KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Bilgi üretmeden kalkınamayız

KOBİ’ler ekonomik olduğu kadar sosyal anlamında çok önemli olduğunu belirten Bakan Yılmaz: “İhracat yapan KOBİ sayısını 60 bine çıkarmak istiyoruz. KOBİ’lerimiz artık dünyaya açılan dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda. Bilgi üretmeden kalkınamayız” dedi.

Bilgi üretmeden kalkınamayız
23 KASIM 2013 CUMARTESİ 06:36
0
1532
0
AA aa

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Kocaeli Sanayi Odası ve TOSYÖV Kocaeli Destekleme Derneği işbirliği ile düzenlenen “Doğu Marmara KOBİ Zirvesi” Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'nin 10 yılda büyük aşamalar kat ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz: “Türkiye 10 yıl önce 230 milyar dolar milli geliri olan 36 milyar ihracat yapan bir ülkeydi. Geçtiğimiz 11 yıllık süreçte çok şey değişti.800 milyar doları aşan bir milli gelire sahip olacağız. Türkiye yüzde 5 büyüme sağladı. İhracatımız geçen yıl 155 milyar doları buldu. ARGE harcamaları 0.53'den 0.93'lere çıktı. İçinde bulunduğumuz bu durum diğer ülkeleri kıskandıran cinsten ama bu yeterli değil. 2023 hedefimiz var” dedi.

Türkiye olarak yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Yılmaz: “Alt gelir gurubundan orta gelir grubuna geçtik. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz. Türkiye bunu yapabilecek durumda. Ancak doğal kaynaklarla bunu başaramayız. İleri bir ülke hakine geleceksek insan odaklı çalışmalıyız. İnsana daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Eğitime, sağlığa vb. değerlere önem vermeden kalkınmamızı istediğimiz yere götüremeyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ileri bir ülke olmak adına demokraside önemli adımlar atmak durumunda olduğunu ifade eden Yılmaz: “Demokrasi olmadan, düşünce hürriyetinin olmadan, adil rekabet koşullarının olmadığı bir ortamda girişimcilik olur mu demokrasi çok daha önemli hal almaya geldi. İleri bir ülke olmak istiyorsak demokraside önemli adımlar atmak durumundayız” dedi.

‘Üretim kültürünü kaybetmiş ülkeler en küçük bir sorun çıktığında hemen bocalıyorlar' diyen Bakan Yılmaz: “Sanayi üretimini yeniden ele almamız gerekiyor. Krizden az etkidendiysek üretim kültüründen dolayı başardık. Kalkınma Bakanı olarak bana sorarsanız kalkınma nasıl olur diye? nitelikli insanı ve nitelikli sermayeyi hazırlayanlar kalkınabilir derim. Nitelikli insanı cezbeden ortamlar oluşturduğunuz zaman kalkınma daha fazla olur.”

KOBİ'lerin önemine değinen Bakan Yılmaz: “KOBİ'ler ekonomik olduğu kadar sosyal anlamında çok önemlidirler. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşlarıdır. Ancak KOBİ'lerin KOBİ olarak kalmaması önemli. Dünya ölçeğine göre KOBİ'lerimizi biraz yaşlı gördüm KOBİ'lerin verimliliği düşük. Mutlaka teknolojiyi daha fazla kullanmalıyız, AR-GE çalışması daha çok yapmalıyız ve verimliği daha çok artırmalıyız” diye konuştu.

KOBİ'lere verdikleri desteklerden bahseden Bakan Yılmaz: “Teşvik sistemi önemli yenilikler getirdi. KOSGEB çalışma sistemini değiştirdi. Tüm bölgeye destek veren teşvik sistemimiz var. AR_GE yapan firmalara önemli desteklerde bulunduk. Geleceğe yönelik olarak ise 2014-2018 yıllarında KOBİ'leri güçlendirmek ve girişimciliği desteklemek adına KOBİ ihracat sayısını 150 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İhracat yapan KOBİ sayısını 60 bine çıkarmak istiyoruz. KOBİ'lerimiz artık dünyaya açılan dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda. Bilgi üretmeden kalkınamayız. Kapasite geliştirme kalkınmamızda olmazsa olmazlardan bir tanesidir” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Cevdet Yılmaz'a bir plaket verildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın