KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ekim 2026 Cuma

Baluken: koruculuk kaldırılmalı

TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, normalleşme süreciyle birlikte koruculuk siteminin de artık kaldırılması gerektiğini söyledi.

Baluken: koruculuk kaldırılmalı
16 NİSAN 2013 SALI 08:49
0
1885
2
AA aa

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, koruculuğun kaldırılması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. Koruculuk sisteminin kaldırılmasının normalleşme sürecine ciddi katkı sağlayacağını belirten Baluken, koruculuk sisteminin geçici bir sistem olarak öngörüldüğünü ancak kalıcı hale getirildiğini kaydetti.

Sadece PKK'nın silah bırakması değil bölgenin tamamen silahsızlandırılmasının önemli olduğunu dile getiren Baluken, tekliflerinde, korucuların özlük haklarının, sağlık güvencelerinin, psikolojik destek hizmetlerinden yararlanmalarıyla ilgili konuların ayrıca bir kanunla düzenlenmesini istediklerini bildirdi.

Baluken'in basınla paylaştığı “Koruculuk Sisteminin Kaldırılması Kanun Teklifi”nin gerekçesinde "Türkiye'de Kürt Sorunun çözümü için demokratik siyasi yöntemler yerine silahlı çözüm politikalarının devredilmeye konması sorunun çözümsüzlüğünü arttırma dışında bir işe yaramamıştır" tespiti yer aldı.

KORUCU SAYISI 80 BİNİ AŞTI

Tarihsel açıdan bakıldığında koruculuk sisteminin 1985'te uygulamaya konulduğunun anlatıldığı gerekçede, 1993'te 13 ilde devreye konulan "Gönüllü Köy Koruculuğu" sistemi ile birlikte koruculuğun 35 ile yayıldığı ifade edildi.

Gerekçesinde “Geçici olarak tasarlanan koruculuk sistemi 28 yıldır yürürlükte uygulaması ile beraber artık kalıcı bir hale dönüşmüştür" görüşüne yer veren Baluken, 2009'da İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 32 ilde 71 bin 907 olan "geçici" ve "gönüllü" korucu sayısının, 2013'de 80 bini aştığı tahminine yer verdi.

Korucuların çoğunlukla bulundukları illerin Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin, Muş, Siirt, Hakkâri olduğunu kaydeden Baluken: ''Küçük bir ordu sistemine dönüşmüş durumda. Bu sistem lağvedilmeli'' dedi.

SOSYAL YAŞAMA ENTEGRASYONLARI OLUMLU ETKİ OLUŞTURACAK

Korucuların sosyal yaşama entegrasyonunun var olan toplumsal ilişkiler ağını olumlu anlamda etkileyeceğinin kaydedildi gerekçede, "Korucuların toplumsal ilişkilerde çatışmaların getirisi olan olumsuz ağa tabi olmalarının da önüne geçilecektir. Yani bir anlamda hem korucular hem de var oldukları toplumsal yapılar için yeniden yaşam üretilmesinin önü açılacaktır" diye belirtildi.

KORUCULUK, İŞSİZLİK VE YOKSULLUKTAN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR

"Geçici Köy Korucularının bu işi üstlenmelerinin nedenlerinin başında yüzde 71 oranda işsizlik olduğu ortaya konmaktadır. Aynı şekilde bunu takip eden isteme oranı ise yüzde 51 ile yoksulluktur. Aynı şekilde söz konusu sistemden korucuların memnuniyetsizliği ise yüzde 55 gibi yüksek bir orana sahiptir. Bu istatistiklerin gösterdiği gerçeklik ile son süreçte başlayan barış görüşmelerinde korucuların tavrı birleştirildiğinde korucuların da güvenlik eksenli anlayışın yerine demokratik çözümü tercih ettikleri açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla koruculuk sisteminin kaldırılması ile beraber mevcut koruculara sosyal hizmetler, psikoloji gibi ilgili alanlardaki yetkin kişilerden oluşan heyetler tarafından söz konusu sendromun etkilerini gidermeye yönelik sağlık ihtiyaçlarını giderecek hizmetlerin verilmesi gerekmektedir. Böylece Türkiye'de toplumsal huzur ve barış, demokratik gelişme, köylere geri dönüşün sağlıklı olması, yöresel huzursuzlukların son bulması, ilgili bölgelerde insanlar arasında kurulan ve devletten alınan güçten kaynaklı enformel ilişkilerin eşitlik temeline girmesi olguları olumlu anlamda etkilenecektir." 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
samett (@Misafir_13144)
16 Nisan 2013 Salı 21:41
Bunlar koruculuk sisteminden neden bu kadar korkuyorlar acaba?Coğrafyamızda pkk denen terör örgütünün etkin olmasının önündeki en büyük engellerden birisi olan koruculuk kalkmayacak bay baluken.siz de o kurdugunuz hayallere kavusamayacaksınız.topraklarımızda rahat rahat cirit atamayacaksınız.korucularımız askerlerimiz ile gönül birlikteliği etmeseydi şimdi durum biraz daha farklı olurdu.terör örgütü daha rahat propaganda yapma imkanı bulurdu.bunları rahatsız eden konu budur işte
Zazas and Zaza (@Misafir_13140)
16 Nisan 2013 Salı 15:53
PKK-BDP çizgisine karşı Zazalar kendini savunmalıdır.Koruculuk sistemi diğer bölgelerde kalksa bile Zaza coğrafyasında bu sistem kalmalı.Zira Zazalar'ı Kürtleştirmeye yeminli bu çevrelere karşı en iyi savunma yolu bu olarak gözüküyor.
29.10.2026
17:20
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
2017 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngören düzenlemeyle yaklaşık 1,4 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme kapsamında 3 milyar liralık borç yükünün ortadan kaldırılması hedefleniyor.
29.10.2026
17:00
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Soğukçeşme mevkiinde kontrolden çıkarak yol kenarındaki ağaçlara çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı.
29.10.2026
16:48
Bingöl`de Cumhuriyet`in 103`üncü yılı coşkuyla kutlandı
Bingöl'de Cumhuriyet'in 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı
Bingöl'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Programa Vali Cahit Çelik, il protokolü, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
28.10.2026
23:41
Bingöl`de kasımın ikinci yarısına dikkat!
Bingöl'de kasımın ikinci yarısına dikkat!
28 Ekim tarihli kar tahmin haritasında Doğu Anadolu'daki iller öne çıktı. Bingöl için 45 günlük hava tahmininde ise kasımın ikinci haftasından itibaren sıcaklıkların düşmesi, 16-18 Kasım tarihlerinde kar ve yağmur geçişlerinin yaşanması bekleniyor. Özellikle Karlıova ve yüksek kesimlerde kış hazırlıklarının tamamlanması önem taşıyor.
28.10.2026
23:00
'Din hizmetleri yalnızca ibadetle sınırlı değil'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hafız Osman Şahin, Bingöl'de din görevlilerine seslendi. Şahin, din hizmetlerinin toplumun her kesimine ulaşması gerektiğini vurgularken sahada karşılaşılan sorunların takip edilmesi ve çözüm üretilmesi çağrısında bulundu.
28.10.2026
13:33
Türkiye`nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl`de hepsi var…
Türkiye'nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl'de hepsi var…
Türkiye'de milyonlarca kişinin taşıdığı soyadları açıklandı. Listede yer alan 10 soyadının tamamının Bingöl'de de kullanılması dikkat çekti. Peki sizin soyadınız da o listede mi?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın