KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

Bingöl, ceviz üretimine müsait

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz yetiştiriciliği konusunda Bingöl’ün önünün açık olduğunu vurgulayarak: “Bingöl topraklarının üçte biri ceviz üretimine müsait” dedi.

Bingöl, ceviz üretimine müsait
18 KASIM 2013 PAZARTESİ 05:23
0
3222
0
AA aa

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, Meyveciliğin durumu ve gelişmesi için düzenlenen 'meyvecilik çalıştayı'na katılmak için Bingöl'e gelerek, ceviz yetiştiriciliği hakkında önemli bilgiler verdi.

Ceviz ağaçları arasında geçen çocukluk ve gençlik döneminin ardından akademisyen olan Sütyemez, Türkiye'yi ceviz üretimi ve ticaretinde dünyada söz sahibi yapacak çeşitler geliştirdiğini söyleyerek, Bingöl'ün ceviz üretimi için ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ceviz bakımından önemli ülkelerden biri olmaya aday olduğunu ifade eden Sütyemez: “Ceviz önemli bir meyve türüdür, çünkü Türkiye cevizin anavatanı olan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu Türkiye'nin ceviz üretimi bakımından önemli bir merkezde yer almaktadır. Dünyada 1,5 milyon ton ceviz üretimi yapmakta ama yapılan son istatistik araştırmalarına göre dünyanın ceviz ihtiyacı 4,5 milyon ton olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık olarak 3 milyon ton ceviz açığı bulunmakta. Dünyada 3 milyon ton gibi bir ceviz açığı bulunmakta ve Türkiye ceviz bakımından önemli ülkelerden biri olma adayı. Bingöl'de ceviz üretimi yapılabilecek önemli illerin başında gelmektedir" diye konuştu.

Meyvelerin ağaç başına düşen verim ve birim fiyatlarını karşılaştıran Sütyemez: “Elma ağacından 25 ile 60 kilogram arası verim alınırken, sağlanan kazanç 14 ile 41 TL arasında. Kiraz ağacında da 25 - 30 kilogram arası bir verim alındığında elde edilen gelir 29 - 36 TL civarında bir rakama tekabül ediyor. Ceviz ise elma, kiraz, kayısı, nar gibi birçok meyveden daha getirisi yüksek olan bir meyve. Bir ağaçtan 30 - 40 kilogram ürün aldığınızda bunun getirisi 140 ile 190 TL arasında bir rakam olur. Bir ceviz ağacı 1 Cumhuriyet altını demektir” dedi.

Ceviz üreticiliğinin emeği az kazancı bol bir iş olduğuna dikkat çeken Sütyemez, Türkiye'nin çok önemli ceviz üretimi açığı olduğunu belirterek, “Ceviz yetiştiriciliği konusunda Bingöl'ün önü açık. Bir dönümlük ceviz bahçesinin maliyeti ortalama bin ile bin 700 TL civarında. Bakım maliyeti ise 150 ile 275 TL arasında” ifadelerini kullandı.

Yüksek kalitede bol ürün yetiştirilmesi gerektiğini belirten Sütyemez: “Kimi zaman ekilen bahçeleri incelediğimizde hiç birinin bir birine benzemediğini görüyoruz. Eğer böyle olursa hiçbirini satamazsınız Bir bölgede çok ürün yetiştirmekten ziyade tek ürünle kitlesel üretim yapılmalı” şeklinde konuştu.

Ceviz yetiştiriciliğinde uygun türün seçilmesi gerektiğini belirten Süteyemez, “Bingöl topraklarının üçte biri ceviz üretimine müsait. Bingöl'e uygun türler arasında Maraş 18, Kaman 1 ve Sütyemez 1 türlerini gösterebiliriz. Ayrıca alçak olan yerlere ise Çhandler ekimi yapılabilir” ifadelerine yer verdi.  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın