KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Bingöl'de nasıl büyüdüler?

Ekonomi piyasalarındaki dalgalanmalar karşısında birçok esnaf borç batağında boğulur hale geldi. Kimileri işini kaybetmek, kimileri ekmek parası kazanamama korkusu yaşıyor ancak onlar, büyümeyi, gelişmeyi ve ihracat kapılarını aralamayı biliyorlar. İşte bu esnaflarımızdan birkaçı.

Bingöl`de nasıl büyüdüler?
31 MART 2008 PAZARTESİ 10:25
0
3096
0
AA aa
Her geçen gün yeni bir işletmenin açıldığı Bingöl'de üretenler kazanıyor. Onlar ürünlerini ithal değil, ihraç ediyorlar. Kimileri emekli olup girdiği sektörde çıkışı yakaladı, kimileri baba mesleğini devam ettirerek bölgede güç kazandı. İşte herkesin esnaf olduğu ama herkesin esnaflık yapamadığı Bingöl'de üretici firmaların hayatların kısa özetler….
Bingöl'ün tek ihracatçısı
Burakgazi İnşaat Maden Şirketi'nin sahibi Zeki Burakgazi, emekli bir öğretmen.
Bingöl doğumlu Burakgazi, 1971'de ilkokul öğretmenliğine başladı. Ticaretle uğraşan bir aileden gelen Zeki Burakgazi, inşaatçıların, eczacıların bulunduğu ailesinde, hep öğretmen olmayı istedi. Kendisini insan yetiştirmeye hazırlarken, ailesi de onu motive etti. Aslında, 6,8 büyüklüğündeki 1971 Bingöl depremi de tercih imkânı bırakmamış.
Zeki Burakgazi o dönemi, "Ağabeyim Ankara Eczacılık'ta okuyordu. 6.8 şiddetindeki depremle Bingöl'de hayat durdu. Harabe bir ilden üniversite okumaya başka ile gitme sıkıntı olacaktı. Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümünü kazanmıştım. Depremden dolayı askıya aldık" diye anlatıyor.
44 yaşında kendi isteğiyle emekli olan Burakgazi, biraz da hayatı kendine ayırmayı istemiş. Memleket için bir şeyler üretmek üzere kolları sıvamış sıvamasına da yaşanan terör olayları yüzünden bir yıl sonra yurtdışına çıkmak zorunda kalmış. Almanya'da akrabalarının yanına gitmiş, bu ülkede ve Macaristan'da iş kurmak için araştırmalar yapmış.
Bana Da Yâr Olmaz
Macaristan'da plastik doğrama ve koltuk kanape imalatı planlamış ancak Osmanlı'nın Macaristan'da kalmadığını düşünüp, "Ecdada yâr olmayan bana da yâr olmaz" diyerek ülkeye dönmüş. Her şeyi göze alıp Bingöl'e geri gelen Burakgazi, "Teröre rağmen kendi insanımıza faydalı olmayı hedefledim" diyor.
Mermer işine bir arkadaşının teklifiyle başlayan Zeki Burakgazi, 300 bin dolarlık yatırımla 2000 yılında kurduğu tesisinde Elazığ, Diyarbakır, Marmara Adası'ndan temin ettiği mermer bloklarını kesip işliyor 16 işçi ile mutfak tezgâhı, merdiven basamağı ve zemin döşemesi mermerleri yapan Burakgazi, KKTC'den gelen talepleri de karşılıyor.
Deprem konutçuları dolandırdı
ZEKİ Burakgazi, 2003'teki Bingöl depreminden 2 kez mağdur olmuş. Depremde tesisi hasar gören Burakgazi, deprem konutu yapan firmaların da aldığı 40 bin YTL'lik mermerin parasını ödemeden ortadan kaybolduklarını söyledi.
Çam sakızı armağan beni çok mutlu etti
KKTC'YE ihracat yapan Burakgazi, yıllık 40 bin dolar cironun 30 bin dolarının ihracattan sağlandığını belirterek, şunları söyledi: "İhracata çam sakızı çoban armağanı bir katkı bile beni çok mutlu ediyor. Üretmeye, topluma faydalı olmaya yürekten inanan bir insanım. Ülkemiz güzel, dolu dolu bir ülke. Atamızın bıraktığı ülkeyi layık olduğu yere taşımak bizim görevimiz. İyilik yapmadan ölmeye utanmak gerekir."
Lavaşın son tüketim tarihini uzatıp Almanya'ya satacak
SERPA Gıda'nın sahibi Mehmet Buhan ile fabrikasını gezerken, işin aşın bölge için önemini vurgulayıp durdu. "Çalışan yanlış yapmaz. İnsanları sokaktan kurtarırsak terör batağı da kurutulur" diyen Buhan, 8 çocuklu Bingöllü çiftçi bir ailenin çocuğu olarak, gençliğinde inşaat işçiliği, lokantada bulaşıkçılık gibi işlerde çalıştı. Askerlik sonrası Bingöl'de büfeyle ticarete atıldı. Yıllarca al-sattan sonra üretime girdi. Şekerpare, mantı, erişte ve yufka imal edip satıyor. Yufka imalatında kullanılan Yunan tasarımı makinenin Türk yapımını geliştirten Buhan'ın yeni ürünü lavaş ekmeği. Dürüm döner için Almanya'dan talep edilen lavaşın son kullanım tarihini 1 yıla uzatmak için çalışma yapan Buhan, böylece ihracatının da önünü açacak
'Terörü fabrikalar bitirir 3 holding bir İl'e el atsın'
BİNGÖL adım başı kahvehanelerle dikkati çeken bir il. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Seçkin, "İşsizlik oranımız Türkiye ortalamasının iki katı. Şehirde iş yok, gençler kahvede oturuyorlar. 15-20 metrede kahvehane var. Eskiden memur olmak isteniyordu, o da tarih oldu" dedi. Seçkin, teşviklerden yararlanamadıklarını ifade ederken de, şunları söyledi: "Bölgedeki 11 ilin kaderleri aynı. Teşvikten yararlanamadık. Teşvik paketleri bu iller için çıkıyor ama yaygınlaştırıldığında bize yatırımlar gelmiyor. Gelen de terk edip gidiyor. 49 il teşvik alırken, kalan illerin günahı ne. Şehirler arasında küsmeler de oluyor. Defalarca paket açılıyor, artık inandırıcı olsun. Gerçekçi olsun. Doğu'ya mal edip bir şey çıkmayınca batıdaki insan da 'Ne kadar çok paket çıkıyor' diyor.
Holdingler Öncülük Yapsın
Burhan Seçkin, geri kalmış illerin kalkınması için holdinglerin öncü olmasını istedi. Seçkin, şu görüşleri dile getirdi: "3 holding bir vilayete el atsa, örneğin bir Koç Holding, bir Sabancı Holding el atsa, yatırım yapsa ortaklık için ildeki işadamları da harekete geçer, başarılı sonuç alırız. Bir Koç, bir Sabancı burada da dünyada da güven duyulan holdingler. Pazar sorunları yok. Bingöl'de yer verilir. Bingöllü işadamlarına güven gelir, kimle çalıştıklarını bildikleri için para da koyarlar." Seçkin'e göre, fabrikalar göçleri önler, terörün önüne geçebilir. Seçkin, "İşi aşı olan kendi işiyle meşgul olur, teröre giden yolu keseriz. 'Fabrika yok, iş yok' diyenlerin elindeki maşayı alırız" dedi
'Süt bulabilsek günde 15 ton da ürün işleyebiliriz'
BİNGÖL'ÜN sayılı üretim tesislerinden biri de Metin Sarı'ya ait. 68 yatak kapasiteli, ortalama yüzde 50–60 doluluk oranı bulunan kentin yıldızlı tek oteline sahip olan Sarı, üretime de girme kararı ile birlikte 3 yıl önce entegre bir süt işleme tesisi kurmuş. 8 kişinin çalıştığı, günlük 20 ton süt işleme kapasitesinin ancak 1–2 tonunu kullanabilen tesiste, ayran, yoğurt ve beyaz peynir imalatı yapılıyor.
En büyük sorunlarını süt bulamama olarak aktaran Metin Sarı'ya kulak verelim: "Süt için daha önce Muş'a gidiyordum. Ama yol parası maliyetleri artırıyor. Rekabet içinde bizi kurtarmıyor. Bingöl merkez ve ilçelerine, köylerine süt bulmaya gidiyoruz, ama yeterli süt bulamıyoruz. Kalitemiz iyi, bölgede iyi satıyor fakat hammadde sıkıntısı var. Bulsak günde 10–15 ton süt işleyebiliriz."
Hayvancılığa da girmeyi istediklerini belirten Metin Sarı, "Yatırımı krediyle yaptık. Hala o krediyi ödeyemedik. Bu sıkıntılardan dolayı yetiştiricilik işine giremedik. Ama hayvancılığı düşünüyoruz. Daha büyük firma olmak idealimiz var" dedi.
Atılım mobilya şirketini idealizm ayakta tutuyor
ATILIM Mobilya, 1996'da 3 idealist genç tarafından Bingöl'de kurulan bir şirket. TV sehpasıyla başlayan üretim, yemek-yatak odaları, büro mobilyaları, mutfak banyo dolapları ile genişletilerek büyüdü.
Yönetim Kurulu Üyesi Münir Buyankara, baba mesleği marangozluktan modern işletmeciliğe geçiş yaptıklarını belirterek, "Fabrikamızda 35 kişi çalışıyor. Yıllık satışımız 1 milyon YTL'ye ulaştı. Yeni yer talebinde bulunduk. 150 kişi çalıştıracak kapasitemiz var" dedi.
Bingöl'de işsizlik oranının çok yüksek, iş bulabilenlerin de büyük şehirlerde mevsimlik çalışanlar olduğunu düşünürsek tahsilat da önem kazanıyor. Buyankara, "Ya sıradan bir işletmeci olacaksın, ya da bizim gibi idealist olacaksın. Şansımızı zorluyoruz. Bingöllü dönemsel olarak 4 ay çalışıyor. Haliyle ayak uyduruyoruz" diyor.
Nüfusu azalıyor
NÜFUSU azalan 5 il arasında bulunan Bingöl'de, 2007 yılı sayımına göre 251 bin 552 kişi yaşıyor. 2000 yılında bu rakam, 253 bin 739'du. En büyük nüfus kaybı köylerde yaşanıyor.
 

 

 

 

 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın