek, "Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz'' dedi. Hristofyas, bir gazetecinin, "görüşmenin içerisinde herhangi bir başarıdan söz edebilir miyiz'' sorusuna karşılık, "Biz burada Kıbrıs kahvesi içtik" dedi. Hristofyas görüşmelere devam edeceklerini ve aralarında herhangi bir anlaşmazlık olmadığını dile getirerek, "Herhangi bir anlaşmazlık yaşamıyoruz. İkimiz de iyi niyetliyiz; yarım asırlık soruna bir çözüm bulmak istiyoruz; var gücümüzle çalışacağımız konusunda görüş birliği sağladık. Dünya âlem bizi düşman olarak değil; dost olarak görmelidir" şeklinde konuştu.




Sabah

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın