KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Akp'den geri adım

21 Ekim'de yapılacak referanduma ilişkin sorunları ve uyarıları düne kadar dikkate almayan AKP yönetimi, geri adım attı. AKP, CHP, MHP ve DTP'ye gitti. Erdoğan ve kabine üyeleri, "Hiçbir sorun yok" diyordu

Akp`den geri adım
05 EKİM 2007 CUMA 09:51
0
914
0
AA aa
21 Ekim'de halkoyuna sunulacak olan anayasa değişikliği paketi konusunda yapılan "kaos" uyarılarını düne kadar dikkate almayan AKP yönetimi, geri adım attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyelerinin, "Anayasa değişikliği düzenlemeleri 12. Cumhurbaşkanı için geçerli. Hiçbir sorun yok" açıklamaları henüz tazeliğini korurken, AKP, Abdullah Gül'ün 11. Cumhurbaşkanlığını tartışmalı hale getirmesi beklenen referandum öncesi, paketin geçici 18 ve 19. maddelerinin metinden çıkarılmasını içeren teklifi, TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP, MHP'ye gitti

MHP ile DTP teklifi desteklerken, CHP referandumun tümüyle ortadan kaldırılmasını istedi. Teklifin ilk oylaması 10 Ekim'de, ikinci oylaması da 16 Ekim'de yapılacak.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın paketteki 11. Cumhurbaşkanı ile ilgili düzenlemelerin, referandum öncesi değiştirilmemesi halinde anayasal kriz çıkacağı uyarısında bulunarak yanlıştan dönülmesi için destek verebilecekleri yönündeki açıklamaların ardından harekete geçen AKP, önceki gün MHP grubuyla temasa geçti.

AKP nabız yokladı

AKP'li Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'la görüşürken, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de MHP Genel Merkezi'ne giderek değişiklik konusunda parti yöneticilerinin nabzını yokladı.
Bu girişimlerin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün sabah yaptığı açıklamada referandum sonrasında ciddi hukuki belirsizlikler ortaya çıkacağını, YSK'nın alacağı kararın da hukuki ve siyasi tartışmaları sona erdirmeyeceğini kaydetti.
Türkiye'nin yeni bir gerginliğe sürüklenmesini önlemek için AKP'ye referanduma gidilmeden anayasa değişikliği paketini tamamen geri çekmesini ya da 11. Cumhurbaşkanı'nı tartışmalı hale getirecek geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öneren Bahçeli, "MHP tam destek vermeye hazır" dedi.

CHP'den açık kapı

Erdoğan'ın talimatıyla nabız yoklayan Ergin, geçici 18 ve 19. maddelerin anayasa değişikliği paketinden çıkarılmasını öngören teklifi hazırlayarak CHP, MHP ve DSP gruplarının kapısını çaldı. Ergin ile AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile görüşerek teklifi sundu.
Anadol, referandum sürecinin tamamen durdurulmasını istediklerini belirtti.
Anadol yine de "Oturup tartışırız" diyerek açık kapı bıraktı.
DTP ile yapılan görüşmede de Grup Başkanvekili Fatma Kurtalan, "Teklifinizi destekleyeceğiz" sözünü verdi.

Değişiklik teklifi verildi

AKP, değişiklik teklifini 282 AKP'linin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifin gerekçesinde 11. Cumhurbaşkanı, yürürlükteki Anayasa hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan anayasa paketinin geçici 18 ve 19. maddelerinin, içerisinde yer aldıkları çerçeve 6. maddeyle birlikte konusuz kaldığı belirtildi. Teklifte, "Halkoylamasında kabul halinde dahi, bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Konusu kalmayan bir maddenin halkoyuna tabi kılınmasının demokratik bir mantığı kalmamıştır" denildi.
18. madde, "Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 1 yıllık bekleme süresi geçmeden 11. Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına" imkân tanınmasını, geçici 19. madde de, "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin olarak getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını" öngörüyor.

Gurbetçiye ayrı metin

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU
Paketin değiştirilmesi halinde gümrüklerde bugüne kadar oy kullananlar, 21 Ekim'dekinden farklı metni oylamış olacak. Hukukçular, bu durumda şu olasılıklardan birinin söz konusu olabileceğini savunuyor:
  • Referandumun bütünüyle iptal edilmesi.
  • YSK'nın yeni bir referandum takvimi hazırlaması, gurbetçilerin oylarının geçersiz sayılarak referandumun ileri bir tarihte yapılması.
  • YSK'nın, "Referandum süreci başladığında (11 Eylül) geçerli olan metni esas alırım" diyerek, mevcut paketi referanduma sunması.

    'Oylar çöpe atılmalı'

    Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, "Ya yeni takvim yapılmalı ya da referandum iptal edilmeli. Kullanılan oylar da çöpe atılmalı. Ama, YSK, gurbetçilerin oyuna sunulan metinden farklı bir metin oylatamaz. Sadece, eski metni 21 Ekim'de oylatma şansına sahip" dedi.
    Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu da, "TBMM bunu kabul ederse, yeni bir anayasa değişikliği paketi yaratılmış olur. Ancak, YSK, referandumu yapacağım derse, itiraz hakkı yok" diye konuştu. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise, "Metin değişirse, yeni bir takviminin ilan edilmesi, verilen oyların imhası gerekir" dedi.

    YSK Başkanı: Yetkimiz yok

    YSK Başkanı Muammer Aydın, TBMM'nin referandumdan önce pakette değişiklik yapmasında yasal engel bulunmadığını belirterek, "Meclis'in iradesine itiraz yetkimiz yok" dedi. YSK'nın ne yapacağı konusunda mevzuatta açıklık bulunmadığını kaydeden Aydın, "TBMM isterse tamamen de durdurabilir referandumu. 2001'de yapılmayan referandum da var. Ama, kaldırılmadığı sürece bu referandum süreci devam eder" diye konuştu.

  • Milliyet

    YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    04.05.2024
    14:17
    'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
    Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
    04.05.2024
    14:16
    'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
    Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
    04.05.2024
    14:15
    'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
    Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
    04.05.2024
    14:13
    Vali Usta:
    Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
    2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
    04.05.2024
    14:11
    Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
    Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
    Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
    03.05.2024
    18:21
    Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
    Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
    Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın