KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Kasım 2025 Pazar
°C

Baluken, etnik ayrımcılığa dikkat çekti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grupbaşkan Vekili ve Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, TBMM’ne etnik ayrımcılık ve sağlık sorunuyla ilgili önerge verdi.

Baluken, etnik ayrımcılığa dikkat çekti
11 AĞUSTOS 2012 CUMARTESİ 02:36
0
1407
0
AA aa

 Önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen BDP Bingöl Milletvekili Baluken: “AKP hükümetinin son yıllarda milliyetçi söylemlerini arttırması etnik ve dinsel ayrımcılığı körükleyen uygulamalara yönelik koruyucu tedbirler almaması ülkedeki ayrımcılığa bağlı toplumsal ayrışma zeminini her geçen gün arttırmaktadır. Toplumsal yaşamın birçok alanında yaşanan ayrımcılık örnekleri sağlık alanına da sirayet etmiş, bu yönüyle de kaygı verici işaretler giderek artış göstermiştir. Birçok defa basına yansıyan etnik ayrımcılık uygulamalarının son örneği ise İstanbul Çapa Tıp Fakültesi hastanesinde yaşanmıştır. İnşaat işçisi olan İlyas Tekin adlı yurttaş kesilen kolunu tedavi ettirmek için gittiği hastanede ırkçı söylemlerle karşılaşmış ve gerek polis gerekse de güvenlik elemanları tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmıştır. İktidar partisi siyasetinin milliyetçi ifadeleri ve ayrımcı uygulamalara gerekli cezaları vermemesi Türkiye'de etnik ayrımcılığın yüksek bir sayıya ulaşmasına ve sorunu kangrenleştiren bir yapıya bürünmesine neden olmaktadır” dedi.

Baluken, önergede şu sorulara cevap aradı:

1) Son bir yıl içerisinde sağlık hizmeti alma noktasında etnik ve dinsel ayrımcılığa ilişkin kaç vaka yaşanmıştır? Bu vakalar hangi hastanelerde gerçekleşmiştir? Gerçekleşen bu vakaların sorumluları ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, bu soruşturmalar ne aşamadadır?

2) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde etnik ayrımcılığa maruz kalan İlyas Tekin adlı yurttaşımıza yönelik sözlü ve fiziksel saldırıda bulunan sağlık personelleri, polisler ve güvenlik görevlileri hakkında idari soruşturma açılmış mıdır? Söz konusu kişiler ile ilgili olarak Anayasa'ya ve yasalara aykırı olan ayrımcılık hususunda görevli savcılık tarafından herhangi bir adli soruşturma açılmış mıdır?

3) Son dönemlerde İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleşen ırkçı yaklaşıma benzer birçok ayrımcı uygulamalar yaşandı. Gerek İzmir'de gerekse de Şanlıurfa ilimizde basına da yansıyan ayrımcı uygulamalar oldu. Bundan önceki süreçlerde yaşanan bu ayrımcılıklardan dolayı kaç kamu görevlisine soruşturma açılmıştır? Söz konusu bu soruşturmaların sonuçları nelerdir?

4) Kendiniz ve hükümet üyelerinizin artan milliyetçi söylemlerine paralel olarak Kürt yurttaşlarımıza yönelik ayrımcı uygulamaların artış göstermesi ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Artış gösteren bu uygulamaların önceki benzer uygulamaların gerekli cezaya tabi tutulmaması sonucunda artış gösterdiği fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?

5) İnsanın en doğal hakkı olan Anadilde Sağlık Hizmeti Alma Hakkı Türkiye'de Kürtçe başta olmak üzere Türkçe dışındaki tüm dillerde yasak olması sonucu hastalar rahatsızlıklarını hekimlere tam olarak ifade edememektedirler. Bunun yanı sıra farklı anadilinden ötürü hastalar birçok kez ayrımcı uygulamalara maruz kalmaktadır. Hem sağlık hizmeti alma hakkının gereği gibi yerine getirilmesi hem de anadilde sağlık hakkının tanınması ile ilgili hükümetinizin programına aldığı bir çalışma var mıdır? Varsa, bu çalışma nedir?

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.11.2025
03:47
Vali Usta, Bingöl`ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Vali Usta, Bingöl'ün afete hazırlık kapasitesine dikkat çekti
Bingöl'de İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'İstanbul ve Ankara'dan bile daha iyi durumda olduğumuz yönler var' dedi ve yürütülen çalışmaları aktardı.
23.11.2025
03:46
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyonun devrilmesi sonucu maddi hasar meydana geldi.
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın