KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

Balbay: bu seferki adım 28 şubat'tan farklı olmalı

Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, yüksek komuta kademesindeki generallerle 'darbe' toplantıları yapmış...

Balbay: bu seferki adım 28 şubat`tan farklı olmalı
30 NİSAN 2009 PERŞEMBE 08:25
0
1297
0
AA aa
'Gazeteci-haber kaynağı' ilişkisinin ötesinde olduğu görülen buluşmalarda Balbay, dönemin üst düzey komutanlarını açıkça yönlendirmiş.  
 
Mustafa Balbay, Ergenekon davasının ek klasörlerine yansıyan toplantıların birinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Timur'un, "Ne yapmalı, mesela 28 Şubat benzeri bir girişim mi olmalı?" sorusuna, şöyle cevap veriyor: "28 Şubat devam ediyor deniyor ama... Bence irtica o günlerden daha fazla mesafe aldı. 28 Şubat benzeri durum diyorsunuz, ancak bu kez atılacak adım sonuç alıcı olmalı." 15 Ocak 2000'de komutanlarla yenilen bir öğle yemeğinde ise emekli Org. Doğu Aktulga, Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş'e, "Komutanım bu iş sopayla olur, demeçle olacak şey değil." diye taktik vermiş.

31 Ekim 1999 Pazar günü KKK'da gerçekleşen yemekte emekli Orgeneral Doğu Aktulga, Balbay'ın bu cevabı üzerine, "Ben de onu diyorum. Bence de. Zaten 28 Şubat yeterince ileri gitmedi." uyarısında bulunuyor. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, irtica konusunda yeteri kadar sert olmadığını düşünen Mustafa Balbay, "Laiklik konusunda ödün verileceğini düşünmüyoruz, ama Genelkurmay'ın takındığı yeni durum, karşı tarafı cesaretlendiriyor olmasın." diyerek komutanları uyarıyor. Sorunların eninde sonunda ordu tarafından çözüleceğini ifade eden 28 Şubat sürecinin beyni olarak nitelenen Orgeneral Doğu Aktulga, Atatürkçü Düşünce Derneği'ne (ADD) gireceğini söylüyor. "ADD falan tamam da bu CHP ayağa kaldırılmalı." diyen Orgeneral Necdet Timur ise medyanın yardım etmesi gerektiğini bildiriyor. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi, Toktamış Ateş, Oral Çalışlar ve Aydın Engin gibi yazarlarının kaleme aldığı asker karşıtı yazıları için komutanlara açıklama yapıyor.

Mustafa Balbay'ın günlüklerinde dikkati çeken bir diğer bölüm ise 15 Ocak 2000 Salı günü komutanlarla yenilen öğle yemeğine ait. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Timur, emekli Orgeneral Doğu Aktulga'yla gerçekleşen yemekte öncelikle komutanlar gündemi özetliyor. Balbay daha sonra yemekte bulunan komutanlara, "Her şey daha kötüye giderse, toplumun öteki kesimlerinde de beklenen canlanma olmazsa, Silahlı Kuvvetler ne yapar?" sorusunu yöneltiyor. Atilla Ateş bu soruya 'Gereken neyse o yapılır.' cevabını veriyor. Bu cevap üzerine araya giren Doğu Aktulga, "Komutanım bu iş sopayla olur, öteki yollar boşuna. Bu Fazilet komutanım, hemen kapatılması gereken bir parti." diye konuşuyor. Yaptığı konuşmalara basında yeterince yer verilmediğinden şikâyet eden Atilla Ateş'e Aktulga, "Komutanım, bu demeçle olacak şey değil, sopayla." diye konuşuyor.

Zaman

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın