Bağımlılık yapıcı maddeler kansere yol açıyor
Bingöl Sağlık Müdürlüğü, bağımlılık yapıcı maddelerin; akciğer, karaciğer, ağız, yutak ve yemek borusu kanserine yol açtığını belirterek, uyuşturucu, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini bildirdi.
02 MART 2021 SALI 15:11 |
1 |
2127 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü ‘1-7 Mart Yeşilay Haftası' ile ilgili açıklama yaptı. Yeşilay Haftasının önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı ile mücadeleyi içerdiği ifade edilen açıklamada, “Sigara, alkol, uyuşturucu maddelere bağımlı olan kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Bağımlılık basitçe bir tanımla “kişinin kullandığı ya da gerçekleştirdiği davranış üzerindeki kontrolünü kaybetmesidir. Sigara-tütün, madde ve alkol bağımlılığının yanı sıra teknoloji, kumar ve alışveriş vs. bağımlılığını içinde barındıran davranışsal bağımlılıklar gibi çeşitli bağımlılıklar bulunmaktadır.
Alışkanlıklarda ilk adım ve tadım son derece önemlidir. Kötü alışkanlıkların tecrübesi yoktur. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup, ilgilerini esirgememelidirler. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
Bağımlılık yapan maddelerin insan vücudunda başlıca; akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız, yutak ve yemek borusu kanseri, bilinç kaybı gibi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol; sağlımıza zararlarının yanında, kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir” denildi.
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar için hastanede poliklinik hizmeti verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında; bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşımaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımızın ALO 171 numaralı sigarayı bırakma danışma hattını arayabilirler. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız için sigara bırakma polikliniklerimiz, gençlerimize ve ailelerimize yol göstermek ve yardımcı olmak için başta psikiyatrist ve psikologlarımız olmak üzere tüm ilgili birim ve çalışanlarımız vatandaşlarımıza hizmet etmek için hazırdır. Ayrıca Dumansız Hava Sahası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli denetimler yapılmakta, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Bu vesilesi ile Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm halkımızın uyuşturucu, alkol, sigara, teknoloji bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyoruz.”
|
19.10.2026 01:00
 |
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı |
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi. |
|
18.10.2026 23:40
 |
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı |
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. |
|
18.10.2026 23:16
 |
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli' |
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi. |
|
18.10.2026 23:12
 |
Protesto ile başlayan maçta 4 gol! |
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı. |
|
18.10.2026 23:11
 |
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi |
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti. |
|
18.10.2026 23:10
 |
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı |
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. |
|
|