KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Belediyeden beşinci kat savunması

Kültür Mahallesi’ndeki bir site için talep edilen 5’inci kat izni talebi, AK Partili ve BDP’li Meclis Üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye, kat izninin kanuni olduğu belirtti. Kararı değerlendiren Gazeteci Hakim Değişgeç, sorularına da yanıt istedi.

Belediyeden beşinci kat savunması
05 TEMMUZ 2013 CUMA 07:04
0
3208
1
AA aa

Hafta başında Bingöl Online Gazetesi'nde yer alan “AK Partili ve BDP'li Belediye Meclis Üyeleri Beşinci Katta Birleştiler” Başlıklı haberde belirtilen “Kültür Mahallesi Fırat Caddesi üzerinde inşa edilen bir site için özel olarak beşinci kat izni çıkarmaya hazırlanıyor” iddiasının ardından dün toplanan Belediye Meclisi, bahse konu site için 5. Kat izni verdi. AK Partili ve BDP'li 11 Meclis Üyesi ‘evet' derken, 6 Meclis üyesi de ‘hayır' oyu kullandı. Oy çokluğuyla ilgili site için beşinci kat izni çıkmış oldu.

BELEDİYE : “KAT İZNİ KANUNİDİR”

Meclis toplantısında kat izni verilmesi yönünde çıkan kararın ardından açıklama yapan Bingöl Belediyesi, alınan kararların objektif çerçevede olup, kişilere münhasır değil, genele şamil nitelikte olup Planlama ve Şehircilik Esaslarına ve imar mevzuatına uyularak yapıldığını savundu.

03 Temmuz 2013 tarihinde Bingöl Online Gazetesi'nde yer alan ‘Beşinci katta birleştiler!' haberine cevap olarak, Bingöl Belediyesi Basın ve Yayın Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada,

Habere ilişkin yapılan cevabi açıklamada: “Kültür Mahallesinde bulunan (Pafta:75, Ada No:1418,Parsel No:32'de kayıtlı taşınmaz), imar planında Konut Alanında olup 15.599.34 m2 alan üzerinde konut sitesi yapılmak üzere yapılaşma koşulu ile Taban Alan Kat Sayısı(TAKS): 0.40, Toplam İnşaat Alanı (Emsal) ise:1.60 olarak belirlenmiştir. Buna göre imar çapında mevcut inşaat alanı hesaplandığında 15.599.34 m2*1.60=24.958,94 m2'ye tekabül etmektedir. Ancak yapılan mevcut site projesinde Emsal (Toplam İnşaat Alanı) :1.60'a karşılık zeminde (0.24) %24'lük bir kullanım olduğu ve 4 kat ile sınırlandığı için 24.958,94 m2'lik yasal inşaat hakkının kullanılamayıp, 20.661,00 m2 alanın ancak kullanılabileceği tespit edilmiştir, bunun da yaklaşık 4.300 metre karelik bir hak kaybına neden olacağı görülmüştür” denildi.

Açıklamada, “Bingöl Belediye Meclisi'ne verilen teklifle; Zeminde ve üst katlarda kullanılamayan toplam inşaat alanının (4300 m2) yerine; dikeyde 5. kat olarak yaptırılması talep edilmiştir. Zeminde yeşil alan, çocuk oyun alanları, dinlenme, rekreasyon amaçlı açık alanlara daha fazla alan ayırmak suretiyle yol genişliğinin 15 metre olduğu da göz önünde bulundurularak, bu teklif, mevcut inşaat alanını hiç arttırmayacak şekilde (Emsal:1.60) planlama, şehircilik esaslarına ve imar mevzuatına uygun bir şekilde, Bingöl Belediye Meclisi'nin AK Partili ve BDP'li meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Belediyemiz, yaptığı bütün uygulamaları, kişileri esas alarak değil, genele göre yapmaktadır. Kamuoyunu doğru bilgilendirir, saygılar sunarız” ifadelerine yer verildi.

DEĞİŞGEÇ: “HEDEF SAPTIRILIYOR!”

Belediye Meclisi'nin kararını ve Bingöl Belediyesi'nin açıklamasını değerlendiren Gazeteci Hakim Değişgeç, kat izninin kanunini olmadığı iddiasında olmadıklarını, haber yapmalarındaki asıl kastın adaletin neden herkese uygulanmadığı noktasında olduğunu vurguladı.

Bahse konu siteyi yapan müteahhitleri tanımadığını vurgulayan Değişgeç: “Şahsım ve Bingöl Online Gazetesi olarak kişilerle polemiğe girme yada haklarını engelleme gibi bir çaba içerisinde olmadık, olmayacağız da. Bizler, araştırmalarımız sonucunda yayınladığımız haberde de, bu işin hangi kanuna göre yapılacağını, kanunen müsaadesi varsa bugüne kadar diğer arsa sahiplerine ya da firmalara neden bu hakkın tanınmadığını sorduk. Bu firmanın kat izni almasını da eleştirmiyoruz. Neden bunun öncesinde giden talepleri karşılanmadı, bundan sonra karşılanacak mı? Biz buna bakıyoruz. Ancak, bugüne kadar talepleri reddeden Belediye yönetimi, bu kat izninin kanuni olduğunu söyleyerek hedef saptırma yoluna gitmektedir” dedi.

“BUGÜNE KADAR NEDEN EMSAL YÖNTEMİ UYGULANMADI?”

Bingöl'de sağlıklı bir imar tadilatı yapılmadığından ve imar planında kat oranı belirtildiğinden birçok arsa sahibinin ve firmanın hak kaybına uğradığını aktaran Değişgeç: “Normal şartlarda 5'inci kat izni alan firmaya 7-8 kat izni verilmesi lazım. O firmanın da kaybı var. Fakat İmar planında kat oranları belirtildiği için 5 kattan fazlasını veremiyorlar. Arsasını daraltıp yol ve yeşil alana katan herkesin binasını yükseltme hakkı vardır. Bu konuda itirazımız yok. Ancak bunu bilen Bingöl Belediyesi, bugüne kadar neden diğer arsa sahiplerine ve firmalara emsal yöntemini uygulamadı? Bahse konu site için özel olarak plan tadilatı yapıldı mı? Plan tadilatı yaparken bölgedeki diğer plan tadilatlarından farklı bir yöntem kullanıldı mı kullanılmadı mı? Aynı kriterler mi, yoksa farklı kriterleri mi esas alındı? O bölgede emsal yöntemi esas alınarak verilen başka bir imar durum belgesi var mıdır? Bundan sonra olacak mı? Emsal yöntemine geçiş yapılacaksa, neden bugüne kadar beklendi? Kanunu işaret eden Bingöl Belediyesi'nin bu sorulara yanıt vermesi gerekiyor. Adaletse, herkes için uygulansın. O firmaya da, diğer vatandaşlara ve firmalara da adil davranılsın” değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl'deki birçok yerleşim alanının kat izni beklediğine de işaret eden Değişgeç: “Bu kararda birleşen AK Partili ve BDP'li Belediye Meclis üyelerini, sağlıklı, adaletli ve geleceği görebilen yeni bir imar tadilatı yapmaya davet ediyorum” diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
mehmet arda (@Misafir_14374)
11 Temmuz 2013 Perşembe 13:45
genç yolundaki yalakasına greyder yollayan belediye. gidiş gelişi 1 saat olan yola E BİZ KİRA BEDELİ KARŞILIĞI 1 saatliğine YOLLADIK diyen belediye senin iddiana mı cevap veremeyecek sanki. MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI UYDURUR. ama bunların terzi beceriksiz.. :)
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın