KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ekim 2026 Cumartesi

Baluken, tarım ve hayvancılığı sordu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl Milletvekili İdris Baluken, bölgenin tarım ve hayvancılığını meclise taşıdı.

Baluken, tarım ve hayvancılığı sordu
04 AĞUSTOS 2012 CUMARTESİ 04:08
0
1887
1
AA aa

Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılıkla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na önerge veren Baluken, önergesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

“Bölgemizin en önemli geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık sektörleri hükümetin son yıllarda izlediği politikalar neticesinde büyük bir kriz içerisine girmiştir” diyen Baluken: “Genelde yaşanan bu krizlerin özelde bu yıl Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı başta olmak üzere bölgemizin tamamında ağır geçen kış koşullarının getirdiği mağduriyetler eklenmiş, bu mağduriyetlerle baş etme hususunda bölge halkı deyim yerindeyse kaderi ile baş başa bırakılmıştır. Ağır kış koşullarından kaynaklanan hayvan teleflerine kapalı köy yollarından dolayı açlıktan ve hastalıktan telef olan hayvan kayıpları eklenmiş, başka bir geçim kaynağı olmayan köylü ve çiftçimiz geç gelen bahara büyük bir yoksullukla girmiştir. Konu gerek TBMM Genel Kurul konuşmalarında gerekse de verilen önergelerle bölge milletvekilleri tarafından Meclis gündeminde defalarca dile getirilmiştir. Buna rağmen Bakanlığın yetersiz kalan çalışmaları neticesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan pek çok köylü ve çiftçimiz geçimini sağlama noktasında bile büyük zorluklarla karşı karşıya gelmiştir. Bu yönüyle bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi noktasında acil bir çalışmaya ivedilikle ihtiyaç vardır” dedi.

Baluken'in sorduğu sorular şöyle:

1) Bölgemizde ağır kış koşullarının farklı sebeplerinden dolayı telef olan hayvan sayısının tespitine yönelik Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Zarara uğrayan köylü ve hayvan yetiştiricileri tespit edilmiş midir? Bu zararı gidermeye yönelik Anayasa'da belirtilen sosyal devlet olma ilkesi çerçevesinde hangi çalışmalar yapılmıştır? Özgün destek paketleri planlanmış mıdır?

2) Bingöl ilimizde de bölgedeki diğer iller gibi zorlu kış şartlarından dolayı buğday üretimi ve üreticileri büyük zarara uğramıştır. Buğday üreticileri hasatın verimsiz olması sebebiyle büyük maliyetlerle yüz yüze kalmıştır. Bu Söz konusu maliyetlerin paylaşılması ve mağduriyetlerin giderilmesi hususunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3) Tarıma yönelik politikaların, zorlu kış şartlarıyla birleşmesi ile beraber ortaya çıkan buğdaydaki verimsizlik sonucu saman fiyatları da 500 TL/kilo gibi yüksek bir fiyata satışa sunulmaktadır. Hayvancılık sektörünü de etkileyen bu fiyatların yetiştirici ve yurttaş lehine sübvanse edilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

4) Bingöl merkeze bağlı Ova köylerinde yapılan tarımın geliştirilmesi ve sulama olanaklarının arttırılması amacı ile yapılmak istenen Gülbahar Barajı yıllardır tamamlanamamaktadır. Bingöl ovasında verimliliği arttıracak bu proje için sorumluluğunuz gereği, ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapılmış mıdır? Gülbahar Barajı'nın yapımı ne aşamadadır? Gülbahar barajı suyunu Bingöl Ovasına taşıyacak kanallar bitirilmiş midir? Bu barajın ve sulama kanallarının faaliyete girmesi için öngörülen tarih nedir?

5) Bingöl ilimizde uygulamaya konulan Tarım reformu kapsamında istimlak edilen arazilerin belirlenmesi ve projelendirilmesine ilişkin kullanılan kadastronun hazırlanış tarihi nedir? Uygulamanın arazi sahipleri açısından büyük karışıklıklar ve mağduriyetler getirdiği Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

6) Tarım reformu kapsamında Bingöl ovasındaki arazilerin toplulaştırılması planlanmaktadır. Bu toplulaştırılmaya ilişkin söz konusu araziden geçecek olan yeni çevre yolu ve havaalanı yolunun güzergâhında bulunan arazi sahiplerine bedel ödenmeyeceği iddia ediliyor? Söz konusu iddialar doğru mudur? Havaalanı ve yeni çevre yolunun yapımı konusunda, istimlak edilen Bingöl Ovası köyleri ve Bingöl ovası arazilerinin kamulaştırma bedelleri ne zaman ödenecektir? Bedelin ödemesi nakdi mi gerçekleştirilecektir? Bakanlığınızın yetki alanında bulunan söz konusu bu konularla ilgili diğer bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılmakta mıdır?

7) Tarım reformu kapsamında Bingöl ilimizde uygulamaya konan politikaların amacı nedir? Büyük bir nüfusu etkileyen bu proje kapsamında halkı bilgilendirme, halkla ortaklaştırma ve halkın onayını alma çalışmaları yapılmış mıdır?

8) Tarım ve hayvancılığın ciddi krizlerle yüz yüze geldiği Bingöl, Muş, Ağrı, Bitlis başta olmak üzere bölge illerimize yönelik yeni destek paketleri ve teşvik programları bakanlığınızın gündeminde var mıdır? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Bingöl Sevdalısı (@Misafir_9044)
04 Ağustos 2012 Cumartesi 17:16
Sen ancak ve ancak soru sorarsın, hiç bir icraatın söz konusu değil. Amacın normal olan şeyleri anormal gibi gösterip Bingöl halkının gözünde 'işte bakın ben sizin çalışıyorum' imajı bırakabilmek. bdp çizgisinde olduğun sürece senin değil Bingöl halkına, kendine bile faydan olmayacaktır.
30.10.2026
14:11
Bingöl`de doğal gazda kritik sınır! Bu sınırı aşan ne ödeyecek?
Bingöl'de doğal gazda kritik sınır! Bu sınırı aşan ne ödeyecek?
Bingöl'de konut aboneleri için kasım ayı doğal gaz tüketim limiti 306,08 metreküp olarak belirlendi. Sınırın altında kalanlar Kademe-1, aşanlar ise o ayki tüketimlerinin tamamı için Kademe-2 tarifesine tabi olacak. Peki, 300 metreküp tüketenle 310 metreküp tüketenin hesabı nasıl değişecek? Kimler uygulamadan muaf tutulacak?
30.10.2026
14:10
Trafikte yeni dönem başlıyor! 2027`de 115 milyon denetim, 300 özel uygulama yapılacak
Trafikte yeni dönem başlıyor! 2027'de 115 milyon denetim, 300 özel uygulama yapılacak
Radarı görünce hız kesmek artık yeterli olmayacak. 2027 yılında trafik denetimlerinin kapsamı genişletilecek. Jandarma ve polis bölgelerinde toplam 115 milyon araç ve sürücü denetimi yapılması, 44 ortalama hız ihlal tespit sisteminin kullanılması ve 300 özel denetim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
30.10.2026
14:08
Bingöl`de bulut denizi! Dağlar bulutların arasında kayboldu
Bingöl'de bulut denizi! Dağlar bulutların arasında kayboldu
Bingöl'de kartpostallık görüntüler oluşturan bulut örtüsü, dağları, vadileri ve yerleşim alanlarını sardı. Eşsiz manzara, dron ile havadan görüntülendi.
30.10.2026
14:07
Bingöl`de Alzheimer Hastası Yaşlı Adam 4 Gündür Kayıp
Bingöl'de Alzheimer Hastası Yaşlı Adam 4 Gündür Kayıp
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Alzheimer hastasında 4 gündür haber alınamıyor.
29.10.2026
17:20
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
2017 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngören düzenlemeyle yaklaşık 1,4 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme kapsamında 3 milyar liralık borç yükünün ortadan kaldırılması hedefleniyor.
29.10.2026
17:00
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Soğukçeşme mevkiinde kontrolden çıkarak yol kenarındaki ağaçlara çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın