KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ekim 2026 Cumartesi

Asker sevkiyatında ihmal iddiaları

PKK'nın Bingöl'de askeri konvoya saldırarak 10 Mehmetçik'i şehit etmesi, ihmaller zincirini ortaya çıkardı.

Asker sevkiyatında ihmal iddiaları
21 EYLÜL 2012 CUMA 00:44
0
2092
0
AA aa

Bölgede birliklerine teslim olacak askerlerin güvenli intikalini sağlamak amacıyla oluşturulan Kabul Toplama Merkezi sistemi, çeşitli sorunları barındırıyor. Yıllardır aynı sistem uygulandığı için konvoyun hangi tedbirlerle yola çıktığı, hangi güzergahın kullanıldığı herkes tarafından biliniyor. Öte yandan güzergâh boyunca her ildeki jandarma komutanlığının, saldırıya uygun kritik noktalarda emniyeti sağlaması gerekiyordu. Ancak son konvoya yeterli destek verilmedi. Konvoyun üzerinde uçması gereken helikopter, görevinin başında değildi.

10 askerin şehit olduğu Bingöl'deki hain saldırıda ihmal iddiaları gündeme geldi. Konvoyun içinden geçtiği şehirlerde jandarma komutanlığına bağlı ekiplerin saldırıya uygun kritik noktaları tutması, yol emniyetini sağlaması gerekiyordu; ancak Elazığ'dan Van'a giden son konvoya bu destek yeterli seviyede verilmedi. Ayrıca konvoy üzerinde uçarak 'kep görevi' ifa eden silahlı askerî helikopter görevinin başında değildi. Görgü tanıklarına göre helikopterler saldırıdan sonra olay yerine geldi. Ayrıca saldırıya ilişkin, şu sorular da cevap bekliyor: Kardeşler köyünün hemen dibinde pusu kuran teröristler neden fark edilmedi? Köylüler pusu kuran teröristleri görüp güvenlik güçlerine bildirmedi mi? Saldırıyı gerçekleştiren teröristler hiçbir zayiat vermeden bölgeden nasıl uzaklaşabildi? Yeterli ve etkili takibat yapılmadı mı? Otobüs ve minibüslere doldurulan askerler toplu hedef oluyor. Askerler neden uçakla sevk edilmiyor?

Saldırının ardından Kabul Toplama Merkezi'nden (KTM) yapılan sevkiyatlar da tartışmaya açıldı. Doğu ve Güneydoğu'da birliklerine teslim olacak veya ayrılacak askerlerin güvenli intikalini sağlamak için oluşturulan KTM sistemi, çeşitli sorunları barındırıyor. Asker sevkiyatı, ihaleyle belirlenen sivil otobüslerle yapılıyor. Devlet her yolcu için otobüs şirketine ortalama 30 TL ödüyor. Rakam, gidilecek yerin uzaklığına göre değişiyor. Elazığ'dan Van'a giden bir otobüs, 50 kişi taşıyorsa 1.500 TL para alıyor. Aynı gün veya 1 gün bekledikten sonra tekrar Elazığ'a dönerken yine dolu geliyor. Böylece bir otobüs, azami 3 günde 3000 TL para kazanıyor. Her KTM'den haftada en az iki defa sevkiyat yapılıyor.

Uygulama, güvenlik açısından çeşitli riskler barındırıyor. Yıllardan beri aynı sistem uygulandığı için bölgedeki herkes konvoyun hangi koruma tedbirleriyle yola çıktığını, hangi güzergâhı kullandığını biliyor. Elazığ'dan her hafta Tunceli, Diyarbakır, Van ve Erzincan istikametine konvoy çıkıyor. Konvoylar ortalama 10 araçtan oluşuyor. Acemi askerlerin sevk döneminde 20-25 araçlık konvoylara da rastlanıyor. Konvoyun önünde, arkasında ve ortasında zırhlı eskortlar yer alıyor. Sinyal kesici bir jammer de konvoyda bulunuyor. Her otobüste 7 silahlı asker 'muhafız' olarak görev yapıyor. Ortalama 200 sivil silahsız asker, 20 sivil şoför ve muavin, 45-50 silahlı korumanın bulunduğu bir sevkiyatın 'gizli' olduğunu söylemek oldukça güç.

Konvoya sağlanması gereken çok yönlü koruma da zaman zaman ihmal ediliyor. Güzergâh boyunca her ildeki jandarma komutanlığının, kendi sorumlu olduğu bölgede, saldırıya uygun kritik noktaları tutması, yol emniyetini sağlaması gerekiyor. Prosedürde, silahlı bir helikopterin de konvoy üzerinde uçarak 'kep görevi' ifa etmesi öngörülüyor. Hatta her yerleşim bölgesinde konvoya bir ambulansın refakat etmesi öngörülüyor. Ancak bu tedbirler sürekli aksıyor. Otobüs ve minibüslere doldurulan askerler toplu hedef oluyor. Uzmanlar mevcut sistem yerine uçakların kullanılması gerektiğini vurguluyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.10.2026
14:11
Bingöl`de doğal gazda kritik sınır! Bu sınırı aşan ne ödeyecek?
Bingöl'de doğal gazda kritik sınır! Bu sınırı aşan ne ödeyecek?
Bingöl'de konut aboneleri için kasım ayı doğal gaz tüketim limiti 306,08 metreküp olarak belirlendi. Sınırın altında kalanlar Kademe-1, aşanlar ise o ayki tüketimlerinin tamamı için Kademe-2 tarifesine tabi olacak. Peki, 300 metreküp tüketenle 310 metreküp tüketenin hesabı nasıl değişecek? Kimler uygulamadan muaf tutulacak?
30.10.2026
14:10
Trafikte yeni dönem başlıyor! 2027`de 115 milyon denetim, 300 özel uygulama yapılacak
Trafikte yeni dönem başlıyor! 2027'de 115 milyon denetim, 300 özel uygulama yapılacak
Radarı görünce hız kesmek artık yeterli olmayacak. 2027 yılında trafik denetimlerinin kapsamı genişletilecek. Jandarma ve polis bölgelerinde toplam 115 milyon araç ve sürücü denetimi yapılması, 44 ortalama hız ihlal tespit sisteminin kullanılması ve 300 özel denetim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
30.10.2026
14:08
Bingöl`de bulut denizi! Dağlar bulutların arasında kayboldu
Bingöl'de bulut denizi! Dağlar bulutların arasında kayboldu
Bingöl'de kartpostallık görüntüler oluşturan bulut örtüsü, dağları, vadileri ve yerleşim alanlarını sardı. Eşsiz manzara, dron ile havadan görüntülendi.
30.10.2026
14:07
Bingöl`de Alzheimer Hastası Yaşlı Adam 4 Gündür Kayıp
Bingöl'de Alzheimer Hastası Yaşlı Adam 4 Gündür Kayıp
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Alzheimer hastasında 4 gündür haber alınamıyor.
29.10.2026
17:20
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
GSS borçlarına af geliyor: 1,4 milyon kişi yararlanabilir
2017 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngören düzenlemeyle yaklaşık 1,4 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme kapsamında 3 milyar liralık borç yükünün ortadan kaldırılması hedefleniyor.
29.10.2026
17:00
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Soğukçeşme mevkiinde kontrolden çıkarak yol kenarındaki ağaçlara çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın