KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Almanya'da Zazaca Dil Dersi Verilecek

Bukan; Artık sıra, ülkemizdeki siyasi kararlarla keyfi olarak Zaza dilini lehçe gösteren zihniyete karşı bilimsel olarak dil olduğu tartışma konusu dahi olmayan anadilimiz Zazaca'nın Anayasal güvence altına alınmasıdır

Almanya`da Zazaca Dil Dersi Verilecek
26 KASIM 2018 PAZARTESİ 22:03
35
14819
6
AA aa

Kuzey Ren Westfaliya Eyaleti okullarında Zazaca dersleri verilecek. Bu derslerin kitap dahil tüm masraflarının NRW Eyaleti bütçesinden karşılanacağı bildirildi.

NRW Eğitim ve Okullar Bakanlığı'nın (Ministerium für die Schule und Weiterbildung des Landes NRW), SPD milletvekili Serdar Yüksel'in de desteğiyle Temmuz 2018 tarihinde ‘Zazaca Dili'nin kadim ve müstakil, kendi başına bir dil olduğunu resmen tanınmasının ardından Kuzey Ren Vestfaliya Eyaletinde HSU-Zazaca derslerinin (Herkunftssprachlicherunterricht) olarak verilmesini karara bağladı.

Duisburg ve Çevresi Zaza Velileri Derneği e. V. Başkanı ve aynı zamanda Bingöl Online Köşe Yazarı Hakkı Çimen'in “2018/2019 okul yılının 2. yarısında Duisburg şehrinde 75 öğrenciyle HSU- Zazaca derslerine başlanacağı” müjdesini paylaşan Zaza Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Bukan; “Bu derslerin kitap dahil tüm masrafları NRW Eyaleti bütçesi karşılamaktadır. Anne ve babalara hiç bir masraf çıkarılmamaktadır. Herkunftssprachlicherunterricht (HSU), yani menşey dili dersleri ilkokul 1. sınıftan itibaren orta dereceli okulların 10. sınıfının sonuna kadar verilmektedir. Bu çalışmaların mimarı, Zazaca için büyük emek ve çabası bulunan kıymetli hocamız, büyüğümüz Hakkı Çimen'e tüm Zazalar adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Artık sıra, ülkemizdeki siyasi kararlarla keyfi olarak Zaza dilini lehçe gösteren zihniyete karşı bilimsel olarak dil olduğu tartışma konusu dahi olmayan anadilimiz Zazaca'nın Anayasal güvence altına alınmasıdır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33659)
28 Kasım 2018 Çarşamba 19:04
Bu tur konularda genelde Turkiyenin batisinda ya da avrupada yasayanlar bir seyler yapiyor. Zazaca egitim okullarimizda var ama maalesef velilerimizin duyarsizligi nedeni ile cocuklara bu dersler sectirilmiyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33632)
28 Kasım 2018 Çarşamba 13:21
Murat bey'i ve diğer arkadaşlarımızın göstermiş oldukları çabalardan dolayı tebrik ediyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33603)
28 Kasım 2018 Çarşamba 00:31
Bizim okularimizda neden zazaca kürtce egitim verilmiyor
Bunu deseniz Bile 6 yildan baslar cezaniz ya bölücü yada fetöcü olursunuz
Avrupa ile aramizdaki fark bu biz Bizim gibi olmayan herkesi kendi cikarlarimiz icin ya iceri atiyoruz yada Görevine son veriyoruz
Iste biz bu kadar insaniz ??
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33571)
27 Kasım 2018 Salı 17:46
Başkan murat bukan ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33499)
27 Kasım 2018 Salı 06:39
Murat bey'i ve diğer arkadaşlarımızın göstermiş oldukları çabalardan dolayı tebrik ediyorum..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33491)
26 Kasım 2018 Pazartesi 23:02
Allah(CC) cümlenizden razi olsun.
Homa razib.
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın