KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Almanya'da müslüman patlaması

İslam'ı seçen Alman sayısında bu yıl patlama yaşandı. Üstelik, İslam'ın düşman sayıldığı bir dönemde. DW'den Anna Passow, bunun arkasında yatan nedenleri araştırdı.

Almanya`da müslüman patlaması
17 ARALIK 2005 CUMARTESİ 09:11
0
1349
0
AA aa
Batıda terör olayları nedeniyle oluşan önyargılar Müslümanlar'a şüpheyle bakılmasına yol açıyor. Buna rağmen ilginç bir gelişme, Almanya'da İslam'ı seçen Almanlar'ın sayısındaki artış. Kayıtlar, 2005 yılında binden fazla Alman'ın İslam dinine geçiş yaptığını ortaya koyuyor. DW'den Anna Passow'un haberi…

Rabiya Müller 48 yaşında ve başörtüsü takıyor. O'nu Almanya'daki diğer başörtülü kadınların çoğundan farklı kılan ise yabancı kökenli değil, doğma büyüme Alman olması. Katolik bir aileden gelen Rabiya Müller, 29 yıl önce İslam dinini seçmiş.

Müller, değişik dinlerin öğretilerini incelemeye 20 yaşında başlamış. Uzun, yoğun bir inceleme döneminin ardından İslam dinini seçmesini bir ‚mantık kararı' olarak nitelendiriyor. Müller ‚din değiştirme' yerine ‚perspektifin değişmesi' tanımını kullanmayı tercih ediyor ve şöyle diyor: “Kur'an'da özellikle adalet düşüncesinden çok etkilendim. Ve Allah ile kul arasında hiçbir aracı bulunmaması, bunun doğrudan bir ilişki olduğu gerçeğinden...“

Rabiya Müller, ailesi ve arkadaşlarından değişik tepkilerle karşılaşmış. Eski okul arkadaşlarının çoğu bu kararı kabul etmemiş, bazıları meraklı sorular yöneltirken bazıları teması kesmiş. Annesi ise hep yanında olmuş.

Beş vakit namaz kılıyor

Ali Magin de yedi yıl önce İslam'ı seçen bir başka Alman. İslam dinine geçişini, bir önceki yaşamından bıçak kesmişçesine ayrılan sert bir adım olarak değil, zamanla İslam'ın ilkelerine giderek daha fazla bağlı hissetmesinin doğal bir sonucu olarak görüyor. Ali Magin, İslam'da Hıristiyanlık'a oranla daha derin bir gerçeklik yattığını düşünüyor.

27 yaşındaki satış elemanı beş vakit namaz kılıyor, Ramazan'da oruç tutuyor ve alkol kullanmıyor. Magin'in Müslüman olduğu dışarıdan bakıldığında görünüşünden anlaşılmıyor. Ali Magin, insanların Müslüman olduğunu öğrendiklerinde şüpheyle yaklaştıklarını, sadece Alman iş arkadaşlarının değil, Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın da şüpheli baktığını belirtiyor.

Müslüman erkeklerle evlilikler

Alman İslam Arşivleri Merkez Kuruluşu'nun verilerine göre ise sadece 2005 yılında 1000'den fazla Alman İslam dinine geçti. Bu, şimdiye kadar bir yılda kaydedilen en yüksek rakam. Kayıtlara göre İslam dinine geçenlerin toplan sayısı ise 14 bini buluyor.Leipzig Üniversitesi'nden din sosyoloğu Monika Wohlrab-Sahr, Hıristiyanlık'tan İslam'a geçenlerin genelde kadınlar olduğunu ve bunda Müslüman erkeklerle evliliğin önemli rol oynadığını belirtiyor.

Sahr'a göre, diğer tipik iki gruptan biri, yeni bir dine aidiyetle yaşamını yeniden düzenlemek isteyenler. Bu grupta daha çok, yaşamında başarısız olduğu hissine kapılmış olan, örneğin okulu bitirememiş, işsiz kalmış, aşk yaşamında hüsrana uğramış ya da cinsel şiddete maruz kalmış kişiler bulunuyor. Sahr'a göre, diğer grup ise sembolik olarak toplumdan, geçmiş yaşam ve ortamlarından uzaklaşmak isteyenlerden oluşuyor.

Çevreden tepki

Ancak Müslümanlar arasında bu görüşü paylaşmayanlar da var. Yedi yıldır Müslüman olan Lina Weber, İslam'a geçtiğinden bu yana çevresi tarafından ‚farklı' olarak algılanmanın sinir bozucu olduğunu düşünüyor. 28 yaşındaki Alman bayan, kendisine hep aynı soruların yöneltildiğini ve yedi yıldır sürekli niçin İslam'a geçtiğini açıklamak zorunda kaldığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Bazıları, ‚'Nasıl oluyor, Kocan şunu yap bunu yap demiyor mu?' diye soruyor. ‚'Çalışamazsın, şunu yapamazsın bunu yapamazsın herhalde'' diyorlar. Ya da nasıl yaşadığımı gördüklerinde ‚Başörtüsü takmanı kocan istemiştir kesinlikle' diyorlar. Yani genelde bir kadın düşmanlığı şeklinde yorumlanıyor. O zaman insanlara başörtüsü takmanın benim kendi isteğim olduğunu, bunun benim için özgürlüğümü kısıtlayan bir durum olmadığını anlatıyorum.“

DW'den Anna Passow'un haberi…
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın