KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

Ailelere asgari gelir desteği geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal yardım sisteminde yeni bir döneme geçileceğini açıkladı. GETAD adı verilen modelle ailelerin sosyoekonomik durumları puanlanacak, kişi başına asgari gelir güvence altına alınacak.

Ailelere asgari gelir desteği geliyor
26 AĞUSTOS 2026 ÇARŞAMBA 22:59
0
1034
1
AA aa

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin yazılı soru önergelerine verdiği yanıtta, sosyal yardım sisteminde yapılması planlanan yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Mevcut sosyal yardım sisteminin “Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi” (GETAD) çatısı altında birleştirilmesinin planlandığını belirten Şimşek, yeni modelle aile odaklı ve daha kapsayıcı bir sosyal yardım mekanizmasının oluşturulacağını ifade etti.

Sosyal yardımlarda kapsam genişliyor

Şimşek'in verdiği bilgilere göre sosyal harcamaların bütçe içerisindeki payı 2002 yılında yüzde 1,3 seviyesindeyken, 2026 yılında yüzde 4,8'e yükseldi.

Yeni sistemin temel hedeflerinden biri ise hanelerin ekonomik durumunun daha kapsamlı şekilde değerlendirilmesi ve kişi başına asgari bir gelirin güvence altına alınması olacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının planlamaları doğrultusunda GETAD için simülasyon çalışmalarının sürdüğü, gerekli mevzuat düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından sistemin yürürlüğe alınmasının hedeflendiği bildirildi.

Hak sahipliği puanlama sistemiyle belirlenecek

Yeni model kapsamında Sosyoekonomik Risk Bilgi Sistemi (SERBİS) kurulacak. Sistem aracılığıyla kişi ve hanelerin sosyoekonomik durumları değerlendirilecek ve muhtaçlık tespiti yapılacak.

Sosyal yardım hakkına sahip olup olunmadığı ise oluşturulacak sosyoekonomik skorlama üzerinden belirlenecek.

Destekler mobil uygulamadan takip edilecek

Yeni dönemde vatandaşların aldıkları sosyal yardımları daha kolay takip edebilmesi amacıyla Aile Kart Mobil Uygulaması da hayata geçirilecek.

Yenilenecek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi altyapısı üzerinden çalışması planlanan uygulamayla vatandaşların aldıkları desteklere ilişkin bilgilere mobil ortamdan ulaşabilmesi hedefleniyor.

Haneler saha ziyaretleriyle izlenecek

Sistemin bir diğer ayağını ise İzleme Merkezi oluşturacak. Kriterleri karşılayan hanelere yapılacak saha ziyaretlerinin planlanması ve takip edilmesi bu merkez üzerinden yürütülecek.

Böylece sosyal yardım mekanizmasının yalnızca başvuru ve ödeme süreciyle sınırlı kalmayıp, hanelerin sosyoekonomik durumlarının düzenli şekilde izlenmesine dayalı bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanıyor.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_119891)
27 Ağustos 2026 Perşembe 20:38
Ultra zenginlerden kıl koparamayanlar alt tabaka için sahada hanelere kadar denetim yapacak adalet olmadıkça yolunuz düz olmayacak
14.10.2026
19:38
Bingöl`de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
14.10.2026
19:12
DEM Parti`den zam tepkisi:
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır'
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi.
14.10.2026
18:24
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10`a girdi
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi.
14.10.2026
18:11
Bingöl`de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı.
14.10.2026
12:57
12Bingölspor`un kupa maçı 27 Ekim`de
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor.
14.10.2026
11:15
Hüdayi Vakfı:
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz'
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın