Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, bir kuluçka makinesi yapmaya karar verdi. Daha önce mısır haşlamak için kullanılan makinenin kabını, rezistans, oklava gibi malzemeler kullanan Akgül, kendi imkanlarıyla kuluçka makinesi yaptı. Kendi imkanlarıyla geliştirdiği makineyle yumurtadan civciv çıkarmayı başaran Akgül, mühendislik bilgisini doğa sevgisiyle birleştirdi.
Kuluçka sürecini çok ilginç gördüğünü anlatan Akgül, "Yumurtayı bir makinenin içine koyuyorsunuz ve içinden canlı bir civciv çıkıyor. Bu durum bana her zaman çok etkileyici gelmiştir. Uçağa bakar gibi bakıyorum diyebilirim. Basit şartlar sağlandığında bunun mümkün olduğunu görünce ben de denemek istedim" dedi.
Haşlanmış mısır makinesini kuluçka makinesine dönüştürdüğünü aktaran Akgül, "Önceden bu makine mısır haşlamak için kullanılıyordu. Daha sonra kabını değerlendirdim ve kuluçka makinesine çevirdim. Atık malzemelerden faydalandım. Oklava çubuğu, soba, rezistans teli gibi basit parçalar kullandım. Sistemin beynini Arduino ile yaptım. Bazı parçaları ise üç boyutlu yazıcıyla ürettim" diye konuştu.
Kuluçka makinesinin çalışma prensibini de anlatan Akgül, "Aslında çok karmaşık bir sistem değil. Yumurtayı yaklaşık 37 derece sıcaklıkta ve yüzde 60 nem ortamında tutuyorsunuz. Bu şartlar sağlandığında civciv çıkıyor. İlk başta ben de şaşırdım. Yumurtada civcivin oluşum sürecini görmek gerçekten çok ilginç" ifadelerini kullandı.
Civcivleri çok sevdiğini ancak temin edebileceği bir yer bulamadığını söyleyen Akgül, bu nedenle kendi kuluçka makinesini yapmaya karar verdiğini belirtti. Hobi olarak başladığı bu sürecin kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu vurgulayan Akgül, "Alan gerçekten büyük bir nimet. Hem üretiyorum hem öğreniyorum. Kısıtlı imkanlarla da bir şeyler yapılabileceğini göstermek istedim" dedi.
Ev yapımı kuluçka makinesiyle civciv çıkarmayı başaran Enes Akgül'ün çalışması, atık malzemelerin doğru bilgi ve emekle nasıl faydalı bir ürüne dönüştürülebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.
'Mühendis' denince Fatma Girik'in filmlerindeki Köprü yapan akla gelir en son. Ondan sonrası hep kravatlı takım elbiseliler gelir nedense. Bu memlekete işte şimdi bu haberdeki böyle mühendisler lazımdır. Bu sayede, 'hamaset nutukları'ndan bıkmış; 'devlet kadrolusu olacağım' uyutmasından ancak '40'ndan sonra' kurtulabilmiş bu memleketin gençleri 'gavur'un memleketlerin kapak atmak hayalinden belki kurtulurlar bundan böyle...İnşallah!
Bingöl Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Bahattin Tüz, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, görme engelli bireylerin bağımsız ve güvenli yaşamı için erişilebilirliğin artırılması çağrısında bulundu. Tüz, kaldırımlardan toplu taşımaya, kamu hizmetlerinden dijital sistemlere kadar birçok alanda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
15.10.2026
15:39
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
Güner, afet bilincinin artırılması, gönüllülük faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve arama kurtarma çalışmalarına destek verilmesi amacıyla kurumlarla iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.
15.10.2026
15:13
Benzine indirim geliyor!
Akaryakıtta beklenen indirim için geri sayım başladı. Benzinin litresinde 5 lira 65 kuruşluk düşüş öngörülürken, indirimin gerçekleşmesi halinde 50 litrelik bir depoda 282,50 TL, 60 litrelik depoda 339 TL tasarruf sağlanması bekleniyor.
15.10.2026
14:07
Ticaret Bakanlığı'ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'nın taksitli satışlara ilişkin düzenleme yetkisi genişletildi. Yeni yönetmelikle satış sonrası taksitlendirme ve ödeme erteleme işlemleri de kapsama alınırken, taksit sayısı ve sürelerine ilişkin yeni bir sınır henüz belirlenmedi.
15.10.2026
13:45
Karlıova'da sokaklar göle döndü!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde gece etkili olan sağanak yağış, cadde ve sokakları su altında bıraktı. İş yerlerine ulaşmakta zorlanan esnaf, tıkanan mazgalları kendi imkânlarıyla açmaya çalıştı.